Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Εντός του 2024 το πρώτο τρυπάνι δυτικά της Κρήτης – Στοχεύουμε σε σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου

«Οι μισθώτριες εταιρείες δαπανούν δεκάδες εκατομμυρίων ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία σε περίπτωση απόφασης για διερευνητικές γεωτρήσεις θα ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμυρίων. Αν δεν υπήρχαν ικανοποιητικές πιθανότητες, ώστε να βρεθεί κάτι σημαντικό, δε θα δαπανούσαν τόσο μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια», παρατηρεί ο Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ.

«Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, στοχεύουμε πράγματι σε μεγάλες δομές, αντίστοιχες με αυτές στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου», λέει ο Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, για τις σεισμικές έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Η» λίγο πριν μιλήσει στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση πως οι πρώτες αποφάσεις για θαλάσσιες γεωτρήσεις στην περιοχή θα ληφθούν εντός του 2024.

«Οι μισθώτριες εταιρείες δαπανούν δεκάδες εκατομμυρίων ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία σε περίπτωση απόφασης για διερευνητικές γεωτρήσεις θα ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμυρίων. Αν δεν υπήρχαν ικανοποιητικές πιθανότητες, ώστε να βρεθεί κάτι σημαντικό, δε θα δαπανούσαν τόσο μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια», συμπληρώνει ο ίδιος, εξηγώντας πως για την ώρα οι εταιρείες προχωρούν με βάση τις υπάρχουσες έρευνες, χωρίς όμως να αποκλείεται να απαιτηθούν και τρισδιάστατες έρευνες.

«Μέσα σε διάστημα 13 μηνών εκτελέστηκαν συνολικά 7 θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες», επισημαίνει ο κ. Στεφάτος, υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους επενδυτές, ώστε να γνωρίζουμε τις εκτιμήσεις για τις δυνατότητες και τις προοπτικές κάθε περιοχής».

Κατά τον κ. Στεφάτο η ενεργειακή ασφάλεια παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε καταφέρει ακόμα να αντικαταστήσουμε πλήρως τους όγκους φυσικού αερίου που εισήγαγε η Ευρώπη από τη Ρωσία. Επίσης, δεν είναι απίθανο για παράδειγμα να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα δύσκολο χειμώνα». Η μετάβαση, άλλωστε σε ένα ενεργειακό σύστημα που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές και νέες τεχνολογίες ενέργειας «θα διαρκέσει τουλάχιστον 25 χρόνια». Δηλώνει, ωστόσο, αισιόδοξος για το επενδυτικό ενδιαφέρον «όσο συνεχίζουμε σταθερά και οι έρευνες ωριμάζουν»

Όσον αφορά στις εξορύξεις πετρελαίου και την επένδυση στο Κατάκολο, ο ίδιος είναι πολύ προσεκτικός και λέει πως «Δε θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε ένα σημαντικά μεγάλο στόχο που πιθανώς να φιλοξενεί φυσικό αέριο, αλλά μπορεί να υπάρχει πιθανότητα να βρούμε και πετρέλαιο. Με την ίδια λογική, δε θα θέταμε σε προτεραιότητα ένα μικρότερο στόχο πετρελαίου, εάν μπορούμε να στοχεύσουμε σε σημαντική δομή με φυσικό αέριο».

Εκτιμά τέλος πως η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας για να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.


Πηγή: Γιάννης Φώσκολος / imerisia.gr

 ΠΗΓΗ ellada24

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου