Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Δένδιας: Τι είπε για την συμμετοχή των ΕΑΣ στο πρόγραμμα «ASAP» που αφορά την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναφορικά με την συμμετοχή των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Act in Support Ammunition Production ASAP» που προβλέπει την παραγωγή μεγάλου αριθμού συμβατικών πυρομαχικών προς εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών αναγκών της Ουκρανίας, αλλά και συμπλήρωση των αποθεμάτων της συμμαχίας.

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε αναλυτικά λέγοντας πως:

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) ασκεί την προβλεπόμενη εποπτεία, δια της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων/Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών (ΓΔΑΕΕ/ΔΑΕΤΕ) στην εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) Α.Β.Ε.Ε, η οποία σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, συνίσταται ως επί το πλείστον στην παρακολούθηση και εποπτεία των εργασιών της, για την επισήμανση πάσης κακοτεχνίας και παραλείψεως, σχετικά με την παραγωγή ή επισκευή όπλων και πυρομαχικών, που προορίζονται για στρατιωτικούς σκοπούς, κατά την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων.

Ειδικότερα, σε σχέση με το πρόγραμμα Act in Support Ammunition Production (ASAP), o κανονισμός του έχει τεθεί σε άμεση ισχύ με την δημοσιοποίηση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 24 Ιουλίου 2023, με την ΓΔΑΕΕ να είναι ο επίσημος φορέας παρακολούθησης της υλοποίησής του, μέσω των αντιπροσώπων της στην Επιτροπή Προγράμματος (Program Committee – PC).

Επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Προγράμματος για την κατάρτιση του Προγράμματος Εργασίας (Work Programme – WP). Σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του κανονισμού προβλέπει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 να έχει συμφωνηθεί από την Επιτροπή Προγράμματος το Πρόγραμμα Εργασίας (Working Programme – WP), έτσι ώστε αμέσως μετά να δημοσιευθούν οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων των ενδιαφερόμενων εταιρειών, οι οποίες θα έχουν χρόνο να τις καταθέσουν σε διάστημα περίπου έξι (6) εβδομάδων.

Οι αξιολογήσεις των προτάσεων θα διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες με σκοπό στα τέλη Μαρτίου 2024 να υπογραφούν οι πρώτες Συμφωνίες Επιχορήγησης (Grant Agreements).

Κατόπιν των ανωτέρω καθίσταται φανερό ότι δημοσιεύματαπου κάνουν λόγο για συμμετοχή των ΕΑΣ αποκλειστικά σε γόμωση βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών, δεν στηρίζονται σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση της ΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε στο πλαίσιο του προαναφερόμενου Προγράμματος Εργασίας, ούτε σε κάποια Συμφωνία Επιχορήγησης (Grant Agreement). Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο».

Φωτογραφία αρχείου Intime News

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου