Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Με σφραγίδα Ερντογάν η επόμενη μέρα

 

 Ξένια Τούρκη   

Αλλάχ θέλοντος, όπως θα έλεγε ο Ταγίπ Ερντογάν, αύριο το βράδυ, αναμένεται να νικήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών και να σφραγίσει με αυτό τον τρόπο την παντοδυναμία του στη σύγχρονη πολιτική ζωή της Τουρκίας. Οι πιθανότητες να μην εκλεγεί είναι ελάχιστες και μάλλον αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος ο αντίπαλός του. Το στρατόπεδο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρέπει ήδη να το έχει πάρει απόφαση πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στη μεριά της αντιπολίτευσης.

Η αποκωδικοποίηση του πως θα είναι η επόμενη μέρα στην Τουρκία, μετά τη νέα νίκη Ερντογάν δεν είναι δύσκολη. Ο Τούρκος ηγέτης κυβερνά εδώ και είκοσι χρόνια και έχει δώσει ξεκάθαρα το στίγμα του. Από την εσωτερική μέχρι την εξωτερική πολιτική δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές ή βελτιώσεις, τουλάχιστον όπως τις αντιλαμβάνονται οι υπόλοιποι.

Επομένως, είναι βέβαιο πως η Τουρκία θα συνεχίσει στον δρόμο προς τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό και αυτό σημαίνει ότι τόσο οι σύμμαχοί της όσο και οι αντίπαλοί της, θα έχουν να κάνουν με μια απρόβλεπτη, συγκρουσιακή και ασταθή χώρα. Κάποιοι, μάλιστα αναλυτές, περιμένουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνοντας θάρρος από τη νέα νίκη του, πως δεν θα διστάζει ακόμη πιο εύκολα να εκβιάζει, να προκαλεί και να φτάνει στα άκρα προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει.

Σύμφωνα με τον Φραντσέσκο Σικάρντι, κύριο αναλυτή στο Carnegie Europe στις Βρυξέλλες, η μπάλα θα παραμείνει στο γήπεδο της Άγκυρας. Όπως ανέφερε τρία θέματα διχάζουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση: οι σχέσεις με τη Ρωσία, η κρίση με τη Συρία και το Κυπριακό. Και στα τρία ζητήματα είναι δύσκολο κανείς να φανταστεί μια αλλαγή κατεύθυνσης από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Εξάλλου, ευνοϊκή για τον Τούρκο πρόεδρο είναι και η σύνθεση του κοινοβουλίου, που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Η νέα βουλή είναι η πιο συντηρητική και εθνικιστική στην ιστορία της χώρας, κάτι που σημαίνει πως για τα περισσότερα ζητήματα δεν θα αντιμετωπίσει αντιστάσεις αλλά είναι πιθανόν πως θα βρει και υποστήριξη.

Μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία της διακυβέρνησής του ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέλει οπωσδήποτε να αφήσει ακόμη πιο έντονο το στίγμα του. Στόχος του είναι να ξεπεράσει τον Κεμάλ Ατατούρκ και να είναι αυτός ο ηγέτης που θα έχει αναδιαμορφώσει την Τουρκία. Θα έχει, επομένως, πέντε χρόνια στη διάθεσή του για να πετύχει τον στόχο του.

ΠΗΓΗ philenews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου