Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Εκτός ορίων ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή– Η ευθεία απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στο τουρκικό παρακράτος


«Η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τελούν σε αδιάσπαστη ενότητα, με ιστορικό και θεωρητικό βάθος. Το δίκαιο οφείλει να ελέγχει και να οριοθετεί την πολιτική, δίχως όμως να λειτουργεί υπονομευτικά για την ελευθερία του νομοθέτη. Η δημοκρατική βούληση και τα νομικά και θεσμικά αντίβαρα διατηρούν μια σχέση περιπλοκής, όχι αντίθεσης», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την ομιλία της στην τελετή αναγόρευσης της σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως Θρακιώτισσα και με την βαρύτητα του θεσμικού ρόλου της, έστειλε πολλαπλά μηνύματα εντός κι εκτός Χώρας, με

Ενδεικτικό των παραπάνω ,είναι η απαράδεκτη στάση του κατά την διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρέθεσε, βάσει πρωτοκόλλου, η ΠτΔ στην Κομοτηνή,δημιουργώντας σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο που επιμελώς αποκρύπτεται μέχρι αυτή την στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές:

Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας δεν παρέστη στο επίσημο γεύμα καθώς απαίτησε να μην καθήσει δίπλα στους Νομίμους Τοποτηρητές Μουφτειών, διαπράττοντας μία άνευ ορίων προσβολή έναντι της Αρχηγού του Ελληνικού Κράτους.

Σε σχετική απαίτησή του , όπως αυτή διατυπώθηκε και από τον μεταφραστή του Προξένου, η υπεύθυνη πρωτοκόλλου, επεσήμανε ότι θα ισχύσουν όσα προβλέπονται από το Πρωτόκολλο και την Εθιμοτυπία σε ανάλογες περιπτώσεις.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η στάση και οι μεθοδεύσεις του κ. Αϊκούτ Ουνάλ βλάπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διμερείς προσπάθειες για την τήρηση ενός κλίματος κατανόησης και αμοιβαίας (τόσο όσο) εμπιστοσύνης.

Ο σεβασμός, δε, στις ορθές πρακτικές και η τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την οριοθέτηση της αντιδιπλωματικής και προσβλητικής συμπεριφοράς (και) του Τούρκου Προξένου, στέλνοντας πολλαπλά και συγκεκριμένα μηνύματα στο τουρκικό παρακράτος που καλύπτεται πίσω από μία διπλωματική αποστολή.

Ερωτήματα εγείρονται , όμως, από την στάση του κυβερνητικού βουλευτή κ. Ευρ. Στυλιανίδη που …ενοχλήθηκε ΟΧΙ από την απρέπεια του Τούρκου Προξένου αλλά από την ορθή κι επιβαλλόμενη στάση της ΠτΔ που επέμεινε στην ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΗΡΗΣΗ των προβλεπομένων.

ιδιαίτερο αποδέκτη την ηγεσία της γείτονος, καθώς ο Γενικός Πρόξενος Τουρκίας κ. Αϊκούτ Ουνάλ συνέχισε την (όχι τυχαία) τακτική του προκατόχου του κ. Μουράτ Ομέρογλου αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους!!!

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου