Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Η φρεγάτα FDI HN και τα λάθη που έκαναν οι Γάλλοι της NAVAL.


Η απορία όλων θα μπορούσε να βελτιωθεί η φρεγάτα FDI HN και να γίνει μια αξιόλογη φρεγάτα;

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Έχουν και είχαν ακουστεί διάφορες λύσεις για την FDI HN XL για μια μεγέθυνση του πλοίου. Δεν χρειάζεται και δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση.


Πως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε καλύτερη την φρεγάτα FDI HN και τι λάθη έκαναν οι Γάλλοι;


Στην πορεία μου των 30+ ετών που κάνω μελέτες για οπλικά συστήματα, έχω γνωρίσει πολύ κόσμο και του έχω προσφέρει απλόχερα την βοήθεια μου. Δεν τα λένε αυτά στο ευρύ κοινό δημόσια, ούτε θα τα αναφέρω και κατ ιδίαν. Έμαθα όμως πως οι μικρές σχεδιαστικές ομάδες δουλεύουν καλύτερα από της μεγάλες. Δεν χρειάζονται να εμπλέκονται πολλές διευθύνσεις και διευθυντές, στο τι πρέπει να σχεδιάσουν γιατί όλα πάνε πίσω. 


Χρειάζεσαι λίγα άτομα με ειδικές γνώσεις για να ξεκινήσεις την σχεδίαση που μετά θα υλοποιηθεί με περισσότερα με τα αναλυτικά σχέδια κάθε τομέα. Όσοι θα δουλέψουν πρέπει να ακούνε τους ειδικούς του κάθε τομέα για να βγει ένα καινοτόμο προϊόν.


Το μεγάλο λάθος των Γάλλων 


Δεν έκαναν μόνο ένα λάθος η NAVAL στην σχεδίαση της φρεγάτας FDI, έκανε πολλά, αλλά το να βγάλει μια φρεγάτα με 16 μόνο πυραύλους ήταν το μεγαλύτερο. Χωρίς σύστημα ανάλογο με το RAM, με δυο πυροβόλα των 20 χιλιοστών άλλη τρέλα αυτή! 



Για το ραντάρ SEA FIRE είχα γράψει αναλυτικά της δυνατότητες του. Μετά από πολλές μελέτες που έκανα μπορώ να πω, πως δεν είναι η τέλεια σχεδίαση ραντάρ. Με ένα ραντάρ δεν τα κάνεις όλα, είναι ένας συμβιβασμός. Ήθελαν ένα ραντάρ με δυνατότητες 90 μοιρών καθ ύψος για να βλέπουν βαλλιστικούς πυραύλους, συνδυάζοντας με τους πυραύλους Aster-30. Nαι έχει αντιβαλλιστικές ικανότητες η φρεγάτα αν συνδυαστεί με τους νέους πυραύλους Aster-30, αλλά είναι λίγοι σε αριθμό. 


Μπορούσαν να βάλουν 32 πυραύλους και δεν το έκαναν οι Γάλλοι γιατί άραγε; Για να κερδίσουν με την ανάστροφη πλώρη, λίγο καλύτερη συμπεριφορά του ραντάρ σε μεγάλη δύναμη αέρα. Δεν ξέρω ποιος το διέταξε να βάλουν 16 μόνο Aster-30 το κέρδος είναι λίγο. Δηλαδή θα δούλευε το SEA FIRE σε μισό, με έναν μποφόρ δύναμη αέρα παραπάνω με καλά αποτελέσματα. Αυτό που ενδιέφερε βασικά τους Γάλλους ήταν οι αντιβαλλιστικές ικανότητες, εκεί θα έχανε σε υψηλό κυματισμό αλλά και σε επίπεδο θάλασσας. Τα ραντάρ εκεί χάνουν σε υψηλό κυματισμό στα μεγάλα ύψη και στα πολύ χαμηλά ύψη.



Η συμπεριφορά ενός ραντάρ σε συνθήκες υψηλού κυματισμού, είναι ένα δύσκολο θέμα και οι βιβλιογραφία λίγη. Η ηλεκτρονική σταθεροποίηση δεν είναι πανάκεια, αν και το SEA FIRE λόγο της δυνατότητας 90 μοιρών ύψους είναι λίγο καλύτερη από άλλα ραντάρ. Το πρόβλημα υπάρχει όμως και είναι ανάλογο της κατεύθυνσης του στόχου εν σχέση με την πορεία του πλοίου, πως δηλαδή χτυπάει το κύμα και που το πλοίο.



Η δική μου μελέτη με 4 ξεχωριστά ραντάρ σε μια φρεγάτα ίδιου μήκους με την φρεγάτα S, δεν ενδιέφερε τον διαγωνισμό καινοτομίας του ΥΠΕΘΑ. Δεν ήταν μια μόνο μελέτη αλλά συνδυασμός μελετών για να λυθούν όλα τα προβλήματα, με το κόστος ενός SEA FIRE και του STIR 1.2.! Μετά περιμένουμε να σχεδιάσουμε πλοία στην Ελλάδα, όταν οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται να υπάρχουν οι μελέτες στην Ελλάδα που είναι καλύτερες των ξένων.


Δυστυχώς δεν μπορούν να καταλάβουν την φιλοσοφία σχεδίασης των μεγάλων εταιριών που δεν αφήνουν ελεύθερα τα μυαλά των ερευνητών για να κάνουν θαύματα όπως παλιά.


Τελικά πιο είναι το μεγάλο λάθος των Γάλλων;


Έφτιαξαν με φρεγάτα μόνο με ντίζελ και έβαλαν εξαγωγές καυσαερίων με φουγάρα προς τα επάνω. Μπορούσαν να της βγάλουν κάτω όπως έχουν οι παντόφλες τα οχηματαγωγά που ξέρουμε, οι πυραυλάκατοι και οι κορβέτες της Σουηδίας.  



Οι κορβέτες της Σουηδίας Visby έχουν ειδικό σύστημα εξαγωγής των καυσαερίων για να μειώσουν το θερμικό ίχνος.

Η πτυχή της θερμικής υπογραφής

Έχουν ληφθεί μεγάλα μήκη για να αποτραπεί η ανίχνευση του πλοίου με θερμική απεικόνιση. Καθώς η μεγαλύτερη πηγή θερμότητας είναι οι κινητήρες και ιδιαίτερα οι αεριοστρόβιλοι, τα καυσαέρια είναι εγχυμένα με νερό που μειώνουν τη θερμοκρασία λίγο πάνω από τη θερμοκρασία δωματίου πριν τα καυσαέρια βγουν από τη γάστρα.


















Αυτή η εικόνα δείχνει την εισαγωγή αέρα για τα μηχανήματα ντίζελ χαμηλής ταχύτητας, εδώ μπορείτε να δείτε το ραντάρ που αντανακλά το κυψελωτό υλικό (Ra) από το οποίο περνά ο αέρας. Μετά μπαίνει στο φίλτρο και μετά στα ντίζελ.
















Τα μηχανήματα υψηλής ταχύτητας αποτελούνται από δύο ζεύγη αεριοστροβίλων (Vericor TF50A, Tr και Tr2) ισχύος 4,2 MW έκαστος. Τα καυσαέρια εκτοξεύονται μέσω του θερμομονωμένου σωλήνα εξάτμισης (Avg) και πίσω στο δοχείο. Οι τουρμπίνες αντλούν 30 m³ αέρα (In) ανά δευτερόλεπτο. Ως εκ τούτου, έχουν τις δικές τους εισαγωγές αέρα με γρίλιες ραντάρ στην πλευρά του πλοίου.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι σωλήνες εξάτμισης από τους κινητήρες υψηλής ταχύτητας δεν φαίνονται, γιατί βγαίνουν κάτω από το «ράφι» και δείχνουν ευθεία προς τα κάτω.












Θα δούμε της κορβέτες της ALS NSD.



 Χωρίς της εξαγωγές καυσαερίων με φουγάρο να δούμε τι κερδίσαμε.

Βλέπουμε το ίδιο πλοίο με μια σημαντική διαφορά την κατάργηση του φουγάρου, δηλαδή την εξαγωγή καυσαερίων προς τα επάνω και της τέσσερεις εξαγωγές καυσαερίων στα πλάγια, μια για κάθε μια μηχανή ντίζελ.

Τι κερδίσαμε με αυτό που έγινε; Την τοποθέτηση των 2 ΜΚ-41 ή 4 EXLS που μπήκαν σε επόμενες σχεδιάσεις σε αυτήν την θέση.

Αν κάναμε το ίδιο στην FDI HN θα κερδίσουμε χώρο για να τοποθετηθούν 3 Α-43 ή A-35 για 24 MICA VL NG. Έτσι η FDI HN θα έχει 32 Aster-30 & 24 Mica. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις 2 Α-43 ή Α-35 για 16 MICA VL NG και να προσθέσεις δυο πυροβόλα των 30 χιλιοστών στα πλάγια. Η FDI HN 32 Aster-30, 16 Mica, 2 πυροβόλα των 30 και τα δυο πυροβόλα των 20 χιλιοστών συν το σύστημα RAM. 

Προτιμώ το VLS Α-43 γιατί ίσως να μπορεί να μπει ο CAMM-ER με μήκος τα 4,2 μέτρα, το ύψος του Α-43 είναι 4,3 μέτρα.

Βάζεις και τρία μικρά ραντάρ που κατευθύνουν τα πυροβόλα των 30 χιλιοστών και το RAM και είσαι εντάξει.

SPEXER 2000 3D MKIII HENSOLDT RADAR














ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου