Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Ο “ΚΙΜΩΝ” στο νερό, αλλά ο γηρασμένος στόλος παραμένει


Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου η πρώτη φρεγάτα FDI γαλλικής ναυπήγησης του Πολεμικού Ναυτικού, «Κίμων», θα πέσει στο νερό στο Λοριάν. Σκοπός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να παρευρεθεί στη Γαλλία, όπου θα βρίσκονται σίγουρα οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί Αμυνας Νίκος Δένδιας και Σεμπαστιάν Λεκορνού.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων», μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία το 2024, δείχνει την ταχύτατη εξέλιξη του ναυπηγικού προγράμματος και αποτελεί την πρώτη ευχάριστη είδηση για το Π.Ν. εδώ και πολλά χρόνια. Η ταχεία πρόοδος του προγράμματος ναυπήγησης των υπερσύγχρονων φρεγατών προσφέρει κάποια ανακούφιση στην ηγεσία του Π.Ν. Ωστόσο, ο πονοκέφαλος για τον ολοένα και πιο γερασμένο στόλο παραμένει.

Για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του στόλου του Π.Ν. δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ούτε στην ηγεσία ούτε και κάτω από αυτήν. Ιδιαίτερα μάλιστα, καθώς στην Τουρκία η ναυτική διάσταση της ισχύος αυξάνεται με τη χρήση εγχώριων δυνατοτήτων. Πριν από λίγες ημέρες τουρκικά ναυπηγεία παρέδωσαν δύο περιπολικά ανοικτής θαλάσσης στο τουρκικό ναυτικό και μια κορβέτα στο Πακιστάν. Χθες, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις γιόρτασαν την 485η επέτειο της νίκης των Οθωμανών στη ναυμαχία της Πρέβεζας.

Το 1538 ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα καταναυμάχησε έναν συνασπισμό στόλων ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής, ουσιαστικά επικυρώνοντας την κυριαρχία των Οθωμανών στην Ανατολική Μεσόγειο, τάση που δεν θα άλλαζε παρά μόνο (αργά) μετά το 1571 και τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Αν και ο αριθμητικός ανταγωνισμός με την Τουρκία μάλλον δεν έχει νόημα, είναι απολύτως δεδομένο ότι δίχως εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία –κανονική και όχι επιδοτούμενη από το κράτος– η ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων έχει πολύ σκληρή «οροφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου