Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Εισβολή της γερμανικής αστυνομίας σε 54 κτίρια του Ισλαμικού Κέντρου: Σαφές μήνυμα, μια μέρα πριν την επίσκεψη Ερντογάν [videos]


FILE PHOTO: Aνδρες των ειδικών δυνάμεων της γερμανικής αστυνομίας EPA/CLEMENS BILAN

Μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε 7 κρατίδια και βασικό στόχο το Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου θέτει στο επίκεντρο τον ισλαμικό εξτρεμισμό στη Γερμανία. Μια μέρα πριν από την επίσκεψη Ερντογάν.

«Δεν τασσόμαστε απέναντι σε καμία θρησκεία και κανένα κράτος, αλλά απέναντι στον ισλαμικό εξτρεμισμό, τον οποίο δεν θα ανεχτούμε» ανέφερε το πρωί της Πέμπτης η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ από το Βερολίνο.

Ήταν οι πρώτες δηλώσεις της μετά την εκτεταμμένη αστυνομική επιχείρηση σε επτά γερμανικά κρατίδια εναντίον τουλάχιστον πέντε οργανώσεων, αλλά και μεμονωμένων προσώπων που φέρονται να δρουν «κατά της γερμανικής συνταγματικής τάξης» εξυπηρετώντας «ισλαμιστικούς σκοπούς» σύμφωνα με τη Νάνσι Φέζερ.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται το «Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου» που φέρεται να έχει στενές διασυνδέσεις με το Ιράν αλλά και να στηρίζει με τη δράση του επί γερμανικού εδάφους την παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία είναι απαγορευμένη στη Γερμανία.

Προώθηση των θέσεων Ιράν και Χεζμπολάχ

Το Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου μαζί με το λεγόμενο Μπλε Τζαμί, που λειτουργεί με την υποστήριξή του, ασκούν μεγάλη επιρροή σε σειρά επιμέρους ισλαμικών κέντρων και τζαμιών στη Γερμανία και προωθούν τα ιδεολογικά προτάγματα των ανώτατων Ιρανών θρησκευτικών ηγετών.

Η γερμανική αστυνομία διενήργησε ελέγχους σε συνολικά 54 χώρους που συνδεόνται με ισλαμιστική δράση, από το Αμβούργο και το Βερολίνο μέχρι την Έσση και τη Βαυαρία. Σύμφωνα με την υπ. Εσωτερικών το Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου βρισκόταν εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Κι όλα αυτά, μία μόλις ημέρα πριν από την πολυαναμενόμενη άφιξη στο Βερολίνο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο για διαδοχικές επισκέψεις με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, σε τεταμένο κλίμα και εξαιρετικά εύθραστες ισορροπίες, με τις δύο πλευρές να μην δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν πίσω σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους για το Ισραήλ και την Χαμάς.

Σε επιφυλακή το Βερολίνο ενόψει άφιξης Ερντογάν

Τα μέτρα ασφαλείας στη γερμανική πρωτεύουσα βρίσκονται στον ύψιστο βαθμό, ενώ μπορούν να συγκριθούν μόνο με επισκέψεις προέδρων των ΗΠΑ αλλά και με την προηγούμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο το 2018. Χιλιάδες αστυνομικοί είναι επί ποδός, ενώ το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, η κυβερνητική περιοχή αλλά και η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Άντλον και την Πύλη του Βρανδεμβούργου θα είναι αποκλεισμένες.

Kατά την παραμονή του Ερντογάν στο Βερολίνο αναμένονται διαδηλώσεις, μεταξύ αυτών υποστηρικτών του ΡΚΚ, ενώ αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα Γερμανίας-Τουρκίας το Σάββατο.

Σύμφωνα με την Νάνσι Φέζερ, ερωτηθείσα σχετικά σήμερα το πρωί, από πλευράς υπ. Εσωτερικών υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία του Βερολίνου, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία σε επίσημες επισκέψεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

 

Σολτς κατά Ερντογάν για την δηλώσεις περί Ισραήλ

Το πρακτορειακό δημοσίευμα με τίτλο «Ο Scholz χαρακτηρίζει τις κατηγορίες του Erdogan κατά του Ισραήλ ‘παράλογες’» που αναπαράγεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitungαναφέρεται σε δηλώσεις του Καγκελαρίου, Olaf Scholz, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες στο Βερολίνο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αιτιάσεις Erdogan σε βάρος του Ισραήλ περί «φασισμού»: o Καγκελάριος τόνισε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της Χαμάς, ενώ πρόσθεσε -υπερασπιζόμενος τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα- ότι το Ισραήλ είναι μια χώρα αφοσιωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, και ενεργεί αναλόγως. «Και για αυτό οι κατηγορίες που εγείρονται κατά του Ισραήλ είναι παράλογες, και δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία επ’ αυτού», υπογράμμισε ο Olaf Scholz.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερμανός Καγκελάριος επανέλαβε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί και να επιτεθεί εναντίον όσων δραστηριοποιούνται στη Γάζα ως μαχητές της Χαμάς, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατικό κράτος και ότι «θα τονίζουμε σε κάθε συνομιλία μας και με κάθε αφορμή ότι αυτή είναι η άποψή μας».

Να μην είναι εταίρος της γερμανικής πολιτικής

Δημοσίευμα του Tagesspiegel επικαλείται δηλώσεις του Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων, Josef Schuster, στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), με τις οποίες τόνισε -ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Erdogan στο Βερολίνο- ότι «όποιος όχι μόνο αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά και μάχεται ενεργά εναντίον του, δεν μπορεί να είναι εταίρος της γερμανικής πολιτικής». Ο Schuster ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του ότι ο Καγκελάριος Scholz πρέπει να αξιοποιήσει την επίσκεψη του Erdogan προκειμένου να του καταστήσει σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό το να υποβαθμίζεται η τρομοκρατία της Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κουρδικής Κοινότητας στη Γερμανία, Ali Ertan Toprak, δήλωσε στο RND ότι θα προτιμούσε στην παρούσα συγκυρία να είχε ακυρωθεί από τη γερμανική πλευρά η επίσκεψη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί συνεχώς να χαρακτηρίζεται η ασφάλεια του Ισραήλ ως raison d’État στη Γερμανία, αλλά μετά «να στρώνουμε το κόκκινο χαλί σε έναν από τους μεγαλύτερους αντισημίτες». Πρόσθεσε, δε, ότι η Χαμάς κατά την τρομοκρατική της επίθεση στις 7 Οκτωβρίου διέπραξε «τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία κατά Εβραίων από το Ολοκαύτωμα», κάτι που η Γερμανία δεν μπορεί απλά να αγνοήσει.

Πάντως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Steffen Hebestreit, έχει ξεκαθαρίσει ότι παρά τις όποιες διαφορές με την τουρκική κυβέρνηση, σημασία έχει να «προχωρήσουμε» σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

Με πληροφορίες και από DW / Δήμητρα Κυρανούδη

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου