Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Στις πύλες του νοσοκομείου Αλ-Σίφα οι Ισραηλινοί - Άντρες της Χαμάς με ρουκετοβόλα βάλλουν από το νοσοκομείο αλ-Κουντς


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:53

Ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν σήμερα στις πύλες του βασικού νοσοκομείου της πόλης της Γάζας, τον πρωτεύοντα στόχο στη μάχη τους για να θέσουν υπό έλεγχο το βόρειο ήμισυ της Λωρίδας της Γάζας, όπου γιατροί δηλώνουν ότι ασθενείς, μεταξύ των οποίων νεογέννητα, πεθαίνουν λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Τα σημεία των νοσοκομείων της Γάζας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της υπό τον έλεγχο της Χαμάς Γάζας Άσραφ Αλ Κίντρα, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο αυτό, το Αλ Σίφα, δήλωσε ότι 32 ασθενείς έχουν πεθάνει τις τρεις τελευταίες μέρες, μεταξύ των οποίων τρία νεογέννητα, ως αποτέλεσμα της πολιορκίας του νοσοκομείου και της διακοπής της ηλεκτροδότησής του.

Τουλάχιστον 650 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε αυτό, περιμένοντας απεγνωσμένα να απομακρυνθούν σε κάποιο άλλο νοσηλευτικό κέντρο από τον Ερυθρό Σταυρό ή κάποια άλλη ουδέτερη υπηρεσία. Το Ισραήλ δηλώνει ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από σήραγγες που στεγάζουν αρχηγείο των μαχητών της Χαμάς και ότι αυτοί ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, καθώς χρησιμοποιούν ασθενείς ως ανθρώπινες ασπίδες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το αρνείται.

"Τα τανκς βρίσκονται μπροστά από το νοσοκομείο. Βρισκόμαστε υπό πλήρη αποκλεισμό. Πρόκειται εντελώς για περιοχή αμάχων. Μόνον για εγκαταστάσεις νοσοκομείου, ασθενείς νοσοκομείου, γιατρούς και άλλους αμάχους που μένουν στο νοσοκομείο. Κάποιος πρέπει να το σταματήσει αυτό", δήλωσε ο χειρουργός του νοσοκομείου Άχμεντ Ελ Μοχαλάλατι τηλεφωνικώς στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς Κίντρα δήλωσε ότι ισραηλινό άρμα μάχης βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σταθμευμένο στην πύλη του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές και drone έβαλαν με πυρά κατά του νοσοκομείου, καθιστώντας αδύνατο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς να κινηθούν.

"Είμαστε πολιορκημένοι και βρισκόμαστε μέσα σε έναν κύκλο του θανάτου", πρόσθεσε.

Τι συμβαίνει στα υπόλοιπα νοσοκομεία

Αλ-Κουντς
Άλλο ένα μεγάλο νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, το Αλ Κουντς, έχει επίσης σταματήσει να λειτουργεί. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι η γύρω περιοχή του σφυροκοπάται από πυρά και κομβόι οχημάτων του Ερυθρού Σταυρού που εστάλη για να απομακρύνει ασθενείς και προσωπικό δεν είναι σε θέση να φτάσει σε αυτό.

Γιατροί ανήρτησαν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες που τους δείχνουν να χειρουργούν υπό το φως κεριών, φακών ή μόνον με το φως από κινητά τηλέφωνα, λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στα νοσοκομεία.

Τη Δευτέρα, το PCRS είπε ότι υπήρξαν "ισχυροί πυροβολισμοί" και "βομβαρδισμοί" στην περιοχή και ισραηλινά τανκς και στρατιωτικοί εγκαταστάθηκαν κοντά στο νοσοκομείο "από όλες τις κατευθύνσεις". Ανέφερε ότι το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς έχουν παγιδευτεί χωρίς τροφή, νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα και μια συνοδεία που συνοδευόταν από τον Ερυθρό Σταυρό για την εκκένωση τους σταμάτησε λόγω επικίνδυνων συνθηκών καθ' οδόν.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι τα στρατεύματα σκότωσαν μέλη τρομοκρατικού πυρήνα που άνοιξε πυρ κατά των ισραηλινών δυνάμεων από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με το IDF, ο πυρήνας είχε ανοίξει πυρ εναντίον των στρατευμάτων της 188 Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας με ελαφρά όπλα και RPG, ενώ ήταν "ενσωματωμένος σε μια ομάδα πολιτών στην είσοδο του νοσοκομείου".

Αφού πυροβόλησαν με RPG εναντίον των στρατευμάτων, ο IDF λέει ότι οι στρατιώτες διέφυγαν πίσω στο νοσοκομείο.

"Αυτό το περιστατικό είναι ένα άλλο παράδειγμα της συνεχιζόμενης κατάχρησης πολιτικών δομών από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, για τη διεξαγωγή επιθέσεων", προσθέτει ο Ισραηλινός Στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο στρατός δημοσιεύει πλάνα από τη μάχη που φαίνεται να δείχνει τρομοκράτες με RPG να τρέχουν στο νοσοκομείο.

Ραντήσι και Αλ-Νασρ
Το Ειδικό Νοσοκομείο Παίδων Ραντήσι και οι παρακείμενες εγκαταστάσεις Al-Nasr στα βόρεια της πόλης της Γάζας εκκενώθηκαν την Παρασκευή εκτός από μια χούφτα ασθενών και προσωπικού. Το Ραντήσι είχε τη μοναδική παιδιατρική πτέρυγα καρκίνου της Γάζας.

Ένα ισραηλινό τανκ έχει κινηματογραφηθεί να επιχειρεί έξω από το νοσοκομείο Ραντήσι.

Ο Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντής νοσοκομείων στη Γάζα, δήλωσε χθες ότι οι εκκενώσεις "άφησαν δεκάδες άρρωστα παιδιά στους δρόμους χωρίς ιατρική περίθαλψη" και η τύχη πέντε παιδιών που έμειναν στην εντατική ήταν άγνωστη. Το Σάββατο, το Ισραήλ κατηγόρησε έναν διοικητή της Χαμάς να εμποδίσει περίπου 1.000 άτομα να φύγουν από το νοσοκομείο πριν την εκκένωση του.

Την Παρασκευή, ένας εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε ότι το Ισραήλ δεν πυροβόλησε σε νοσοκομεία - αλλά "θα έκανε ό,τι πρέπει" εάν η Χαμάς πυροβόλησε από νοσοκομεία.

Οι δυνάμεις καταδύσεων των IDF βρήκαν όπλα που άφησε η Χαμάς στον βυθό

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δημοσιεύουν πλάνα της μονάδας υποβρύχιων αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού - γνωστή με το εβραϊκό ακρωνύμιο YALTAM - που ανακτά όπλα που άφησαν πίσω τους τρομοκράτες της Χαμάς στη θάλασσα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και άλλες επιθέσεις έκτοτε.

Κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, μέλη των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ μέσω της θάλασσας. Οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού κατάφεραν να σκοτώσουν δεκάδες από αυτούς, αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό τη θαλάσσια επίθεση. Υπήρξαν άλλες προσπάθειες από την τρομοκρατική ομάδα να στείλει δύτες για να διεισδύσουν στο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι δυνάμεις καταδύσεων της YALTAM σάρωναν τον βυθό της θάλασσας τις τελευταίες ημέρες, εντοπίζοντας πυροβόλα όπλα, εκρηκτικούς μηχανισμούς, πυρομαχικά και λαστιχένιες λέμβους που βυθίστηκαν από τα πυρά του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα όπλα μεταφέρθηκαν στην ακτή, όπου καταστράφηκαν από την επίλεκτη μονάδα Yahalom του Σώματος Μάχης Μηχανικών, λέει το IDF.

IDF: Στους 44 οι Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι άλλοι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης είχε ανέλθει σε 44.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι συνεχίζει να πραγματοποιεί επιδρομές στα περίχωρα του προσφυγικού καταυλισμού Al-Shati δυτικά της πόλης της Γάζας.

 ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου