Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

SPIKE – NLOS: Το Ισραήλ ανακοίνωσε την πώληση των αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν σήμερα τα ισραηλινά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ γνωστοποίησε με επίσημο τρόπο την πώληση στην χώρα μας των αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων τύπου SPIKE – NLOS, που κατασκευάζονται από την κρατική ισραηλινή εταιρεία Rafal, στην χώρα μας, με την συμφωνία να υπολογίζεται περίπου στα 370 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτό το έργο εντάσσεται σε μια σειρά συμφωνιών μεταξύ του Κράτους του Ισραήλ και της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπογραμμίζει περαιτέρω την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας και των αμυντικών μας εγκαταστάσεων, καθώς και την αμοιβαία δέσμευσή μας για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.

Η υπόθεση της προμήθειας των SPIKE – NLOS

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2023, εγκρίθηκε η προμήθεια συστημάτων SPIKE – NLOS για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία αναμένεται να εξοπλίσουν ορισμένες μονάδες του στρατού Ξηράς αλλά και μέσα της Αεροπορίας Στρατού και πιο συγκεκριμένα τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache. Ακόμα, οι πύραυλοι αυτοί αναμένεται να ενταχθούν στο οπλοστάσιο τεσσάρων Κανονιοφόρων και τεσσάρων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο ΥΕΘΑ είχε δηλώσει ότι είναι ένα σύνθετο οπλικό σύστημα «το οποίο έχει εφαρμογή και σε οχήματα του Στρατού Ξηράς και σε πλοία επιφανείας και σε ελικόπτερα και είχε τονίσει ότι έγιναν τρεις διαφορετικές συμβάσεις με διαφορετικούς όρους και τεχνικές προδιαγραφές». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μετά το «πράσινο φως» του ΚΥΣΕΑ  για την προμήθεια των αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων τύπου SPIKE – NLOS, ο τουρκικός Τύπος είχε «εξοργιστεί».

Μάλιστα τόνιζαν ότι η απόφαση της Ελλάδας να αγοράσει 38 πυραυλικά συστήματα τύπου SPIKE -NLOS από το Ισραήλ είναι «επικίνδυνο βήμα». Η εφημερίδα Τurkiye ανέφερε: «Επικίνδυνο βήμα της Ελλάδας με την αγορά πυραυλικών συστημάτων SPIKE». Η Υeni Safak έμεινε μόνο στην είδηση και δεν είχε στο πρωτοσέλιδό της κάποια «μπηχτή. Έτσι ανέφερε: «H Ελλάδα αγοράζει από το Ισραήλ SPIKE -NLOS».

ΠΗΓΗ onalert

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου