Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Στις 17 και 18 Ιουνίου ο 1ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944» - Αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής λόγω των εθνικών εκλογών

 ΦΩΤΟ:Το Μνημείο Εκτελεσθέντων στο Κακολύρι (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών)

Στις 17 και 18 Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν τελικά ο 1ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944» και η τελετή μνήμης για το ολοκαύτωμα του ομώνυμου χωριού (Ταξιάρχες Κύμης), στην Εύβοια, μετά από την αλλαγή της ημερομηνίας λόγω των εθνικών εκλογών του Μαΐου.

Οι εκδηλώσεις έχουν στόχο να αναδείξουν την τραγική ιστορία του Καλοκυρίου, του πιο πολύπαθου χωριού σε όλη την Εύβοια, το οποίο, στις 24 Μαΐου 1944, πλήρωσε ακριβά το τίμημα της ελευθερίας.

Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες είχαν εισβάλει εκείνη την ημέρα στο χωριό και, συνοδεία ταγματασφαλιτών, είχαν συλλάβει χωρίς διάκριση, όλους τους άντρες κατοίκους. Συνέλαβαν ακόμη και δεκατετράχρονους εφήβους, ενώ συγχρόνως προέβαιναν σε εμπρησμούς σπιτιών, ξυλοδαρμούς, απερίγραπτες λεηλασίες και κλοπές. Η εγκληματική τους συμπεριφορά είχε στραφεί ακόμη και κατά των γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

Το ίδιο απόγευμα, τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν τους Κακολύριανους και άλλους έξι κατοίκους γειτονικών χωριών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το Κακολύρι δεν έχει αναγνωριστεί από το κράτος ως ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο διατήρησης της ιστορικής μνήμης, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών οργανώνει τον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας «Κακολύρι 1944», ως μέρος των εκδηλώσεων για τα γεγονότα της 24ης Μαΐου 1944.


 

Ο αγώνας περιλαμβάνει τρεις διαδρομές:

  • Αγώνας δρόμου 10 χλμ., το Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 19:00. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί από τη Γέφυρα της Σκοτεινής. Περνάει μέσα από τα χωριό Πύργος, μέσω του μονοπατιού του Μύλου του Σαντά στο χωριό Ανδρωνιάνοι, μέσω χωματόδρομου στο χωριό Ταξιάρχες (Κακολύρι), συνεχίζει μέσω του οικισμού Γιάννηδες και τερματίζει στο Μνημείο Εκτελεσθέντων.
  • Αγώνας δρόμου 5 χλμ., το Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 19:05. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί από τη Γέφυρα της Σκοτεινής. Περνάει μέσα από τα χωριά Ταξιάρχες και Γιάννηδες και τερματίζει στο Μνημείο Εκτελεσθέντων.
  • Αγώνας δρόμου 1,5 χλμ. για παιδιά, την Κυριακή 18 Ιουνίου, στις 10:00. Ο αγώνας θα έχει ως αφετηρία τη θέση Βουνάκι στους Ταξιάρχες. Θα συμμετέχουν μαθητές σχολείων και όποιος άλλος επιθυμεί. Η διαδρομή του αγώνα συμβολίζει τη διαδρομή την οποία έκαναν οι εκτελεσθέντες Κακολύριανοι από το σημείο συγκέντρωσης στους προς τον τόπο εκτελέσεως.

Μετά τον τερματισμό των μικρών αθλητών θα ακολουθήσουν, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι δωρεάν, ενώ η τελική ημερομηνία συμμετοχής στην πλατφόρμα εγγραφών είναι η Τετάρτη 7 Ιουνίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του αγώνα, όπως επίσης και στη σελίδα του πολιτιστικού συλλόγου στο facebook, ή να καλέσετε το τηλέφωνο 6972808290 (11:00-14:00 – 18:00-21:00).

Για να δείτε τις διαδρομές, πατήστε εδώ.

ΠΗΓΗ pontosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου