Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Φρεγάτες: Γιατί η Τουρκία αποθεώνει τις Freedom που δεν θέλουν οι Έλληνες ναύαρχοι – Τυχαίο;


Περίεργο πάντως που οι Τούρκοι βγάζουν... διαστημικά τα πλοία που αποσύρει το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και ενδιαφέρουν την... Ελλάδα.

Διονύσης Αντωνέλλος

Φρεγάτες: Γιατί η Τουρκία αποθεώνει τις  Freedom που δεν θέλουν οι Έλληνες ναύαρχοι όμως μπήκαν το τελευταίο καιρό στην εξίσωση της στρατιωτικής προμήθειας από τις ΗΠΑ.

«Τα μάτια της Ελλάδας στα παράκτια πολεμικά πλοία των ΗΠΑ», τιτλοφορείται δημοσίευμα του τουρκικού αμυντικού σάιτ savunmasanayist.com, με τους Τούρκους να σημειώνουν πως «η Ελλάδα σχεδιάζει να προμηθευτεί 4 παράκτια πολεμικά πλοία κλάσης Freedom από τις ΗΠΑ έναντι 150 εκατ. ευρώ το καθένα».

«Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να προμηθευτεί 4 παράκτια πολεμικά πλοία κλάσης Freedom (LCS) από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος EDA (Defense Surplus Materials) . Η προμήθεια των πλοίων θα κοστίσει συνολικά 600 εκατ. ευρώ με μοναδιαίο κόστος 150 εκατ. ευρώ», τονίζεται.

Την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζουν οι Τούρκοι ο «εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων μάχης των πλοίων δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό των 600 εκατομμυρίων ευρώ».

Οι Τούρκοι κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις αντίθετες απόψεις ναυάρχων αναφορικά με τις LCS, η προμήθεια των οποίων, όπως σημειώνουν «έχει χωρίσει το κλιμάκιο διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού στα δύο».

«Ενώ κάποιοι Έλληνες ναύαρχοι υπερασπίζονται την προμήθεια, άλλοι αντιδρούν στην προμήθεια μεταχειρισμένων πλοίων», αναφέρεται.

Γιατί η Τουρκία αποθεώνει τις φρεγάτες Freedom που δεν θέλουν οι Έλληνες ναύαρχοι – Τυχαίο;

«Τα παράκτια μαχητικά πλοία Freedom Class είναι πολλαπλών χρήσεων, ελαφρά και ευέλικτα πολεμικά πλοία που χρησιμοποιούνται από το Ναυτικό των ΗΠΑ. Κατασκευασμένα από τη Lockheed Martin, αυτά τα πλοία αναπτύχθηκαν ως μέρος του προγράμματος Littoral Combat Ship (LCS). Τα πλοία, τα οποία μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε διαφορετικές αποστολές χάρη στη γρήγορη και σπονδυλωτή δομή τους, έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση διαφόρων απειλών στη θάλασσα», τονίζουν οι Τούρκοι οι οποίοι μόνο δεν… αποθεώνουν τα αμερικανικά πλοία.

«Διαθέτουν αποτελεσματική αμυντική ικανότητα έναντι υποβρυχίων, πλοίων επιφανείας, αεροσκαφών και ναρκών. Χάρη στον αρθρωτό σχεδιασμό τους, τα συστήματα όπλων και αισθητήρων μπορούν να αλλάξουν ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές αποστολές. Επιπλέον, η υψηλή ευελιξία τους σε μη λιμενικές περιοχές και ρηχά νερά παρέχει μεγάλο πλεονέκτημα ειδικά σε επιχειρήσεις σε παράκτιες περιοχές», συμπληρώνουν.

Επίσης, οι Τούρκοι υπογραμμίζουν πως τα πλοία Freedom Class «είναι εξοπλισμένα με ισχυρά οπλικά συστήματα όπως βλήματα μεγάλου βεληνεκούς, κανόνια και πολυβόλα. Ειδικά τα σύγχρονα όπλα όπως οι πύραυλοι Harpoon και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας RAM (Rolling Airframe Missile) είναι προηγμένα οπλικά συστήματα ενσωματωμένα σε πλοία. Επιπλέον, προηγμένες τεχνολογίες όπως σόναρ, ραντάρ και ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες παρέχουν παρακολούθηση της κατάστασης του πλοίου και έγκαιρη προειδοποίηση για απειλές».

Περίεργο πάντως που οι Τούρκοι βγάζουν… διαστημικά τα πλοία που αποσύρει το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και ενδιαφέρουν την… Ελλάδα. Σα να παρακαλούν να τα πάρει η Ελλάδα ένα πράγμα.

Ίσως γιατί έτσι θα πιέσουν τις ΗΠΑ για την αγορά των νέων F-16 στη λογική φρεγάτες για την Αθήνα, μαχητικά για την Άγκυρα.

Nα σημειωθεί πως σε άλλο ρεπορτάζ των Τούρκων αυτοί βγάζουν… σαπάκια τα Rafale, τονίζοντας πως τα Eurofighter Typhoon είναι καλύτερα. Μάλιστα επικαλούνται και δηλώσεις Βρετανού πιλότου.

ΠΗΓΗ https://www.geostratigika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου