Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας υπό τον Κ. Μητσοτάκη – Προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί, δέσμευση η στήριξη της Πολιτείας


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Πρώτη προτεραιότητα οι εκκενώσεις. Ήδη επιχειρούν 15 ελικόπτερα και τα μέσα διαρκώς θα ενισχύονται».

Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Διοικητήριο της Περιφέρειας, ο πρωθυπουργός όρισε προτεραιότητα τους απεγκλωβισμούς και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, χαρακτήρισε πρωτοφανή την κακοκαιρία αλλά και την προσπάθεια των διασωστικών συνεργείων, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Σημείωσε δε ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν για πρόσθετη στήριξη.

«Η χώρα έχει και τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και τον μηχανισμό γρήγορης αρωγής ώστε οι πληγέντες να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη βοήθεια που θα διεκδικήσει από τις Βρυξέλλες για την αποκατάσταση των υποδομών, των δικτύων που καταστράφηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις κατολισθήσεις αλλά και στο δάνειο που θα διαπραγματευθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Θα διεκδικήσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη μέγιστη δυνατή στήριξη που η πατρίδα μας αξίζει να λάβει. Εχω στείλει ήδη επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν και θα διερευνήσουμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη εκκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να λάβει η Ελλάδα από την ΕΤΕπ «δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους για παρεμβάσεις σε έργα υποδομής που έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε: «Να είμαστε ενωμένοι, δεν το βάζουμε κάτω. Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να περάσουμε την μεγάλη αναποδιά».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θoδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος και ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου