Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Προκλήσεις δίχως τέλος από τους Τούρκους: Δώδεκα εμπλοκές με μαχητικά πάνω από το Αιγαίο

 

Και ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμη το χώμα των νεκρών πιλότων μας, οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν και να απειλούν τη χώρα μας.

Την ώρα που η Ελλάδα πενθεί τους δύο χειριστές, και η τουρκική πολεμική αεροπορία δίχως ίχνος σεβασμού προχωρούσε σε 12 αερομαχίες με τα ελληνικά αεροπλάνα, στέλνοντας 22 δικά της εκ των οποίων τα 18 ήταν οπλισμένα έτοιμα για ένα «ατύχημα», ο Ερντογάν επέστρεφε στις προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας αντιστρέφοντας μάλιστα την πραγματικότητα και τονίζοντας πως η άνοδος της Τουρκίας ενοχλεί την Αθήνα.

«Δεν υπάρχει καμία βάση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει τους ισχυρισμούς της, για παραβιάσεις στον εναέριο χώρο.. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα κορυφώνει την ένταση παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας, παρενοχλώντας τα αεροπλάνα και τους ψαράδες μας. Η αεροπορία και η ακτοφυλακή μας δεν αφήνουν αυτές τις ενέργειες αναπάντητες», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αφού κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση Συνθηκών υπενθύμισε και πάλι την ύπαρξη των βαλλιστικών πυραύλων «Τυφώνας» για τους οποίους έχει δώσει εντολή το βεληνεκές τους να φτάσει τα 1000 χιλιόμετρα.

«Εξακολουθούν να εξοπλίζουν νησιά που είναι πολύ κοντά στα παράλια και πολυπληθείς πόλεις μας, σε αντίθεση με διεθνείς συμβάσεις. Και μετά πανικοβάλλονται όταν λέμε «Τυφώνας». Γιατί πανικοβάλλεσαι; Δεν θα κάνουμε κι εμείς τις δικές μας προετοιμασίες;», συνέχισε ο Ερντογάν.

«Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν. Στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα . Η Άγκυρα οφείλει να συνειδητοποιήσει πως το «ανερχόμενο προφίλ» της σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο δεν έχει θετικό πρόσημο», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Ο Νίκος Δένδιας στην εκδήλωση από το Ζάππειο Μέγαρο επεσήμανε την σημασία αποφυγής διχασμού στα εθνικά θέματα.

«Γιατί εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, προερχόμενο μάλιστα από σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» στην περιοχή και ήδη βρίσκεται νοτίως της Πελοποννήσου, ενώ στο σχεδιασμό υπάρχει και στάθμευση στον Πειραιά.

«Όχι» F-16 στην Τουρκία χωρίς ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατακεραυνώνοντας τον Ερντογαν και ζήτησαν να συνδεθεί η στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ με τα F-16 που ζητάει από τις ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου