Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Τουρκία: Το TCG Anadolu παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό

Πέτρος Κράνιας 

Η πρώτη ανακοίνωση για την παράδοση του ελικοπτεροφόρου αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu από πολλά τουρκικά ΜΜΕ στις 5 Μαρτίου 2023, θεωρήθηκε έκπληξη δεδομένου ότι δεν υπήρξε τελετή ή επίσημη ανακοίνωση από την Αμυντική Βιομηχανία της Τουρκικής Προεδρίας (SSB). Μια μέρα αργότερα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στο Twitter ότι το πλήρωμα του TCG Anadolu είχε ξεκινήσει την εκπαίδευση προανάπτυξης.

Αυτό θεωρείται επιβεβαίωση της παράδοσης καθώς η εκπαίδευση αυτή διεξάγεται μετά την παράδοση των νέων πλοίων. 

Όπως έγινε γνωστό, η παράδοση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Ένα μεγάλο μέρος των θαλάσσιων δοκιμών (SAT) έχει ολοκληρωθεί και οι υπόλοιπες δοκιμές θα διεξαχθούν μετά την παράδοση και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Μετά την ολοκλήρωση των SAT, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης για την εκτόξευση των drone και την ασφάλιση του συστήματος.

Το TCG  Anadolu  θα είναι το μεγαλύτερο πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνων και θα ενισχύσει τις δυνατότητες προβολής δυνάμεων του Τουρκικού Ναυτικού. Το πλοίο θα έχει τελική ταχύτητα 20,5 κόμβων και αυτονομία 9000 ναυτικών μιλίων όταν είναι πλήρως φορτωμένο.

Κατά τύχη, το πρώτο UAV Carrier στον κόσμο

Η TCG  Anadolu  σχεδιαζόταν να χρησιμοποιηθεί ως αεροπλανοφόρο για τα F-35 που θα λάμβανε από τις ΗΠΑ η Τουρκία. Ως αποτέλεσμα τούτου, η Baykar, η κατασκευάστρια εταιρεία των τουρκικών drone, συμφερόντων του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, η οποία είδε τα ταμεία της να ξεχειλίζουν από δολάρια μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, ανακοίνωσε στις αρχές του 2021 ότι εργαζόταν πάνω σε ένα συγκεκριμένο UCAV που ονομάζεται TB-3, μια βελτιωμένη έκδοση με πτυσσόμενα φτερά του δοκιμασμένου Bayraktar TB2, αποκλειστικά για χρήση στο TCG Anadolu.

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ τόνισε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα το 2022 ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης του συστήματος UAV θα συνεχιστεί μετά την παράδοση του  Anadolu. Θα είναι σε θέση να διεξάγει αεροπορικές επιχειρήσεις με drone TB-3 μετά την ολοκλήρωση της ενοποίησης του συστήματος. Υπογράμμισε επίσης ότι  το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Bayraktar Kızılelma και αεροσκάφη HURJET θα αναπτυχθούν στο μελλοντικό LHD.

Πέτρος Κράνιας 

ΠΗΓΗ capital

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου