Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Οι υφ. Εξωτερικών Συρίας, Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας θα συναντηθούν τον Απρίλιο στη Μόσχα

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Συρίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας θα συναντηθούν τον Απρίλιο στη Μόσχα, δήλωσαν Τούρκοι και Ιρανοί αξιωματούχοι την Τρίτη, βασιζόμενοι στις επαφές μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού μετά από χρόνια εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου. Ενθαρρυμένοι από τη Ρωσία, σύμμαχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, Σύροι και Τούρκοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συναντήσεις πέρυσι, σε μια κίνηση προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ κρατών στις αντίπαλες πλευρές της 12ετούς διάρκειας σύγκρουσης της Συρίας.

Ωστόσο, ο Άσαντ αυτόν τον μήνα απέκλεισε οποιαδήποτε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έως ότου η Τουρκία δηλώσει έτοιμη να αποσύρει τον στρατό της από τη βόρεια Συρία.

Η κατάσταση στη Συρία θα συζητηθεί στις 3-4 Απριλίου στη Μόσχα, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος. "Αυτή η συνάντηση αναμένεται να είναι μια συνέχεια των συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο που ξεκίνησαν κατά τη διαδικασία εξομάλυνσης", είπε ο αξιωματούχος. "Ωστόσο, δεδομένου του ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή σε υπουργικό επίπεδο και η συνάντηση θα είναι σε τεχνικό επίπεδο, δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις". 

Η Ρωσία φιλοξένησε μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Συρίας και της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, από τότε που οι αρχικές τριμερείς συνομιλίες διευρύνθηκαν για να συμπεριλάβουν τον άλλο σύμμαχο του Άσαντ, το Ιράν, το οποίο υποστήριξε δημόσια την προσέγγιση.

Ανώτερος αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη συνάντηση στη Μόσχα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Μια συριακή πηγή με γνώση των συνομιλιών επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση μεταξύ των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών, αλλά δεν διευκρίνισε ημερομηνία.

Επικαλούμενος τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε τη Δευτέρα ότι οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας ενδέχεται να πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις στη Μόσχα στις αρχές Απριλίου.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κάποτε αποκαλούσε τον Άσαντ τρομοκράτη, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση της διακυβέρνησής του για δύο δεκαετίες τον Μάιο, όταν οι Τούρκοι ψηφίζουν σε αυτό που αναμένεται να είναι σκληρές εκλογές. 

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου