Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Διπλωματικό επεισόδιο: Ματαίωση της επίσκεψης Δένδια στην Τρίπολη της Λιβύης

 

Ακραίο διπλωματικό επεισόδιο σε βάρος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, προκάλεσαν στην Τρίπολη της Λιβύης στελέχη της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας που υπέγραψαν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Έστησαν παγίδα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, με αφορμή την επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη χώρα και συγκεκριμένα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι Λίβυοι δεν επέτρεψαν στο ελληνικό αεροπλάνο να περάσει επάνω από τον εναέριο χώρο της Τρίπολης για να πάει στη Βεγγάζη.

Αναστροφή αποφάσισε να κάνει αμέσως μετά την προσγείωση του στην Τρίπολη ο Νίκος Δένδιας. Ο λόγος η παρουσία της ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μάνγκους στο αεροδρόμιο. Η Τρίπολη αρχικά δεν ήταν στο πρόγραμμα του ΥΠΕΞ στη Λιβύη. Προστέθηκε τελευταία στιγμή όταν ο Μοχάμεντ αλ Μένφι πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της χώρας του ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση.

Ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε, ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ότι, δεν ήταν στις προθέσεις του να δει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, της οποίας η θητεία έχει λήξει και για την Αθήνα – όπως και για σειρά άλλων χωρών – και δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράφει συμφωνίες, όπως το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Την ίδια θέση υιοθετεί και η Αίγυπτος, με την οποία η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται απόλυτα στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεδομένων αυτών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μόλις πληροφορήθηκε την παρουσία της Μάνγκους στο αεροδρόμιο, αποφάσισε άμεση αναχώρηση για Βεγγάζη, χωρίς καν να κατέβει από το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Η παρουσία της Μάνγκους θεωρήθηκε,σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, φάουλ καθώς και μια απόπειρα της προσωρινής κυβέρνηση να εκβιάσει καταστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο και όχι μόνο έχει καταγγελθεί εκτός από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων και από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την αθέτηση συμφωνίας από την πλευρά του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία οδήγησε στην ματαίωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη το πρωί της Πέμπτης.

Πάντως, το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια στη χώρα θα συνεχιστεί κανονικά.

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, ο Νίκος Δένδιας.

Προκαλεί το ΥΠΕΞ της Λιβύης

Προκαλεί το ΥΠΕΞ της Λιβύης μετά το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκο Δένδια στη χώρα και με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «καταδικάζουμε και θα αντιδράσουμε».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Libya Review» το ΥΠΕΞ της Λιβύης αναφέρει πως ο «Νίκος Δένδιας έφτασε στην Τρίπολη αλλά αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και λίγο αργότερα αποφάσισε να αναχωρήσει. Η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μάνγκους τον περίμενε για να τον υποδεχτεί».

Μάλιστα, το ΥΠΕΞ αναφέρει πως «καταδικάζουμε την πράξη αυτή και θα αναλάβουμε δράση».


Επιστολή υπογράφουν 22 Αμερικανοί βουλευτές για τους περιορισμούς στην πώληση των F-16 στην Τουρκία

Σε μια ύστατη προσπάθεια λίγο πριν την τελική ευθεία για την διαμόρφωση του Νομοσχεδίου για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό, Αμερικανοί βουλευτές συνεχίζουν να πιέζουν, για την υιοθέτηση τροπολογίας, η οποία θα διασφαλίζει ότι τα αμερικανικά μαχητικά F-16, δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για την παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.
Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που ΗΠΑ και Γαλλία στέλνουν μηνύματα στην Τουρκία. Χθες ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέες απειλητικές δηλώσεις κρατώντας ψηλά το επίπεδο της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, χρησιμοποίησσε σκληρή γλώσσα κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, χαρακτήρισε «βάναυσο δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αρνητικός στην πώληση των F-16 στην Άγκυρα όσο είναι ο ίδιος στη Γερουσία.

«Όσο είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και έχω λόγο στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, δεν θα συμφωνήσω να πουληθούν F-16 στην Τουρκία», τόνισε ο Μενέντεζ και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ανταμείβουμε μια χώρα που είναι επιθετική προς τους γείτονές της».

Ο Γερουσιαστής δήλωσε ικανοποιημένος που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να τερματίσει το εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο αντιτάχθηκε στην ιδέα του Μπάιντεν να πουλήσει στην Τουρκία περισσότερα F-16 και να αναβαθμίσει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου