Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Τα πρώτα σημάδια της ανοιξιάτικης ουκρανικής αντεπίθεσης

 

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η πολυαναμενόμενη ανοιξιάτικη επίθεση της Ουκρανίας στην πραγματικότητα είναι ήδη στην τελευταία φάση της πριν εκδηλωθεί πλήρως και αν δούμε αρκετά προσεκτικά, τα «παιχνίδια» κατά του Κρεμλίνου είναι σε εξέλιξη, επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές.

Σύμφωνα με ασφαλείς αναφορές (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντα) μια δύναμη-σοκ αποτελούμενη από 10 έως 15 ταξιαρχίες της Ουκρανίας, 15.000-35.000 άνδρες, είτε έχει αποσυρθεί (μέρος της) πρόσφατα από την προωθημένη γραμμή μάχης είτε παίρνει… ανάσες είτε τελειώνει την εξειδικευμένη εκπαίδευση σε βάσεις σε 18 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και ετοιμάζεται να συμμετάσχει στη μεγαλύτερη μαζική επίθεση που έγινε ποτέ από τον ουκρανικό στρατό.

Απόρρητα

Ο ακριβής χρόνος και η κύρια τοποθεσία της σφοδρής χερσαίας επίθεσης είναι αυστηρά φυλαγμένα στρατιωτικά μυστικά ενώ ο βομβαρδισμός του πυροβολικού πριν από την επίθεση δεν έχει ξεκινήσει. Ωστόσο, η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας υπό τον ιδιαίτερα ευφυή στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι κινείται ήδη για να κερδίσει τις ψυχολογικές επιχειρήσεις πριν από την επίθεση και παρόλο που ένα σημαντικό μέρος εκπαιδεύεται (ακόμα και τώρα), αυξανόμενος αριθμός ουκρανικών ρουκετών ακριβείας, βαλλιστικών πυραύλων και drones καμικάζι ενεργούν ήδη βαθιά μέσα και πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

Το έδαφος που κατέχεται από τη Ρωσία είναι το «άμεσο μονοπάτι» της πιθανής επίθεσης και της ανατίναξης των θέσεων δήλωσε ο γνωστός Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Αλεξέι Γκέτμαν. Ο υπογράφων εκτιμά ότι η επικείμενη επίθεση θα είναι πολύπλοκη, πολυμετωπική, πολυαξονική και θα χρησιμοποιηθούν όλες οι πτυχές της ενεργού στρατιωτικής πίεσης, όχι μόνο με συμβατικά όπλα στη γραμμή μάχης, αλλά και με επιθέσεις στο «φάσμα των πληροφοριών», εμπλοκή ανταρτών στα μετόπισθεν καθώς και βαθιά χτυπήματα. Ο ουκρανικός στρατός εργάζεται ήδη για να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο να είναι επιτυχής η συμβατική χερσαία επίθεση και μερικά από τα προεόρτια γίνονται ήδη. Ασφαλώς ο «πόλεμος» των πληροφοριών είναι απολύτως μέρος του όλου συνόλου.

Ανώτατοι αναλυτές στο Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικής Ερευνας μου ανέφεραν ότι αν και δεν είναι δυνατό να είμαστε απόλυτα βέβαιοι, η πρόσφατη διαρροή μυστικών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού παρουσιάζει ορισμένες διαφάνειες για τον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς και τις επιθετικές προετοιμασίες (πρώτη αναφορά από τους «New York Times») και είναι η επιθυμία «κάποιου» είτε στην Ουάσιγκτον είτε στο Κίεβο να καταστήσει δυσκολότερη τη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων για τη Ρωσία με την τάχα «διαρροή» πληροφοριών που ήδη γνωρίζει το Κρεμλίνο και αναγκάζοντας τον εκκεντρικό Ρώσο πρόεδρο Πούτιν -σχετικά με τις «φυτεμένες» πληροφορίες- να αμφισβητεί την εγκυρότητά τους. Νομίζω ότι είναι κυρίως μια προσπάθεια να επηρεαστεί η λήψη αποφάσεων στη Ρωσία. Δεν αποκλείω την πιθανότητα ότι πρόκειται για κάποιου είδους απόπειρα στρατηγικού «κόλπου», με τη δημοσίευση πληροφοριών που πραγματικά υπάρχουν ήδη εκεί έξω… Είναι κάπως σαν αυτές τις συνεχείς συζητήσεις και σενάρια για την υγεία του Πούτιν.

Η ηγεσία έχει ξεκινήσει πλήρως μια εκστρατεία πολύπλευρων «παιχνιδιών» του μυαλού ενάντια στον ρωσικό στρατιωτικό και άμαχο πληθυσμό, χρησιμοποιώντας τα πάντα, από οχήματα μεγαφώνων στον τομέα της Κρεμίνης που καλούν τα ρωσικά στρατεύματα να παραδοθούν, μέχρι γενικές προειδοποιήσεις σύλληψης και ποινικής λογοδοσία σε Ουκρανούς αξιωματούχους που ζουν επί του παρόντος σε κατεχόμενα εδάφη καθώς και την παροχή πρόσβασης ανεξάρτητων μέσων σε Ρώσους αιχμαλώτους για συνεντεύξεις που να κατηγορούν το καθεστώς Πούτιν.

ΥΛΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Το Κίεβο καλεί σε βοήθεια τους Ευρωπαίους σύμμαχους

Το Κίεβο δεν στοχεύει μόνο στις καρδιές και στα μυαλά των Ρώσων, αλλά, σχεδόν εξίσου, και σε Ευρωπαίους σύμμαχους που δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας μπορεί να ηττηθούν, είπαν ορισμένοι παρατηρητές. Στις πιθανώς αρκετές εβδομάδες που απομένουν μεταξύ του παρόντος και όταν η κύρια δύναμη των εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων από το ΝΑΤΟ ουκρανικών στρατευμάτων θα βρίσκονται εκεί που πρέπει, ένας κρίσιμος στόχος του Κιέβου θα είναι να παρασύρει τους Ευρωπαίους αμφισβητίες στην επιτυχία του Ουκρανών στο πεδίο της μάχης και να μετατρέψει σε πραγματική την παρεχόμενη υλική υποστήριξη, ανέφερε στον υπογράφοντα απόστρατος στρατηγός του ρουμανικού στρατού.

Μέχρι τέλους

Η Ουκρανία έχει εφαρμόσει με επιτυχία πολύπλοκες επιχειρήσεις καμουφλάζ και προστασίας των προετοιμασιών για την επερχόμενη επίθεση και το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα υπάρξει κάποια επίθεση σε μια φάση και κατάσταση όπου ο ουκρανικός στρατός και ο λαός είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τέλους αλλά κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες, αν και υποστηρίζουν ανοιχτά την ουκρανική πολεμική προσπάθεια, στέλνουν… μπερδεμένα μηνύματα, ιδιαίτερα η Ουγγαρία, η Γαλλία και έως ένα βαθμό η ηγεσία της Ε.Ε., με υποσχέσεις που είτε καθυστερούν είτε δεν εκπληρώνονται τελικά. Ανώτατοι αξιωματούχοι του Κιέβου με επικεφαλής τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι (φωτό) επεσήμαναν ότι η βασική υλική υποδομή για μια επιτυχημένη επίθεση βρίσκεται καθ’ οδόν, αλλά όχι πλήρης ακόμα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Σε αυτή περιλαμβάνεται ένα οπλοστάσιο αντιαεροπορικών συστημάτων του ΝΑΤΟ που δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στην Ουκρανία από τα δυτικά κράτη, όπως το ισχυρό αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα Patriot (μεγάλου βεληνεκούς, κατασκευής των ΗΠΑ), το νορβηγικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς NASAMS και το ιταλογαλλικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς SAMP/T. Η πρώτη πυροβολαρχία Patriot θα είναι εγκαταστημένη (και στελεχωμένη με το πρόσφατα εκπαιδευμένο πλήρωμα στο Φρρτ Σιλ της Οκλαχόμα) μέχρι τα τέλη Απριλίου/πρώτη εβδομάδα Μαΐου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στον τομέα που επιλέχθηκε για την αντεπίθεση πρέπει τουλάχιστον να ελέγχουν τον εναέριο χώρο πάνω από τις δυνάμεις τους και πάνω από το έδαφος που σκοπεύουν να ανακαταλάβουν, να καταστεί πολύ επικίνδυνος για τα ρωσικά αεροπλάνα και drones και αν είναι δυνατό, να καταστήσουν τον εναέριο χώρο ιδιαίτερα ελεγχόμενο. Τα αεροσκάφη κρούσης (που επιτίθενται όλο και περισσότερο πιο πολύ με drones και πυραύλους εδάφους-εδάφους) να μπορούν να χτυπήσουν στόχους χωρίς ρωσική παρέμβαση.

«ΜΕΤΡΟΥΝ» ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

Καίρια πλήγματα σε Κριμαία και νότια σύνορα 

Το περασμένο Σάββατο, δύο τεράστιες εκρήξεις συγκλόνισαν λιμάνι της Κριμαίας (Θεοδοσία), περίπου 250 χλμ. από την πλησιέστερη περιοχή που ελέγχεται από την Ουκρανία. Ακολούθησε ένας καταιγισμός τοπικών αξιωματούχων που σχετίζονται με το Κρεμλίνο, οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως ό,τι έστελναν οι Ουκρανοί είχε καταρριφθεί από τις τοπικές δυνάμεις αεράμυνας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι και ο διορισμένος από τον Βλ. Πούτιν κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Ακσένοφ επιβεβαίωσαν ότι το Κίεβο είχε πράγματι εκτοξεύσει πιθανότατα ένα ζεύγος πυραύλων εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς (καθένας με κεφαλή μισού τόνου). Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε έναν, αλλά ο δεύτερος, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, κατέστρεψε μια ρωσική συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων S-300. Το S-300 είναι ένα από τα κορυφαία όπλα αεράμυνας της Ρωσίας. Η καταστροφή του συστήματος που εδρεύει στη Θεοδοσία, ενδεχομένως, θα μπορούσε να ανοίξει ένα εναέριο κενό πλάτους δεκάδων χιλιομέτρων για να διεισδύσουν τα ουκρανικά drones και πύραυλοι σε μελλοντικά πλήγματα κατά των ρωσικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στο νότιο μέτωπο.

Πριν από την επίθεση, οι Ουκρανοί έστρεψαν την προσοχή στη ρωσική στρατιωτική υποδομή στον νότιο τομέα (ιδιαίτερα πυρομαχικά, κόμβους μεταφορών και συγκεντρώσεις στρατευμάτων). Προ ημερών ο Ιβάν Φέντεριβ, ο εξόριστος δήμαρχος της κατεχόμενης από τη Ρωσία Μελιτόπολης, ισχυρίστηκε ότι σειρά επιδρομών που ξεκίνησαν από τις 3-6 Απριλίου έχουν πλήξει ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή. Δεν προσδιόρισε το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ούτε περιέγραψε ακριβείς στόχους.

Νυχτερινή έκρηξη

Το βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αναρτήθηκε δημόσια πριν από τρεις ημέρες συνδέθηκε γεωγραφικά με τον σιδηροδρομικό σταθμό της Μελιτόπολης και έδειχνε μια θεαματική νυχτερινή έκρηξη που πυροδότησε μια τεράστια φωτιά. Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι πολλαπλοί πύραυλοι αμερικανικής κατασκευής που εκτοξεύτηκαν από HIMARS, ένα πυρομαχικό καθοδηγούμενο από GPS που μεταφέρει 90 κιλά κεφαλή, χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις και ότι η σιδηροδρομική υποδομή υπέστη ζημιές.

Από τα τέλη Μαρτίου, με βάση τοπικές μαρτυρίες, ανεξήγητες εκρήξεις, μερικές πιθανώς από μη επανδρωμένα αεροσκάφη τροποποιημένα για να μεταφέρουν εκρηκτικά, έπληξαν στρατιωτικούς στόχους κοντά στα χωριά Razdolne και Gvardeyske στην Κριμαία και στις πόλεις Belgorod, Rostov και Kursk στη νοτιοδυτική Ρωσία καθώς και στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική πόλη Μαριούπολη στην Αζοφική. Η πιο θεαματική επίθεση ήταν στις 20 Μαρτίου, όταν σφυροκόπησαν ένα ναυπηγείο μεταφοράς σιδηροτροχιών στην πόλη Dzhankoe της Κριμαίας -σύμφωνα με ουκρανικές πηγές- καταστρέφοντας ένα τρένο που μετέφερε ρωσικούς πυραύλους Kinzhal, ένα αεροεκτοξευόμενο όπλο που χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου τους τελευταίους μήνες για να πλήξει ουκρανικές πόλεις και υποδομή δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται και μπορείς να το δεις να συμβαίνει.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου