Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Αντώνης της διπλανής πόρτας και οι… ανευθυνοϋπεύθυνοι


Γιάννης Τσαπρούνης

Το έγκλημα στο Λιμάνι μάς έχει σοκάρει όλους. Η κτηνωδία, η αγριότητα, η έλλειψη στοιχειώδους ενσυναίσθησης ήταν πρωτοφανείς. Το πιο τρομακτικό, όμως, ήταν η αντιμετώπιση των θυτών απέναντι στην αξία της ανθρώπινης ζωής του θύματος.

ΑΛΗΘΕΙΑ, τι θα πουν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι; Πως ήταν ατύχημα; Πως γλίστρησε το θύμα; Γιατί χρησιμοποίησαν βία; Γιατί τον πέταξαν στη θάλασσα; Γιατί δεν τον βοήθησαν ενώ προσπαθούσε να σωθεί; Γιατί το πλοίο έφυγε σαν να μη συνέβη τίποτα;

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τα περιστατικά βίας τείνουν να γίνουν καθημερινότητα. Ο Αλκης δολοφονήθηκε από ανεγκέφαλους χούλιγκαν μόνο και μόνο επειδή έδωσε «λάθος απάντηση» στο ερώτημα «τι ομάδα είσαι». Ο Μιχάλης δολοφονήθηκε από τάγμα εφόδου που σκόρπιζε το θάνατο σε όποιον έβρισκε μπροστά του. Και, για να έχουμε καλό ερώτημα, πότε θα δημοσιοποιηθεί, επιτέλους, αυτή η περιβόητη ΕΔΕ για τις ευθύνες της Αστυνομίας στο έγκλημα της Νέας Φιλαδέλφειας;

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και στην εν ψυχρώ δολοφονία στο Λιμάνι υπάρχουν ευθύνες και της ακτοπλοϊκής εταιρίας. Εστω και με καθυστέρηση, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος. Εχει δει κάποιος να αναχωρεί πλοίο από λιμάνι με κλειστό τον καταπέλτη; Και το Λιμενικό τι έκανε; Εκεί θα υπάρξει «ξήλωμα»;

ΑΛΛΑ η βία σοκάρει. Και η βία είναι δίπλα μας. Το bullying ξεκινάει από τα σχολεία και τις συμμορίες ανηλίκων και φτάνει έως τους τσαμπουκάδες για ασήμαντη αφορμή στο δρόμο, στην ουρά, οπουδήποτε.

ΠΡΙΝ από λίγες εβδομάδες ένας συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του, γιατί έκανε παρατήρηση σε έναν κούριερ που οδηγούσε το μηχανάκι σε πεζόδρομο. Ο κούριερ τον πλάκωσε στο ξύλο και τον σκότωσε.

ΚΑΠΟΥ πρέπει να μπει ένα τέλος. Μια μικρή πλειοψηφία της κοινωνίας, είτε επειδή διαθέτει σωματική δύναμη είτε επειδή συμμετέχει σε «αγέλες» χούλιγκαν ή μπαχαλάκηδων είτε επειδή κατέχει θέση ή χρήμα, νιώθει πως μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει. Να εκφοβίζει. Να πλακώνει στο ξύλο. Να σκοτώνει.

ΘΥΜΑ είναι κάποιος Αντώνης της διπλανής πόρτας. Θα μπορούσε να είναι και ένας από εμάς, τους απλούς πολίτες.

ΕΧΕΙ χαθεί η έννοια της τήρησης των νόμων και των κανόνων. Από τα beach bars στις παραλίες μέχρι τα γήπεδα, τους δρόμους και τους καταπέλτες των πλοίων. Προφανώς και υπάρχει πρόβλημα τόσο στην αστυνόμευση όσο και στη Δικαιοσύνη. Και κάτι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα.

ΜΙΑΣ και μιλάμε για την τήρηση των κανόνων… Την ώρα που η Πολιτική Προστασία είχε στείλει μήνυμα «112» για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων στην Αττική λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, μια εταιρία παραγωγής διοργάνωσε κανονικά υπό καταρρακτώδη βροχή συναυλία ξένου συγκροτήματος στο ΟΑΚΑ. Προφανώς για να μην επιστρέψει τα χρήματα από τα εισιτήρια. Τι… τσαμπουκάς κι αυτός! Ντροπή. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να «γράφει» την εντολή της Πολιτικής Προστασίας; Δεν θα έπρεπε οι Αρχές να είχαν απαγορεύσει την πραγματοποίηση της συναυλίας; Και η εταιρία δηλώνει ότι είχε τη σύμφωνη γνώμη της Αστυνομίας; Πλάκα κάνουμε; Αν πλημμύριζε το ΟΑΚΑ και είχαμε θύματα ανάμεσα στους χιλιάδες νέους που πήγαν στη συναυλία, μετά τι θα λέγαμε; Θα έκανε πάλι… ΕΔΕ η Αστυνομία; Ελεος.

ΑΝ δεν υπάρξει γερό «ξήλωμα» των ανευθυνοϋπεύθυνων, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι…

 ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου