Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Γαλλία: Βλέπουν ρωσικό δάκτυλο πίσω από τα γκράφιτι με τα αστέρια του Δαβίδ


Ρωσικό δάκτυλο βλέπουν ερευνητές στη Γαλλία πίσω από την εμφάνιση αστεριών του Δαβίδ σε τοίχους σπιτιών και την αναπαραγωγή τους μέσω φωτογραφιών από χιλιάδες bots σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως εκτιμούν στόχος των αγκιτατόρων που ενεργούν για λογαριασμό της Μόσχας είναι να υποδαυλίσουν τις εντάσεις στη Γαλλία και άλλες χώρες της Δύσης αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για αυτή την εμπλοκή της Ρωσίας, αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα η δημοσίευση φωτογραφιών με αστέρια του Δαβίδ στο δέκατο διαμέρισμα του Παρισιού από το ρωσικό δίκτυο RRN (Recent Reliable News), γνωστό εδώ και καιρό για διάφορες εκστρατείες παραπληροφόρησης μεταξύ άλλων αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Γκράφιτι για λογαριασμό Ρώσου εντολοδότη έναντι «λίγων χρημάτων»

Την ίδια ώρα το ραδιοφωνικό δίκτυο Franceinfo, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην έρευνα των γαλλικών Αρχών, αναφέρει ότι στις 29 Οκτωβρίου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και συνελήφθη ένα ζευγάρι από την Μολδαβία να ζωγραφίζει με στένσιλ αστέρια του Δαβίδ σε προσόψεις κτιρίων στο Παρίσι. Στη διάρκεια της ανάκρισης οι δράστες ομολόγησαν ότι ενεργούσαν για λογαριασμό Ρώσου εντολοδότη, που τους είχε δώσει «λίγα χρήματα».

Η εισαγγελία θέλησε να κλείσει γρήγορα την υπόθεση και αποφάσισε να απελαθεί το ζευγάρι που βρισκόταν παράνομα στη Γαλλία. Αλλά μετά την μεταφορά τους σε κέντρο μεταγωγών πέρασαν από δεύτερη ανάκριση, όπου ομολόγησαν ότι είχαν κλείσει τη συμφωνία στη Ρωσία.

Η υπόθεση, σύμφωνα με το Franceinfo, δεν προκάλεσε άλλο ντόρο μέχρι τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου όταν πάνω από 200 αστέρια του Δαβίδ έκαναν την εμφάνισή τους σε κτίρια στο νότιο Παρίσι, στα διαμερίσματα Hauts-de-Seine και Seine-Saint Denis. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, οι Γάλλοι επιθεωρητές εντόπισαν μέσω καμερών παρακολούθησης ένα άλλο ζευγάρι, που όμως εγκατέλειψε γρήγορα τη χώρα αφού ενήργησαν προηγουμένως ως «κομάντο», όπως σχολίασε αστυνομικός.

Ρωσική απόπειρα αποσταθεροποίησης τα αστέρια του Δαβίδ στο Παρίσι;

Οι Γάλλοι ερευνητές εκτιμούν από την ανάκριση του ζεύγους από τη Μολδαβία και την δράση του άλλου ζευγαριού, που ζωγράφιζε αστέρια του Δαβίδ, ότι πρόκειται για στοχευμένη ρωσική επιχείρηση αποσταθεροποίησης.

Σε ανάλογο συμπέρασμα καταλήγει και η γαλλική κρατική Αρχή Viginum, αρμόδια για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση της άσκησης επιρροής από το εξωτερικό με ψηφιακά μέσα. Η Viginum εντόπισε δραστηριότητες ενός δικτύου 1.095 bots στην πλατφόρμα Χ αναφορικά με τα αστέρια του Δαβίδ στο δέκατο διαμέρισμα του Παρισιού και «με υψηλό βαθμό βεβαιότητας» συνδέει τα bots αυτά με το ρωσικό δίκτυο RRN.

Την περασμένη Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε «ανόητες, σκουπίδια και ανάξιες λόγου» τις καταγγελίες αυτές. «Πρόκειται για μια προσπάθεια των Αρχών στη Γαλλία ή των ειδικών τους υπηρεσιών να προφασιστούν ότι η άνοδος του αντισημιτισμού στη Γαλλία είναι κάτι άλλο κι όχι εσωτερικό πρόβλημα», είπε.

Το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει στη Γαλλία που φιλοξενεί μεγάλες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και των ισραηλινών αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα γκράφιτι με τα αστέρια του Δαβίδ ξύπνησαν σε ορισμένους φρικτές μήνες από τη ναζιστική κατοχή στο Παρίσι στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την μεταφορά Γαλλο-εβραίων στα στρατόπεδα θανάτου, και έτυχαν της καταδίκης ολόκληρου του πολιτικού φάσματος στη Γαλλία.

ΠΗΓΗ https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου