Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Politico: Μηδενικές πιθανότητες η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ σύντομα


Μηδενικές πιθανότητες η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ σύντομα δίνει με σχετικό του άρθρο το Politico που αναλύει την «τολμηρή» κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνδέσει την στήριξη του στην υποψηφιότητα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ  με την υποψηφιότητα της Τουρκίας να γίνει μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ. 

«Πολλοί ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ έκαναν μια προσεκτική δημόσια επίδειξη σοβαρής αντιμετώπισης του αιτήματος του Τούρκου ηγέτη, δεσμευόμενοι να διερευνήσουν τρόπους αναζωογόνησης της θνησιγενούς διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ και να συνεργαστούν στενότερα με τη χώρα στο μεταξύ. Αλλά ως σοβαρή προοπτική, η ένταξη στην ΕΕ απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως.», επισημαίνει το Politico. 

Προς επίρρωση του συμπεράσματός του  φιλοξενεί τα σχετικά σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων. 

«Καθαρή προσποίηση», σχολίασε ένας πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εργάστηκε για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Δεν μπορείτε να συνδέσετε τις δύο διαδικασίες», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντάνα Σπινάντ. 

Ακόμη και δημοσίως, ορισμένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της ΕΕ έσπευσαν να περιορίσουν τις όποιες εικασίες.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν σχετίζεται με το άλλο ζήτημα και, επομένως, νομίζω ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ως σχετικό θέμα», δήλωσε συνοπτικά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. 

«Οι λόγοι για τον απορριπτικό τόνο είναι πολλαπλοί», επισημαίνει το δημοσίευμα, που αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην σχέση έντασης της χώρας μας που είναι μέλος της ΕΕ με τη γείτονα χώρα. 

Κλινικά νεκρή η διαδικασία ένταξης αλλά διάθεση για διευκολύνσεις

Πάντως, αποκαλύπτει ότι η ΕΕ, η οποία βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής ενόψει των τουρκικών εκλογών του Μαΐου, σχεδίαζε ήδη να επανεκτιμήσει τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας μόλις τελειώσουν και οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Πριν από δύο εβδομάδες, οι ηγέτες της ΕΕ διεξήγαγαν μια πρόχειρη συζήτηση για τις σχέσεις του μπλοκ με την Τουρκία σε μια από τις τακτικές συνόδους κορυφής τους.

Την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση και θα εμβαθύνουν. 

Πριν από τις συνομιλίες αυτές, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ εξέθεσε τις σκέψεις της σε έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Politico. Το υπόμνημα επαναλαμβάνει ότι η αίτηση ένταξης της Τουρκίας είναι κλινικά νεκρή - γεγονός που δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Επισημαίνεται πάντως πως υπάρχουν κάποιες σκέψεις για βελτίωση της τελωνειακής ένωσης με την χώρα που ισχύει από το 1995 ενώ αν επιδείξει καλή πίστη, θα εξετάσει και το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. 

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου