Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Οι μηχανορραφίες της αλβανικής δικαιοσύνης στην υπόθεση Μπελέρη (αλβανικό δημοσίευμα)


Οκτώβριος 13, 2023. Ελλάδα.

Τίρανα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει εάν το δικαστήριο του Δυρραχίου ή το Ειδικό Δικαστήριο έχουν αρμοδιότητα να εξετάσουν το αίτημα του Άλφρεντ Μπελέρη για «ειδική άδεια», προσθέτοντας έναν νέο σύνδεσμο στη διαδικασία που σέρνεται εδώ και αρκετούς μήνες στο σύστημα δικαιοσύνης στην Αλβανία, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας κρατείται με απόφαση, η οποία, αν και άκρως αμφισβητούμενη, παραμένει στην κρίση του ειδικού δικαστηρίου, ύποπτος για διάπραξη του ποινικού αδικήματος της «διαφθοράς στις εκλογές».

Όμως, αυτό που συμβαίνει με τα αιτήματά του για «ειδική άδεια», προκειμένου να ορκιστεί ως Δήμαρχος Χειμάρρας, εμπλέκεται σε ένα είδος θεσμικού πινγκ πονγκ, που αυξάνει τις αμφιβολίες ότι η σύλληψη του Μπελέρη έχει καθαρό πολιτικό υπόβαθρο.

Η απόπειρα απομάκρυνσης του Μπελέρη από το παιχνίδι

Ο Άλφρεντ Μπελέρης κατέβηκε στις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 με το σύνθημα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ως μέλος του Κόμματος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ ήPBDNJ), το οποίο είναι εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Είναι ένας αμφισβητούμενος χαρακτήρας όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά για τις ποτέ αποδεδειγμένες υποψίες, που τον συνέδεαν με τον Έλληνα κομάντο, ο οποίος το 1994 συμμετείχε στη σφαγή στο Πεσκέπι (Επισκοπή), όπου σκοτώθηκαν δύο Αλβανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Η αλβανική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει αρκετές έρευνες εναντίον του Μπελέρη και σε όλες τις υποθέσεις τις έχει κλείσει. Του επετράπη να κατέβει στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και η Γενική Εισαγγελία τον βρήκαν καθαρό στο πλαίσιο της διαδικασίας Αποποινικοποίησης.

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ταυτόχρονα ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου λεκτική επίθεση στον Μπελέρη, πιθανότατα υποκινούμενος από τις δημοσκοπήσεις που έδειξαν τον υποψήφιό του, Γκιόργκο Γκόρο, ως χαμένο…

Μετά από αυτή την επίθεση και μόλις δύο μέρες πριν τις τοπικές εκλογές, στις 12 Μαΐου 2023, η Αστυνομία Αυλώνας συνέλαβε τον Μπελέρη για «ενεργό διαφθορά στις εκλογές», με την υποψία ότι πλήρωσε 400 ευρώ για να αγοράσει τις ψήφους 8 ψηφοφόρων στο περιοχή.

Το Δικαστήριο της Αυλώνας όρισε το μέτρο της ασφάλειας «σύλληψη στη φυλακή» και περαιτέρω παρέπεμψε την υπόθεση για αρμοδιότητα στο Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε το μέτρο της φυλάκισης.

Τους τελευταίους 5 μήνες ο Άλφρεντ Μπελέρης έχει υποβάλει τουλάχιστον 7 φορές αίτημα αλλαγής της κράτησής του, αλλά απορρίφθηκαν από όλες τις βαθμίδες της δικαστικής εξουσίας.

Εν τω μεταξύ, έχει υποβάλει και τέσσερα αιτήματα για «ειδική άδεια», για προσωρινή έξοδο από τα κρατητήρια, προκειμένου να ορκιστεί ως δήμαρχος Χιμάρας, νόμιμο φορολογικό αίτημα για να λάβει την εντολή του τοπικού αρχηγού.

Τα αιτήματα αυτά τοποθετούνται σε μια θεσμική σπείρα, όπου εμπλέκονται σε πρώτο πρόσωπο η Γενική Διεύθυνση Φυλακών και το Ειδικό Δικαστήριο.

Ατελείωτη αναβλητικότητα

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Χειμάρρας, προερχόμενο από τις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023, αποφάσισε στις 27 Ιουνίου για τη συνταγματική συνεδρίαση, όπου έπρεπε να δοθεί ο όρκος του Άλφρεντ Μπελέρη, ως νικητή των εκλογών.

Ο Μπελέρης απευθύνει αίτημα ειδικής άδειας στο Ίδρυμα Εκτέλεσης Ποινικών Αποφάσεων (IEVP) 313 στα Τίρανα, σύμφωνα με το νόμο «Περί δικαιωμάτων και μεταχείρισης των καταδικασθέντων σε φυλάκιση και προσωρινή κράτηση», στον οποίο ζητά να του επιτραπεί να ορκιστεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου της Χειμάρρας στις 27 Ιουνίου.

Προβλέποντας πιθανή καθυστέρηση στην απάντηση της Διεύθυνσης Φυλακών, ο Μπελέρης απευθύνεται στο Ειδικό Δικαστήριο για την έγκριση της ειδικής άδειας για τις 27 Ιουνίου.

Το δικαστήριο, χωρίς να μπει στην ουσία των αιτημάτων, απέρριψε το αίτημα του Μπελέρη στις 26 Ιουνίου, με το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να ενημερωθεί εκ των προτέρων το ίδρυμα κράτησης.

Η Γενική Διεύθυνση Φυλακών απορρίπτει το αίτημα. Η απόρριψη του αιτήματος κοινοποιήθηκε στον Μπελέρη, καθώς η προθεσμία για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε παρέλθει, καθιστώντας άσκοπη την ενδεχόμενη προσφυγή του αιτούντος στο δικαστήριο.

Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση, όταν ενεργοποιήθηκε η θεσμική και διαδικαστική σπείρα κατά του Μπελέρη. Αλλά, φυσικά, όχι η μόνη.

Ο Μπελέρης στρέφεται ξανά στο τμήμα Κράτησης 313 για ειδική άδεια, προκειμένου να ορκιστεί ως δήμαρχος στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χειμάρρας, που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουλίου 2023.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η Διεύθυνση Φυλακών επιστρέφει στον Μπελέρη απορριπτική απάντηση μετά τη συνάντηση, στερώντας του το δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο για να αντιταχθεί σε αυτήν την απόρριψη, καθώς το αίτημα θα ήταν άσκοπο. Στις 24 Αυγούστου 2023, ο Μπελέρης ζήτησε για άλλη μια φορά ειδική άδεια στο Κέντρο Κράτησης 313. Το αίτημα αυτό παρέμεινε αναπάντητο.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, ο Άλφρεντ Μπελέρης ζητά ξανά «ειδική άδεια» για να ορκιστεί ως δήμαρχος. Αυτή τη φορά, το αίτημα απευθύνθηκε στο IEVP Δυρραχίου, μετά τη μεταφορά του εκεί.

Δύο μέρες αργότερα, η Διεύθυνση Φυλακών, για λογαριασμό του Καταστήματος Κράτησης Δυρραχίου, απάντησε αρνητικά.

Αυτή τη φορά το αίτημα ήταν εντός της προθεσμίας για να προσφύγει στο δικαστήριο και ο Μπελέρης απευθύνθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο με αίτημα να αντιταχθεί στην απόφαση των Φυλακών.

Το Ειδικό Δικαστήριο αναφέρεται σε καταργηθέντα νόμο

Αλλά τώρα που το Ειδικό Δικαστήριο είχε για πρώτη φορά την ευκαιρία να εξετάσει το αίτημα του Μπελέρη επί της ουσίας, αποφάσισε να παραιτηθεί, κηρύσσοντας την αναρμοδιότητα του και αποστέλλοντάς το στο δικαστήριο του Δυρραχίου.

Το Ειδικό Δικαστήριο αναφέρεται σε ήδη καταργηθείσα διάταξη, η οποία προέβλεπε προηγουμένως ότι «το δικαστήριο της χώρας όπου βρίσκεται το ίδρυμα κράτησης εξετάζει τα διάφορα αιτήματα…».

Το Ειδικό Δικαστήριο, περαιτέρω, έχει δώσει κάποια περιφερειακά επιχειρήματα, προκειμένου να παραιτηθεί από την «καυτή πατάτα» Μπελέρη.

Το «Boldnews.al» επικοινώνησε με δικηγόρους και ειδικούς του χώρου, οι οποίοι, από κοινού, υποστηρίζουν ότι το Ειδικό Δικαστήριο ενήργησε λανθασμένα και ότι ήταν αρμόδιο να εξετάσει το αίτημα του Μπέλερη, εφόσον υπόκειται στο ειδικό αυτό δικαστήριο. Πολύ περισσότερο που το Ειδικό Δικαστήριο έχει ήδη ξεκινήσει τη δίκη με βάση τις κατηγορίες κατά του Μπελέρη για αγορά ψήφων.

Ομοίως, η πρακτική που καθιερώθηκε πρόσφατα από το Ανώτατο Δικαστήριο υποδηλώνει ότι το Ειδικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για κάθε αίτημα και θέμα που σχετίζεται με πρόσωπα που είναι υποκείμενά του.

Παρόλα αυτά, η ειδική δικαστής Fjorela Davidhi αποφάσισε να προωθήσει την υπόθεση στο δικαστήριο του Δυρραχίου.

«Πινγκ-πονγκ» στο Δυρράχιο

Μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Μπελέρης και οι δικηγόροι του απευθύνονται στο δικαστήριο του Δυρραχίου για την έγκριση ειδικής άδειας, προκειμένου να ορκιστούν.

Η κλήρωση καθορίζει πρώτα τον κριτή Rexhep Bekteshi, ο οποίος παραιτείται, με το επιχείρημα ότι ο γιος του είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δυρραχίου, μιας πολιτικής δύναμης αντίθετης με αυτό που εκπροσωπεί ο Μπελέρης.

Το αίτημα για παραίτηση, αν και όχι ιδιαίτερα πειστικό, γίνεται δεκτό.

Η κλήρωση καθορίζει την κριτή Besiana Garxenaj. Αυτό απαιτεί και την παραίτηση της υπόθεσης, με το επιχείρημα ότι τα μέλη της οικογένειάς της είχαν συγγένεια με έναν από τους νεκρούς στη σφαγή στο Πεσκέπι, για την οποία είναι ύποπτος και ο Μπελέρης.

Αν και η αλβανική δικαιοσύνη, παρά τις διάφορες έρευνες εκείνη την εποχή, δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν τη συμμετοχή του Άλφρεντ Μπελέρη, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου του Δυρραχίου, Paulin Çera, δέχεται ως επιχείρημα τη θέση της συναδέλφου της, Garxenaj, και αποφασίζει να την αντικαταστήσει.

Η υπόθεση κληρώνεται για τρίτη φορά και αυτή τη φορά ο φάκελος πηγαίνει στο γραφείο της δικαστή Entela Shedula.

Στην προκαταρκτική συνεδρίαση, ο δικαστής δεν ασχολήθηκε με την ουσία της υπόθεσης, αλλά αποφάσισε να την στείλει στο Ανώτατο Δικαστήριο, με αίτημα να καθοριστεί ποιο θα είναι αρμόδιο να εξετάσει το αίτημα του Μπελέρη, το Δικαστήριο του Δυρραχίου ή το Ειδικό Δικαστήριο.

Έτσι, όταν έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την απόρριψη του επόμενου αιτήματος του Μπελέρη για ειδική άδεια, τα δικαστήρια εμπλέκονται σε ένα είδος πινγκ πονγκ, το οποίο σέρνει ατελείωτα τη λήψη αποφάσεων.

Η καθυστέρηση αυτή αναμένεται να διαρκέσει ξανά στο χρόνο, καθώς θα απαιτηθεί πρώτα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τον ορισμό του αρμόδιου δικαστηρίου και περαιτέρω εξέταση του αιτήματος του Μπελέρη, χάνοντας και πάλι την ευκαιρία να εμφανιστεί εγκαίρως ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου να ορκιστεί δήμαρχος.

Bold News

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου