Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με νέα «σμήνη» ιρανικών drones εξοπλίζεται η Ρωσία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Ρωσία αναπτύσσει ένα «σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό» μη επανδρωμένων αεροχημάτων ιρανικής κατασκευής για να επιτεθεί στις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με σειρά αναλύσεων διαφόρων «δεξαμενών σκέψης» σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.

Η ανώτατη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας επεσήμανε ότι το περασμένο Σάββατο οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 15 επιθέσεις με τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 και 131, στοχεύοντας σταθμούς ηλεκτροδότησης ως και άλλες υποδομές στη Χερσώνα, στο Μικολάιβ και στην Οδησσό (δηλαδή σε νοτιοδυτικές περιοχές της Ουκρανίας).

Περίπου 10 από τα drones καταρρίφθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα 5 έπληξαν τους στόχους τους. Οι εγκαταστάσεις στην Οδησσό υπέστησαν υπολογίσιμες ζημιές. Η Ρωσία δεν είχε εκτοξεύσει τέτοιο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής στην Ουκρανία εδώ και τρεις εβδομάδες. «Ο αυξημένος ρυθμός των ρωσικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συσσώρευσαν περισσότερα drones κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που δεν τα χρησιμοποιούσαν ή ότι η Ρωσία έλαβε πρόσφατα ή αναμένει σύντομα να παραλάβει μια νέα αποστολή drones από το Ιράν, το οποίο εμπλέκεται στην εκπαίδευση των Ρώσων στρατιωτικών σε δύο βάσεις στην κατεχόμενη Κριμαία».

Επαφές

Η συνεργασία της Μόσχας με την Τεχεράνη προβληματίζει πολύ τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Ισραηλινούς, για αυτό πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ (Μονς-Βρυξέλλες) ,καθώς και στις ανώτατες διοικήσεις των ΗΠΑ σε Ευρώπη (Στουτγκάρδη) και Φλόριντα/Κατάρ (EUCOM-CENTCΟM).

Από τον Οκτώβριο, η Ρωσία έχει αναπτύξει τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο των ανηλεών κυμάτων χτυπημάτων κατά των ουκρανικών μη στρατιωτικών υποδομών ως και ενεργειακών δικτύων. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταφέρουν εκρηκτικά και έχουν προκαλέσει ζημιές σε κτίρια και εγκαταστάσεις προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τον ουκρανικό λαό. Η Ρωσία φέρεται να εξάντλησε τα αποθέματά της σε drones τον περασμένο μήνα. Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν σταματήσει να αναφέρονται γύρω στις 17 Νοεμβρίου.

Συνεργασία

Η Ρωσία παρέχει τώρα ένα «άνευ προηγουμένου επίπεδο» στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης στο Ιράν με αντάλλαγμα η Τεχεράνη να προμηθεύει όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λένε ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ως μέρος της ενισχυμένης εταιρικής σχέσης, η Ρωσία ενδέχεται να παρέχει στο Ιράν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και συστημάτων αεράμυνας. Την άνοιξη, Ιρανοί πιλότοι εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία για να πετούν το Sukhoi Su-35, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το Ιράν «μπορεί να αρχίσει να παραλαμβάνει μέσα στον επόμενο χρόνο».

Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το Ιράν προμήθευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, αλλά η σχέση μεταξύ των δύο εθνών μεταμορφώνεται σε «μια ολοκληρωμένη αμυντική συνεργασία» με όπλα και στρατιωτική τεχνογνωσία που ρέει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η Ρωσία επιδιώκει να συνεργαστεί με το Ιράν για την ανάπτυξη όπλων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής δημιουργίας μιας κοινής γραμμής παραγωγής για drones στη Ρωσία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Συναγερμός…

«Αυτή η εταιρική σχέση αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τους γείτονες του Ιράν στην περιοχή», δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Εχουμε μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με εταίρους στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο» (κυρίως με το Ισραήλ, τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία κ.ά.). Επίσης, ορισμένοι Ισραηλινοί αναλυτές επεσήμαναν στον υπογράφοντα ότι η συγκεκριμένη στρατιωτική συνεργασία Μόσχας-Τεχεράνης πιθανότατα να επιταχύνει χρονικά την ενδεχόμενη ισραηλινή προληπτική αεροπορική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

«Ματωμένο» πακέτο στην ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα

 Φάκελο με αίμα και γενετικό υλικό, πιθανόν μάτια ζώου, άφησαν χθες άγνωστοι έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας, στην οδό Στεφάνου Δέλτα, στην είσοδο της Φιλοθέης (με τη λεωφόρο Κηφισίας). Στο σημείο έσπευσαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας και της Ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Δεκεμβρίου η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη έλαβε ένα δέμα που περιείχε μάτια ζώων. Αυτό ήταν το τελευταίο σε μια σειρά παρόμοιων «ματωμένων πακέτων» που εστάλησαν σε ουκρανικές διπλωματικές αποστολές σε ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσαν Ουκρανοί και Ισπανοί αξιωματούχοι. Πρόκειται για μια εκστρατεία τρόμου προερχόμενη από φιλορωσικούς κύκλους…

Τα πακέτα αυτά, τα οποία είχαν περιχυθεί με ένα υγρό με ιδιαίτερο χρώμα και μυρωδιά, εστάλησαν στις πρεσβείες της Ουκρανίας στην Ουγγαρία (Βουδαπέστη), την Ολλανδία (Χάγη), την Πολωνία (Βαρσοβία), την Κροατία (Ζάγκρεμπ), την Ιταλία (Ρώμη) και την Αυστρία (Βιέννη), όπως επίσης και στα γενικά προξενεία της Ουκρανίας στη Νάπολη (Ιταλία), στην Κρακοβία (Πολωνία), ως και στο προξενείο στο Μπρνο (Τσεχία). «Μελετούμε τη σημασία αυτού του μηνύματος», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ έδωσε εντολή όλες οι εμπλεκόμενες πρεσβείες και τα προξενεία να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

ΠΗΓΗ eleftherostypos


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου