Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Politico: Γιατί οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023 θα διεξαχθούν στην Τουρκία - Πόσο κρίσιμες είναι για τα ελληνοτουρκικά

 

Ανάλυση του Politico για την κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών στην Τουρκία - Γιατί είναι οι κρισιμότερες στην 20ετή κυριαρχία του Ερντογάν.

Την ιστορική σημασία που έχουν για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι εκλογές της 14ης Μαΐου σημειώνει σε σημερινό δημοσίευμά του το Politico.

Στην ευρωπαϊκή έκδοση του ιστότοπου υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές συμπίπτουν με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του λαϊκού κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τονίζεται ότι αν ο Ερντογάν αναδειχθεί νικητής θα είναι ακόμη πιο ενισχυμένος ώστε να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στη βαρύνουσας σημασίας γεωστρατηγική τροχιά 85 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ως προς το τι φοβάται η Δύση, στο δημοσίευμα του Politico υποστηρίζεται ότι ο Ερντογάν θα έβλεπε μια νίκη ως ευκαιρία για να προωθήσει ένα ολοένα και πιο συντηρητικό μοντέλο, με πιο έντονα θρησκευτικά στοιχεία, και μεγαλύτερη συγκέντρωση γύρω από το πρόσωπό του.

Στις εκλογές της 14ης Μαΐου σημειώνεται ότι θα κυριαρχήσουν ζητήματα ασφάλειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή καθώς όποιος κερδίσει τις εκλογές θα λάβει αποφάσεις για τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τη σχέση της με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία, για το μεταναστευτικό καθώς και για το ποιον ρόλο θα συνεχίσει να διαδραματίζει η Άγκυρα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον όλων των παραπάνω, ο νικητής, σημειώνει το Politico, θα αποφασίσει για το πώς θα χειριστεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Οι εκλογές της 14ης Μαΐου είναι για τον Ερντογάν οι πιο κρίσιμες της 20ετούς κυριαρχίας του τη στιγμή που η χώρα ταλανίζεται από πολυετή οικονομοική κακοδιαχείριση αλλά και τη διάλυση που επέφερε ο καταστροφικός σεισμός".

Νέο σκηνικό μετά τον σεισμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Politico υπενθυμιζει ότι "η Τουρκία έχει εντείνει την επιθετική της ρητορική κατά της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, με τον Ερντογάν να προειδοποιεί ότι ένας πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει την Αθήνα" και σχολιάζει ότι "η άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινότητας στους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια δημιούργησαν ένα νέο σκηνικό για τις διμερείς σχέσεις.

Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση που διατυπώνει ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Σινάν Ουλγκέν, μέλος της δεξαμενής σκέψης Carnegie Europe, ότι "η προσέγγιση για τη διαχείριση αυτών των διαφορών θα αλλάξει πολύ. Έτσι, δεν θα ακούμε πια μια επιθετική ρητορική όπως: "Θα έρθουμε μια νύχτα" αλλά "θα επιστρέψουμε σε ένα πιο ώριμο, πιο διπλωματικό στυλ διαχείρισης διαφορών και διαφωνιών".

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου