Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Ισραήλ- Χαμάς: Οι συγκρούσεις εκ των ένδον (αραβικό δημοσίευμα)


Νοέμβριος 13, 2023. Ελλάδα.

Οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται νότια και βόρεια του δυτικού άξονα της Γάζας, μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού, που προσπαθεί να κλείσει τη δυτική περιοχή της Γάζας από βορρά και νότο, και να περικυκλώσει το σημαντικότερο αστικό μπλοκ του βορρά, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Την ώρα που ΜΜΕ, συνδεδεμένα με την ισραηλινή προπαγάνδα, προωθούσαν τον έλεγχο του Ισραήλ σε μεγάλες περιοχές στον δυτικό άξονα, μέχρι τον έλεγχο του νοσοκομείου, οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο στρατός κατοχής δεν έχει ακόμη επιτύχει τον έλεγχο της δυτικής πλευράς του βόρειου τομέα, αλλά έχει διεισδύσει, κατά μήκος, στην οδό αλ Ρασίντ  από τη νότια πλευρά.

 Έφτασε στον κυκλικό κόμβο Αμπντέλ Νάσερ και έστριψε γύρω από την πλατεία του Νοσοκομείου προς τα δυτικά προς την κατεύθυνση του στρατοπέδου Αλ Σάτι.

 Διέσχισε επίσης την οδό αλ Νασρ από τη βόρεια πλευρά, φτάνοντας στο «Heart Hospital», το οποίο απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το νοσοκομείο αλ Σίφα.

Ωστόσο, οι ισραηλινές δυνάμεις κινούνται κάτω από ένα μπαράζ αντιστασιακών οβίδων και τα μέλη της Χαμάς απαντούν από μηδενική απόσταση και στέκονται μπροστά στην επίθεση, παρά τον βίαιο αεροπορικό βομβαρδισμό που δέχεται κάθε κτίριο από το οποίο εκτινάσσονται κομμάτια φωτιάς που κατευθύνονται προς τις δυνάμεις εισβολής, προκαλώντας παρεμπόδιση των προσπαθειών ταχείας προέλασης για την περικύκλωση της δυτικής πλευράς της πόλης.

Οι ταξιαρχίες αλ Κασάμ ανακοινώνουν τη συνέχιση των συγκρούσεων

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, Άμπου Ουμπάιντα, επιβεβαίωσε χθες, ότι οι μαχητές της αντίστασης «συμμετέχουν σε σφοδρές συγκρούσεις και ανατινάζουν εχθρικά  οχήματα σε όλα τα μέτωπα της προέλασης του εχθρού και τα σημεία στη Γάζα».

Οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ ανακοίνωσαν ότι στόχευσαν 3 στρατιωτικά οχήματα με βλήματα “Al-Yassin 105” σε άξονα νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας και σε 3 τανκς την Κυριακή. Δημοσιογράφοι στη Γάζα ανέφεραν επίσης ότι άκουσαν ήχους βίαιων συγκρούσεων στα μέρη όπου έφτασαν τα κατοχικά οχήματα, στη συνοικία αλ Νασρ, στη γειτονιά αλ Μίνα και στα νότια προάστια του στρατοπέδου αλ Σάτι.

Στον βορειοδυτικό άξονα, η αλ Κασάμ ανακοίνωσε ότι στόχευσε με αντιαρματικό πύραυλο ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα και το κατέστρεψε.

Η αλ Κασάμ δημοσίευσε σκηνές των δυνάμεών της στο Μπέιτ Χανούν από την αντιμετώπιση της χερσαίας εισβολής των Ισραηλινών. Βίντεο που παρακολουθούσε στενά τους μαχητές της αντίστασης έδειξε μια δύναμη ποδιών της κατοχής, η οποία προσπάθησε να οχυρωθεί σε ένα από τα σπίτια και στόχευσε άμεσα με οβίδες και σφαίρες, παρά το γεγονός ότι η Μπέιτ Χανούν είναι ο πιο απομακρυσμένος άξονας από το κέντρο των αστικών μπλοκ και ο πιο ακραίος στη βορειοανατολική Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που δείχνει την αδυναμία του ισραηλινού στρατού κατοχής να ελέγξει μεγάλα τμήματα της, έπειτα  από 37 ημέρες μαχών.

Οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν ένα πλήθος οχημάτων που διείσδυσαν δυτικά του Έρεζ με βλήματα όλμων βαρέως διαμετρήματος.

Σύμφωνα με δήλωση του στρατιωτικού εκπροσώπου των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ,  Άμπου Ουμπάιντα, η αντίσταση έχει μέχρι στιγμής τεκμηριώσει την πλήρη ή μερική καταστροφή περισσότερων από 160 στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 25 οχημάτων εντός δύο ημερών.

Πώς ο έλεγχος του νοσοκομείου αλ Σίφα έγινε στρατιωτικός στόχος;

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε, από την αρχή της χερσαίας στρατιωτικής του επίθεσης, η οποία ξεκίνησε με την ανακοίνωση της πρόθεσής της να επιτεθεί σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και στη συνέχεια προχώρησε στην ανακοίνωση της έναρξης της εισβολής των δυνάμεών της στη βόρεια περιοχή της Λωρίδας, ότι το νοσοκομείο ήταν ένα αρχηγείο αντίστασης, χωρίς να παρέχει κανένα ρεαλιστικό στοιχείο για αυτό το θέμα.

Ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε πρόσφατα, δημοσιεύοντας φωτογραφίες μιας τρύπας στο έδαφος κοντά στο νοσοκομείο, να προωθήσει αυτό το ψέμα, αλλά οι μαρτυρίες και οι φωτογραφίες πολιτών, κοντά στο σημείο όπου εμφανίστηκε ανοιχτά και ξεκάθαρα η σιδερένια πύλη πριν από χρόνια, έδειξαν ότι αυτό το μέρος είναι ένα άνοιγμα εξαερισμού για δεξαμενές νερού ή καυσίμων κάτω από το νοσοκομείο και ο κατακτητής δεν κατάφερε να πείσει κανέναν διεθνή οργανισμό για τη σοβαρότητα των ισχυρισμών του.

Αλλά η στόχευση των νοσοκομείων δεν είναι τυχαία ή δευτερεύων στόχος του ισραηλινού στρατού. Αποφάσισε να δώσει μάχη θέλησης ενάντια στην Αντίσταση και έθεσε στόχο να σπάσει τη θέληση του λαού της Γάζας και την αντίστασή του, μετά το δυνατό χτύπημα και την  στρατιωτική ήττα, από άποψη ασφάλειας και πληροφοριών, στις 7 Οκτωβρίου. Τα νοσοκομεία θεωρούνται βασικός πυλώνας της σταθερότητας της παλαιστινιακής κοινωνίας γενικά, και της Γάζας και του βορρά της σήμερα, ειδικότερα.

Με την εξάλειψη των νοσοκομείων και την καταστροφή του ρόλου τους, το Ισραήλ θέλει να διαπράξει τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία παραβιάζουν όλους τους κανόνες ειρήνης και πολέμου, εμποδίζοντας τους Παλαιστίνιους να λάβουν θεραπεία ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας που συνεχίζει να ασκεί εναντίον αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, για περισσότερες από 37 ημέρες, γεγονός που οδήγησε, μέχρι σήμερα, πάνω από 11.000 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει μάρτυρες και περίπου 30.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί, οι οποίοι επίσης θα είχαν πέσει μάρτυρες αν δεν ήταν η ικανότητα των νοσοκομείων να παρέχει θεραπεία.

Ως εκ τούτου, μπορεί να ειπωθεί ότι το Ισραήλ αποφάσισε, σε αντάλλαγμα για τις βαριές στρατιωτικές απώλειες που υφίσταται ως αποτέλεσμα της αντίδρασης της αντίστασης, να αυξήσει το κόστος της αντίστασης στους Παλαιστίνιους πολίτες, όπως ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου, σποραδικά και μερικώς.

Ο τρόπος, και στη συνέχεια η προσπάθειά του να το ελέγξει, είναι ο μόνος τρόπος να διαταραχθεί ο ζωτικός του ρόλος, λόγω της απροθυμίας του να φέρει άμεσα τις συνέπειες του βομβαρδισμού του, με τους χιλιάδες πολίτες, το ιατρικό προσωπικό και τους δημοσιογράφους που περιλαμβάνει.

Μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι της επέμβασης για τον έλεγχο του νοσοκομείου;

Αν το Ισραήλ θέλει να βγει νικητής από τη Γάζα, πρέπει να πετύχει δύο πράγματα, τα οποία ανακοίνωσε στην αρχή της λειτουργίας της ως πρωταρχικό στόχο: το πρώτο είναι η εξάλειψη της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ και της αντίστασης γενικότερα, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον, καταστρέφοντας τις ανθρώπινες και στρατιωτικές της δυνατότητες και το δίκτυο σήραγγας. Το δεύτερο είναι να λυθεί η κρίση των αιχμαλώτων, με την ανάκτησή τους, ή τα σώματά τους, αν σκοτωθούν.

Και στους δύο στόχους προκύπτουν μεγάλα προβλήματα που εμποδίζουν τη δυνατότητα επίτευξής τους. Η εξάλειψη της Χαμάς, ακόμα κι αν οι Ισραηλινοί τη μειώσουν, υπό το βάρος των απωλειών πεδίου και της σκληρής αντίστασης, στην εξάλειψη των στρατιωτικών της δυνατοτήτων στο βορρά, απαιτεί μακρά μάχη εάν ο ρυθμός της συνεχίσει όπως συμβαίνει σήμερα, που μπορεί να κοστίσει στους Ισραηλινούς εκατοντάδες οχήματα , τανκς, τεθωρακισμένα, και νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών της.

Η επιστροφή των κρατουμένων ή των σορών τους είναι μια περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία, καθώς οι κρατούμενοι μπορεί να μην βρίσκονται μόνο στο βορρά.

 Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι πολύ δύσκολο για τους Ισραηλινούς να τα βρουν ή τα πτώματα εάν ταφούν σε νεκροταφεία ή οι κρατούμενοι κρύβονται σε υπόγειες σήραγγες που γνωρίζουν μόνο οι ιδιοκτήτες τους.

Αυτό επισημαίνουν αρκετοί Ισραηλινοί αναλυτές, λέγοντας ότι αυτή η διαδικασία είναι «άγνωστη» και ότι ο τρόπος για να δηλώσει την επιτυχία της είναι ασαφής.

Το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει ακόμη να συλλάβει μέλη της Χαμάς, ένα μήνα και μια εβδομάδα μετά την έναρξη της μάχης, και δεν έχει δείξει σκηνές σύγκρουσης των δυνάμεών της με τη Χαμάς, ιδίως των πεζικάριων του, ενώ η αντίσταση συνεχίζει να δείχνει σκηνές της στόχευσης των αρμάτων μάχης, των τεθωρακισμένων οχημάτων και των δυνάμεων, χρησιμοποιώντας πολλαπλά όπλα.

Αυτό δείχνει την έκταση της εξάρτησης του ισραηλινού στρατού στον έλεγχο από τεθωρακισμένα οχήματα, γεγονός που επιδεινώνει τις απώλειές της και καθιστά τον έλεγχό της ελλιπή.

Αυτό, επίσης, εμφανίστηκε στις πρόσφατες σκηνές των στρατιωτικών μέσων της αλ Κασάμ, όπου οι μαχητές της αντίστασης βγαίνουν από τους δρόμους πίσω από τα τανκς, τους στοχεύουν από αποστάσεις που μερικές φορές δεν ξεπερνούν τα 20 μέτρα και αποσύρονται υπό την κάλυψη πυκνών αστικών μπλοκ.

Στη συνεχιζόμενη μάχη φθοράς, η αντίσταση εργάζεται, σε αυτό το στάδιο, για να εκμεταλλευτεί την εισβολή του εχθρού στα αστικά μπλοκ για να επιτείνει τις απώλειές του. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες επίτευγμα για την Χαμάς.

Al Mayadeen

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου