Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Νιετ» από Πούτιν σε χριστουγεννιάτικη εκεχειρία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα απέρριψε την περίπτωση κατάπαυσης του πυρός για το χρονικό διάστημα Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, λέγοντας ότι «δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει καμία επιμέρους πρόταση για «χριστουγεννιάτικη κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι το θέμα «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κάλεσε τους ηγέτες της G7 να στηρίξουν μια ειρηνευτική λύση που θα ξεκινούσε με την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της Ρωσίας από την Ουκρανία, αρχής γενομένης από αυτά τα Χριστούγεννα.

Ο Πεσκόφ επέμεινε στη χθεσινή ενημέρωση ότι το Κίεβο πρέπει να δεχτεί τις νέες εδαφικές «πραγματικότητες», που περιλαμβάνουν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία ως «νέα υποκείμενα»/προσαρτήσεις τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των χώρων του ΟΗΕ έχει καταδικάσει ως παράνομες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν αποσύρονται

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία περίπτωση η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της (και στις 4 παράνομα προσαρτηθείσες περιοχές του Ντονέσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια η Ρωσία εδαφικά δεν έχει πλήρη κατοχή, ενώ σε όλες μαίνονται σκληρές μάχες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων).

Χθες υπήρξαν νέες πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων κατά περιοχών του Κιέβου, με την ουκρανική αεράμυνα να καταρρίπτει αρκετά από τα μη επανδρωμένα αεροχήματα ιρανικής προέλευσης, ενώ πέντε κτίρια επλήγησαν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ζελένσκι απηύθυνε χθες ομιλία στο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας και έγινε ο δεύτερος ξένος ηγέτης που το κάνει. Ο Ζελένσκι άρχισε την ομιλία του ευχαριστώντας τη Νέα Ζηλανδία και την κυβέρνησή της για την ευκαιρία να μιλήσει επισημαίνοντας ότι «η φετινή χρονιά έδειξε σε όλο τον κόσμο πόσα πολλά μπορούν να γίνουν με αρκετή αποφασιστικότητα και γνώση τού τι πρέπει να γίνει». Ο πρόεδρος ευχαρίστησε, επίσης, τη Νέα Ζηλανδία για τη στρατιωτική και ανθρωπιστική συνδρομή και της ζήτησε να πιέσει για την ειρήνη και να επικεντρωθεί στο σχέδιο των 10 σημείων που είχε παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον περασμένο μήνα. Προέτρεψε ιδιαίτερα τη Νέα Ζηλανδία να συμβάλει στο όγδοο σημείο, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Ζελένσκι είπε ότι «η περιβαλλοντική ζημιά από τον πόλεμο του Πούτιν θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους για χρόνια. Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν μολύνει τις θάλασσες και τα ποτάμια της χώρας, ως και 7,4 εκατομμύρια στρέμματα δάσους», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αληθινή ειρήνη όπου έχει σημειωθεί οικοκτονία και οι συνέπειές της δεν έχουν αναλυθεί».

Ανθρωπιστική βοήθεια

Μετά την ομιλία, η κυβέρνηση του Ουέλινγκτον δεσμεύτηκε για περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια 3 εκατομμυρίων δολ. N.Z. στην Ουκρανία, καθώς και νέες κυρώσεις σε Ιρανούς ιδιώτες, ως και σε μια οντότητα που εμπλέκεται στην κατασκευή και την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία. Η δυναμική πρωθυπουργός, Τζασίντα Αρντερν, ευχαρίστησε τον Ουκρανό ηγέτη που αφιέρωσε χρόνο για να μιλήσει στη Νέα Ζηλανδία εν μέσω μιας κρίσης και είπε ότι ελπίζει πως το έθνος του Ειρηνικού έχει καταστήσει σαφή την πλήρη υποστήριξή του στην Ουκρανία, τονίζοντας: «Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία δεν καθορίστηκε από τη γεωγραφία, δεν καθορίστηκε από την ιστορία ή από διπλωματικούς δεσμούς ή σχέσεις. Η κρίση μας ήταν απλή: θέσαμε στον εαυτό μας το ερώτημα “τι θα γινόταν αν ήμασταν εμείς;”».

Αμερικανικά συστήματα Patriot στην Ουκρανία

Σε υποστήριξη της δοκιμαζόμενης ουκρανικής αεράμυνας ώστε να αντιμετωπίσει τις βάναυσες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις προστρέχουν οι Αμερικανοί με την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας συστημάτων PATRIOT-3, τα οποία διαθέτουν αρκετές από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ σε μυστικές τοποθεσίες διαφόρων κρατών έχουν εκπαιδευτεί από τους Αμερικανούς ουκρανικά πληρώματα για να τους χειριστούν. Χθες υπήρξαν εκτενείς διμερείς συζητήσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ουκρανούς με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας Λόιντ Οστιν και Ολέκσι Ρέζνικοφ, των αρχηγών των γενικών επιτελείων, στρατηγών Μάικ Μίλεϊ και Βαλέρι Ζαλούζνι, ως και των συμβούλων εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν και Αντρέι Γέρμακ, ενώ μέσα στις αμέσως προσεχείς ώρες αναμένονται ανακοινώσεις από την Ουάσιγκτον, με τον Πεσκόφ να υποστηρίζει ότι τα αμερικανικά συστήματα «θα είναι στόχοι των ρωσικών πυραύλων».

Το CNN ανέφερε ότι δεν είναι σαφές πόσα πυραυλικά συστήματα Patriot θα παρέχει στην Ουκρανία το σχέδιο του Πενταγώνου, αλλά ότι μια τυπική συστοιχία Patriot περιλαμβάνει έως και οκτώ εκτοξευτές με χωρητικότητα τεσσάρων πυραύλων έτοιμων για βολή ο καθένας, συστήματα στόχευσης ραντάρ, υπολογιστές, γεννήτριες ισχύος και σταθμό ελέγχου εμπλοκής.

Από γερμανικής πλευράς, συστοιχία Patriot μεταφέρεται στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ ο καγκελάριος Σολτς, μιλώντας χθες στο Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η Ευρώπη έχει σταθερή και ενιαία γραμμή απέναντι στην Ουκρανία «και όσοι προσπαθούν να βάλουν εμπόδια εγείροντας τείχη καθυστερήσεων θα αποτύχουν (προφανώς, εννοούσε την Ουγγαρία του Ορμπαν)». Αντίστοιχη συστοιχία έχει αναπτυχθεί από Γερμανούς και Ολλανδούς στη Σλοβακία.

ΠΗΓΗ eleftherostypos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου