Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Γιατί η εκεχειρία αποτελεί νίκη για τη Χαμάς


Του James Stavridis*

Όλοι λογικά χαιρόμαστε που βλέπουμε Ισραηλινούς ομήρους να απελευθερώνονται, μετά τις βάρβαρες επιθέσεις της Χαμάς πριν από σχεδόν δύο μήνες. Στο υπόστρωμα όμως της σύντομης παύσης των μαχών, οι τρομοκράτες ανταλλάσσουν τους απαχθέντες Ισραηλινούς -με αγωνιωδώς αργό τρόπο- για να αγοράσουν χρόνο ώστε να επανεξοπλιστούν, να αναζωογονήσουν και να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους.

Εδώ δεν υπάρχει ούτε ίχνος ανθρωπιστικού σκιρτήματος. Η Χαμάς μετρά κυνικά το τίμημα των ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια τις διαθέτει, 10 τη φορά, για να λάβει ως αντάλλαγμα άλλη μια ημέρα στρατιωτικού πλεονεκτήματος.

Παρόλο που η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε ευλόγως να παρατείνει την ανάπαυλα για να κερδίσει περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων, πρέπει να έχει ξεκάθαρη εικόνα από στρατιωτική άποψη σχετικά με το κόστος. Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τις Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF);

Κόστος

Έχουμε ξαναδεί αυτού του είδους την ανθρωπιστική και διπλωματική ανάπαυλα στον πόλεμο. Το έζησα από πρώτο χέρι ως στρατιωτικός διοικητής του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO) κατά τη διάρκεια της εξάμηνης αεροπορικής εκστρατείας στους αιθέρες της Λιβύης το 2011. Η αποστολή μας, εξουσιοδοτημένη βάσει ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήταν να χρησιμοποιήσουμε αεροπορικά μέσα (χωρίς στρατιώτες στο έδαφος) για την υποβάθμιση της δυνατότητας του Μουαμάρ Αλ Καντάφι να σκοτώνει τους ομοεθνείς του.

Η εκστρατεία των βομβαρδισμών μας ήταν αδυσώπητη και εξαιρετικά αποτελεσματική. Ωστόσο, σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, χρησιμοποιούσαμε μια σειρά τακτικών παύσεων για να επιτρέπουμε τη μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών. Κάθε φορά που το κάναμε, οι κυβερνητικές δυνάμεις αναδιατάσσονταν για να συνεχίσουν τη μάχη.

Παλιότερα, κατά τη διάρκεια της μακράς, οδυνηρής πορείας του πολέμου των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, υπήρξαν στιγμές που η Ουάσιγκτον επιβράδυνε τις βομβαρδιστικές της επιχειρήσεις για να διευκολύνει τις διπλωματικές συζητήσεις στο Παρίσι. Η κύρια αεροπορική εκστρατεία, Επιχείρηση Rolling Thunder, άρχιζε και σταματούσε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τη δεκαετία του 1960. Κατά τη διάρκεια αυτών των παύσεων, το Βόρειο Βιετνάμ κέρδιζε το πάνω χέρι.

Με τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ εκτός επιχειρήσεων, το Ανόι μπορούσε να μετακινεί στρατεύματα, βαρέα και φορητά όπλα και πυρομαχικά και να μεταφέρει γενική επιμελητεία (τρόφιμα, καύσιμα, εξοπλισμό επικοινωνίας), σε δυνάμεις που είχαν αποκοπεί. Η έξυπνη χρήση των τακτικών παύσεων από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 επέτρεψε στο Βόρειο Βιετνάμ να τοποθετήσει κατάλληλα μονάδες για την τελική κατάκτηση του νότου και τη βάναυση πτώση της Σαϊγκόν το 1975.

Κόπωση

Η Χαμάς πρόκειται να κάνει περίπου το ίδιο πράγμα. Όπως το Ανόι, οι τρομοκράτες παίζουν με την αίσθηση της κούρασης από τον πόλεμο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Θα χρησιμοποιήσουν την παύση για να οξύνουν την εκστρατεία πληροφοριακού πολέμου και να ενισχύσουν τα επιχειρήματα για μια εκτεταμένη κατάπαυση του πυρός η οποία θα αποκαθιστά το στάτους κβο, κάτι που είναι απαράδεκτο για το Ισραήλ.

Η Χαμάς θα μπορέσει επίσης να μετατοπίσει τις δυνάμεις της χρησιμοποιώντας το σύστημα σηράγγων μήκους περίπου 480 χιλιομέτρων. Η επιτόπια "ηγεσία" της - στην πραγματικότητα διοικητές κατώτερου επιπέδου οι οποίοι παραμένουν στη Γάζα, αφού οι ανώτεροί τους έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό τα πεδία των μαχών για πιο φιλικά περιβάλλοντα, στο Κατάρ και αλλού - θα μπορούν να φτάσουν σε ασφαλέστερους προορισμούς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Οι ανάπαυλες επιτρέπουν επίσης την ανεμπόδιστη κίνηση πυρομαχικών και υλικών κατασκευής βομβών που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Αυτές οι παγίδες εκρηκτικών θα εμποδίσουν τα στρατεύματα των IDF όταν κινηθούν για να εδραιώσουν τις θέσεις τους, να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν ομήρους και να αρχίσουν να εξαφανίζουν τα συγκροτήματα σηράγγων (μέσω πλημμυρίσματός τους με νερό ή στοχευμένων εκρήξεων). Η γνώση ότι κάποιος αριθμός ομήρων θα εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια του εχθρού θα επιβραδύνει τις IDF, τελικώς ωστόσο δεν πρόκειται να σταματήσει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η εκεχειρία, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει η Χαμάς να προετοιμαστεί.

Τέλος, όπως οι Βορειοβιετναμέζοι, οι αξιωματούχοι της Χαμάς θα χρησιμοποιήσουν τις παύσεις για να ανεφοδιάσουν τα στρατεύματά τους προτού επιτρέψουν στους αμάχους να τραφούν και να φροντίσουν τις ανάγκες τους, ενώ θα ενθαρρύνουν τους κατοίκους της Γάζας να "επιστρέψουν στα σπίτια τους" στον βορρά, ώστε να μπορέσουν να υπηρετήσουν ξανά τον ρόλο τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πρωτοβουλία

Ο όρος "κατάπαυση του πυρός" προκαλεί ευνόητα ενθουσιασμό στους ανθρώπους που απλώς παρακολουθούν τα γεγονότα. Και αν επιτρέπει σε αθώους ομήρους να απελευθερωθούν, αυτό δικαίως θεωρείται θετικό από τη διεθνή κοινότητα.

Οι καθυστερήσεις, ωστόσο, ευνοούν πάντα τους ασθενέστερους αμυνόμενους σε μια στρατιωτική σύγκρουση. Ενώ το Ισραήλ μπορεί να ωφεληθεί σε κάποιο βαθμό στον πόλεμο προπαγάνδας σε παγκόσμιο επίπεδο (τον οποίο χάνει και μάλιστα κατά κράτος), από καθαρά πολεμική άποψη αυτές οι παύσεις είναι πολύ πιο πολύτιμες για τη Χαμάς.

Έτσι, ενώ οι Ισραηλινοί θα πρέπει να καλωσορίζουν τους πολίτες τους πίσω στην ασφάλεια, πρέπει επίσης να έχουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους ποιο είναι το κόστος που έχουν οι παύσεις στη συνολική εκστρατεία τους - και να έχουν ένα καλά ανεπτυγμένο σχέδιο για να ανακτήσουν την πρωτοβουλία όταν ξαναρχίσουν οι μάχες.

*Αρθρογράφος του Bloomberg Opinion, απόστρατος ναύαρχος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και επίτιμος κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Fletcher στο Πανεπιστήμιο Tufts. Διατελεί επίσης αντιπρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων στον Όμιλο Carlyle, συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια των American Water Works, Fortinet, PreVeil, NFP, Ankura Consulting Group, Titan Holdings, Michael Baker και Neuberger Berman και έχει συμβουλεύσει την Shield Capital, εταιρεία που επενδύει στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Απόδοση - Επιμέλεια - Επιλογή Κειμένων (2019-2023): Γ.Δ. Παυλόπουλος

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου