Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Το χρονοδιάγραμμα προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Μετά την ανακοίνωση της 21ης Μαΐου ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκινούν και οι απαραίτητες προεκλογικές διαδικασίες.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει σχετικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ η Βουλή αναμένεται να κλείσει τη Μεγάλη Τετάρτη. Μέχρι τότε θα συνεχιστούν κανονικά οι κοινοβουλευτικές εργασίες, δηλαδή μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, με το τελευταίο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί να είναι του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων από το Σύνταγμα, θα γίνει η διάλυση της Βουλής, δηλαδή αρχές της Μ. Εβδομάδας.

Η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής αναμένεται να γίνει  22-30 μέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή μετά την Κυριακή του Θωμά, το διάστημα 22-28 Απριλίου.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τους Υπουργούς

Μετά το κλείσιμο και τη διάλυση της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα. Να οριστεί επίσης υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και να οριστεί και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος μέχρι τις εκλογές.

Πρώτη κάλπη στις 21 Μαΐου

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ληφθεί υπόψη η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, η λειτουργία των οποίων δεν πρέπει να διαταραχθεί εφόσον οδηγηθούμε σε δεύτερη κάλπη στις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα υπάρχουν και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, και συγκεκριμένα, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ (11-12 Ιουλίου) όπου θα πρέπει να μεταβεί ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας και όχι κάποιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, συνεπώς στις αρχές Ιουλίου θα πρέπει να έχει τελειώσει η διαδικασία της διπλής κάλπης.

«Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και παρά τα αντίθετα σενάρια οι εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο υπουργικό και πρόσθεσε πως: «και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».

Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού,  τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία και γι' αυτό οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό, ενώ συνέχισε αναφερόμενος σε παραδείγματα ακυβερνησίας λόγω της απλής αναλογικής- όπως στη Βουλγαρία που θα γίνουν την Κυριακή, για πέμπτη φορά, εκλογές.

«Αυτοδύναμη ΝΔ, σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Το ζήτημα είναι η χώρα να κερδίσει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού. Οι πολίτες θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά και την ειλικρίνεια. Ο λαός θα ζυγίσει και θα κρίνει και είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσει σωστά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. 

Δεύτερη κάλπη

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου με απλή αναλογική, που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία με 151 έδρες για κάποιο κόμμα, θα ακολουθήσει ένα διάστημα διερευνητικών εντολών

Συγκεκριμένα, κατά το Σύνταγμα ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να δίνει την εντολή σχηματισμού στον αρχηγό του πρώτου κόμματος που επί τρεις ημέρες θα έχει τη δυνατότητα συναντήσεων και διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή άλλου ή άλλων κομμάτων. 

Εφόσον η εντολή αποβεί άκαρπη, τότε την εντολή παίρνει ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και επαναλαμβάνεται η διαδικασία. Εφόσον και τότε δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε η εντολή δίνεται στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Αν και εκείνος την επιστρέψει, τότε, την δέκατη ημέρα από τις εκλογές η κυρία Σακελλαροπούλου θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό χρονικά τοποθετείται στις 31 Μαϊου.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί και τότε συμφωνία, δίνεται εντολή για τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που θα λάβουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν είναι υποχρεωμένοι να εξαντλήσουν το περιθώριο των τριών ημερών και μπορούν να την επιστρέψουν ακόμη και αυθημερόν ή τη στιγμή, εντός του τριημέρου, που θα κρίνουν ότι δεν θα τελεσφορήσει. 

Η βουλή που θα έχει προκύψει από τις εκλογές θα ορκισθεί και την επομένη θα διαλυθεί προκειμένου η χώρα να πάει σε δεύτερη κάλπη, με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι δεύτερες εκλογές προσδιορίζονται έτσι για τις 2 Ιουλίου. 

ΠΗΓΗ liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου