Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ παραδοχή ΓΕΕΘΑ… “υψηλός κίνδυνος” της αποστολής που πήγε στη Λιβύη


Προ ολίγου, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, η οποία, όπως θα εξηγηθεί στη συνέχεια, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς συγκεκριμένη αναφορά, δείχνει να ακυρώνει το… κυρίαρχο αφήγημα. Ας τη δούμε: 

Με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και απόφασης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), απονέμεται ο ανώτατος βαθμός στις παρακάτω Αξιωματικούς, οι οποίες απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο ως εξής:

α. Στην Αντιπλοίαρχο (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ (ΑΜ: ΥΝ-232) ο βαθμός της Υποναυάρχου.
β. Στην Επισμηναγό (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη (ΑΜ: 63908) ο βαθμός της Υποπτεράρχου.
Επίσης, με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και κατόπιν απόφασης του αρμόδιου Συμβουλίου Κρίσεων Στρατού Ξηράς, απονέμεται ο βαθμός του Συνταγματάρχη στον Αρχιλοχία (ΠΖ) Γεώργιο Βούλγαρη (ΑΜ: ΜΥ 21150), ο οποίος απεβίωσε κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο.

Το σημείο που ξεχωρίζει στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, είναι η αιτιολογία για την απονομή του τιμητικού, μετά θάνατον, ανώτατου βαθμού. Διότι απεβίωσαν, “κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο”. Δηλαδή, πλέον, το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίζει, ότι η αποστολή ήταν αυξημένου κινδύνου. Πώς όμως αυτό συμβιβάζεται με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, όπως η αλλαγή αεροδρομίου προορισμού; Στην αρχική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ για την αναχώρηση της αποστολής αναφερόταν το αεροδρόμιο Αλ-Αμπράκ της Μπάιντα, ενώ τελικά το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης.

Ουδείς, όπως εκ των πραγμάτων προκύπτει, ενδιαφέρθηκε να αξιολογήσει τους πραγματικούς και δυνητικούς κινδύνους που συνεπαγόταν η αλλαγή του δρομολογίου. Δηλαδή, η οδική μετακίνηση σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου τριπλάσια αυτής που είχε ληφθεί υπόψη κατά τη διάρκεια της σχεδίασης της επιχείρησης. Και μάλιστα, σε ένα άθλιο οδικό δίκτυο, με ένα τουριστικό λεωφορείο, στο οποίο είχε επιβιβαστεί το σύνολο της ελληνικής αποστολής.

Σε μία “αποστολή αυξημένου κινδύνου”, το ΓΕΕΘΑ αποδέχεται αλλαγή δρομολογίου, που συνεπάγεται ακύρωση στην πράξη μεγάλου μέρους του αρχικού επιχειρησιακού σχεδιασμού. Το ΓΕΕΘΑ έχει σχεδιάσει, ή απλά εγκρίνει, την επιβίβαση όλων των μελών της αποστολής στο ίδιο όχημα, μεγιστοποιώντας τις απώλειες προσωπικού, στην περίπτωση προσβολής, ή τροχαίου. Διότι τα κακά σενάρια που μια σχεδίαση όφειλε να λάβει υπόψη, δεν ήταν ασφαλώς μόνο αυτό της “κακιάς ώρας” αλλά και όλα τα υπόλοιπα “ασύμμετρα” που κυκλοφόρησαν στη δημόσια συζήτηση. Ασχέτως του ποια είναι τελικά η αλήθεια.

Σε μια αποστολή αυξημένου κινδύνου λοιπόν, είναι αδιανόητο να μην έχει διασφαλιστεί αδιάλειπτη επικοινωνία με το “πεδίο” και μάλιστα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το προσωπικό που επιχειρεί, να αναφέρει θέση και κατάσταση. Εξίσου αδιανόητο είναι, η επικοινωνία να επαφίεται στις λιβυκές αρχές, εφόσον, επαναλαμβάνεται, η αποστολή χαρακτηρίζεται ως “υψηλού κινδύνου”.

Να υπενθυμιστεί εδώ, ότι αρχικά, οι διαρροές, σε μια προκαταβολική προσπάθεια απόσεισης ευθυνών, υποστήριζαν ότι η αποστολή ήταν πολιτική, ανθρωπιστικού χαρακτήρα και διοργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η μόνη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν η διάθεση προσωπικού και μεταφορικού αεροσκάφους C-130. Όμως, αποδίδοντας ορθώς τους βαθμούς στους πεσόντες στρατιωτικούς, λόγω συμμετοχής σε στρατιωτική αποστολή αυξημένου κινδύνου, το ΓΕΕΘΑ, με τον πιο επίσημο τρόπο, ΑΝΑΙΡΕΙ το δικό του αφήγημα.

Καταληκτικά, το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται, είναι απλό: Εφόσον το ΓΕΕΘΑ δηλώνει ότι επρόκειτο για αποστολή αυξημένου κινδύνου, τηρήθηκαν άραγε κατά τη διαδικασία της σχεδίασης, τα μέτρα που προβλέπονται στα ισχύοντα πρωτόκολλα γι’ αυτού του είδους τις αποστολές; Αναρωτιέται κανείς, εάν μετά και τη σημερινή ανακοίνωση, θα κινηθεί αυτεπάγγελτα η στρατιωτική Δικαιοσύνη. Εάν έχει κινηθεί, μία ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των στρατιωτικών δικαστών θα ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική για την ελληνική κοινωνία.

 ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου