Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Οι στρατηγικές συνεργασίες πυλώνας σταθερότητας

ΟΙ  συνεργασίες στην περιοχή μας, την γειτονιά μας  και χρήσιμες είναι και απαραίτητες, αναγκαίες. Είναι γνωστό ότι με τα περισσότερα, αν όχι όλα,  κράτη της γειτονιάς μας η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κοινά συμφέροντα και κοινές ανησυχίες. Σε μια γειτονιά, εάν δεν υπάρχουν συγκρουσιακού χαρακτήρα ανταγωνισμοί, τότε διανοίγονται πολλές δυνατότητες και προοπτικές για δράσεις και συνεργασίες, προς όφελος όλων.  Αυτό οδηγεί βαθμηδόν στην εδραίωση της σταθερότητας και μέσα από πρωτοβουλίες και στην ανάπτυξη.

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Ελλάδα προχώρησαν στη συγκρότηση τριμερών σχημάτων συνεργασίας. Αρχικά με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, στη συνέχεια με το Λίβανο, την Ιορδανία ενώ ενισχύθηκαν με Γαλλία και ΗΠΑ. Στα γνωστά, δηλαδή, σχήματα 3 συν 1. 

ΑΥΤΗΣ της μορφής οι συνεργασίες  οδηγούν σε πολλά πεδία συνεννόησης.  Τόσο στα πολιτικά όσο και στα οικονομικά πεδία, αλλά και τα ενεργειακά. Υπάρχουν, ασφαλώς, πολλά ακόμη να γίνουν καθώς άλλωστε αυτές οι συνεργασίες είναι πάντοτε ζωντανές διαδικασίες σε εξέλιξη. Το ζητούμενο είναι αυτές οι τριμερείς να αποκτήσουν σιγά-σιγά ένα θεσμοθετημένο ρόλο και συνεχώς να αναβαθμίζονται αλλά και να διευρύνονται.  Κάποια σχήματα, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις και έχοντας συγκεκριμένα θέματα στην ατζέντα, μπορούν να «ενοποιηθούν». Οι τριμερείς να γίνουν, για παράδειγμα, εξαμερείς.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία, όπως είναι γνωστό,  έχει επιπρόσθετο λόγο να ενισχυθούν αυτά τα τριμερή σχήματα, λόγω της τουρκικής επιθετικότητας. Η κατοχική Τουρκία παραμένει παράγοντας αποσταθεροποίησης και πρόκλησης προβλημάτων, εντάσεων. Γι αυτό και χρειάζονται συνεργασίες, που αφορούν και την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή και αντιμετώπιση των ταραχοποιών. 

ΤΗΝ  ίδια ώρα, κι αυτό θα πρέπει να αναδεικνύεται συνεχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρει στρατηγικό βάθος στις γειτονικές χώρες.  Μπορεί να λειτουργήσει- κι αυτό το πράττει και σήμερα- ως γέφυρα προς την Ευρώπη.  Αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει και στρατηγικό βραχίονα της Ε.Ε. στην περιοχή μας. 

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία επενδύει σε αυτές τις συνεργασίες.  Το έχει αποδείξει και το αποδεικνύει συνεχώς. Αυτή η στρατηγική είναι σημαντική και χρήσιμη,  αναγκαία.  Διανοίγονται προοπτικές, που μπορούν να προσφέρουν πολλά σε όλους τους εμπλεκόμενους.  Στεκόμαστε ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτό είναι το πρώτιστο θέμα, το οποίο και αφορά όλα τα γειτονικά μας κράτη. 

Η Θέση του "Φ"   

ΠΗΓΗ philenews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου