Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Πούτιν για Σι: "Επιτυχείς και εποικοδομητικές" συνομιλίες για την "άνευ ορίων" σχέση των χωρών μας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε τους αυξανόμενους εμπορικούς, ενεργειακούς και πολιτικούς δεσμούς της Ρωσίας με την Κίνα, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο την Τρίτη, που στόχο είχαν την ενίσχυση της "άνευ ορίων" εταιρικής σχέσης των χωρών τους.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μια σειρά εγγράφων για μια "στρατηγική συνεργασία" μετά τις κατά τον Πούτιν "επιτυχείς και εποικοδομητικές" συνομιλίες, οι οποίες έδειξαν ότι η Κίνα είναι πλέον ξεκάθαρα ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας.

"Είμαι πεπεισμένος ότι η πολύπλευρη συνεργασία μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για το καλό των λαών των χωρών μας", δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό σχόλιο.

Η κρατική επίσκεψη του Σι συνιστά σημαντική ώθηση για τον Πούτιν, καθώς έρχεται αντιμέτωπος μια "στρατηγική ήττα" από τη Δύση.

Ο Κινέζος ηγέτης επισκέφθηκε τη Μόσχα λίγες μέρες αφότου το διεθνές δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο τους τελευταίους μήνες παρά τις μεγάλες απώλειες.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Μογγολία έχουν ολοκληρώσει όλες τις συμφωνίες για τον προγραμματισθέντα αγωγό Power of Siberia 2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Κίνα και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στο Πεκίνο. Είπε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Power of Siberia 2 θα παραδίδει 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας. Η Μόσχα έριξε την ιδέα πριν από πολλά χρόνια, αλλά πλέον επείγεται καθώς η Ρωσία στρέφεται προς την Κίνα για να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως τον κύριο πελάτη φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος Σι είπε ότι η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά για να προωθήσουν μεγαλύτερη "πρακτική συνεργασία". "Η πρώιμη συγκομιδή της συνεργασίας (μας) μπορεί να φανεί και η περαιτέρω συνεργασία προχωρά", είπε ο Σι στον Πούτιν, σύμφωνα με την καλωδιακή τηλεόραση του Χονγκ Κονγκ.

Η ρωσική Gazprom προμηθεύει ήδη αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 30 ετών, αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2019. Αυτός ο αγωγός εκτείνεται σε περίπου 3.000 χλμ (1.865 μίλια).

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Κίνα εξακολουθούν να είναι ένα μικρό κλάσμα του ρεκόρ των 177 bcm που παρέδωσε στην Ευρώπη το 2018-19. Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, οι όγκοι προς την Ευρώπη έχουν συρρικνωθεί, φτάνοντας περίπου τα 62 bcm το 2022.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι "νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια" όλων των χωρών και ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ των στρατοπέδων, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου