Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Στενό της Ταϊβάν: Παρ’ ολίγον σύγκρουση κινεζικού πολεμικού πλοίου με αμερικανικό [βίντεο]


Βίντεο από τον επικίνδυνο ελιγμό πολεμικού πλοίου της Κίνας, που πέρασε σε απόσταση μόλις 140 μέτρων από την πλώρη αμερικανικού αντιτορπιλικού στα Στενά της Ταϊβάν το Σαββατοκύριακο έδωσαν στη δημοσιότητα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Στο παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο του περασμένου Σαββάτου - δεύτερο σινοαμερικανικό επεισόδιο σε μία εβδομάδα - το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chung-Hoon και η καναδική φρεγάτα HMCS Montreal εκτελούσαν περιπολία στο Στενό της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί μέρος του εδάφους της και ισχυρίζεται ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στο Στενό, όταν εμφανίστηκε το πυραυλοφόρο κινεζικό αντιτορπιλικό και αφού ανέπτυξε ταχύτητα πέρασε μπροστά από την πλώρη του USS Chung-Hoon.

 Σύμφωνα με την αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού το USS Chung-Hoon διατήρησε μεν την πορεία του, αλλά έκοψε ταχύτητα στους 10 κόμβους «για να αποτραπεί μια σύγκρουση».


Δεύτερο σινο-αμερικανικό επεισόδιο το τελευταίο διάστημα

Στο βίντεο, που δόθηκε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα, διακρίνεται το κινεζικό πλοίο να κόβει την πορεία του αμερικανικού και μετά να ευθυγραμμίζεται για να αρχίσει να πλέει σε παράλληλη κατεύθυνση. Η διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού είπε ότι οι ενέργειες της Κίνας παραβιάζουν τους θαλάσσιους κανόνες ασφαλούς διέλευσης στα διεθνή ύδατα. Το κινεζικό πλοίο δεν επιχείρησε ανάλογο ελιγμό στην καναδική φρεγάτα, που έπλεε πίσω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

«Η διέλευση του Chung-Hoon και του Montreal μέσω του Στενού της Ταϊβάν καταδεικνύει τη συνδυασμένη δέσμευση ΗΠΑ-Καναδά για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε η αμερικανική διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού. «Ο στρατός των ΗΠΑ πετά, πλέει και λειτουργεί με ασφάλεια και υπευθυνότητα οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν πρόσφατα την Κίνα ότι εκτέλεσε άλλον έναν «άσκοπο επιθετικό ελιγμό» με ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος J-16 να πετά στα τέλη του περασμένου μήνα ακριβώς μπροστά από το ρύγχος ενός αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο ΗΠΑ – Κίνας
Τα περιστατικά αυτά ενέτειναν τις ανησυχίες για ένα πιθανό ατύχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών σε μια περίοδο που οι εντάσεις στην περιοχή είναι ήδη υψηλές. Το περιστατικό στα στενά της Ταϊβάν σημειώθηκε την ημέρα που τόσο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, όσο και ο ομόλογός του της Κίνας, στρατηγός Λι Σανγκφού, βρίσκονταν στη Σιγκαπούρη για μια ετήσια διάσκεψη άμυνας.

Ο Λι υποστήριξε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ευθύνονται για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου με τις περιπολίες τους, που αποβλέπουν στον να προκαλέσουν την Κίνα. «Ο καλύτερος τρόπος είναι οι χώρες, ειδικά τα πολεμικά πλοία και τα μαχητικά αεροσκάφη τους, να μην προσεγγίζουν εδάφη άλλων χωρών», είπε μέσω διερμηνέα. «Τι νόημα έχει να πάνε εκεί; Στην Κίνα λέμε πάντα: “κοίτα τη δουλειά σου”». Ο Όστιν είχε απευθύνει πρόσκληση στον Λι να συζητήσουν στο περιθώριο του συνεδρίου, αλλά ο υπουργός Άμυνας της Κίνας αρνήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου