Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Ισραήλ: Ο στρατός προετοιμάζεται για επιθέσεις από το Ιράν και το Ιράκ – «Η Γάζα θα παραμείνει το κύριο μέτωπο»


Το Ισραήλ προετοιμάζεται για την πιθανότητα επίθεσης από άλλες περιοχές, όπως το Ιράν και το Ιράκ, εάν συνεχιστούν οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο Haaretz, το οποίο επικαλείται στρατιωτικές πηγές, το κύριο μέτωπο στον πόλεμο παραμένει η Γάζα και δεύτερη προτεραιότητα είναι τα βόρεια σύνορα. Ταυτόχρονα, ο Ισραηλινός Στρατός αντιμετωπίζει επιθέσεις από την περιοχή της Υεμένης και την Πέμπτη ιρανικές πολιτοφυλακές εκτόξευσαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Συρία. Τώρα οι IDF ορίζουν τον πόλεμο ως «πολυμετωπικό», αλλά όχι ακόμη ως συνολικό περιφερειακό πόλεμο.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι εάν οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας τελειώσουν μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, οι πολεμικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν. «Οι πολιτικοί θα πρέπει να δώσουν στον στρατό περιθώριο να αναπνεύσει» όσον αφορά τη μάχη και τη διατήρηση των εφεδρικών δυνάμεων. Αυτό αναφέρεται σε ανθρωπιστικές κυρίως επιχειρήσεις που θα επέτρεπαν τη συνέχιση της μάχης.

Οι IDF αναφέρουν επίσης ότι η κατάσταση συναγερμού στα βόρεια σύνορα θα διατηρηθεί σε όλο τον πόλεμο της Γάζας. Ανώτεροι αξιωματούχοι των IDF κατανοούν ότι ένας πόλεμος στο βορρά θα απαιτήσει εκτροπή των πόρων του, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και σε περίπτωση πολέμου στο βορρά, ο στρατός θα πρέπει να επιστρέψει για να ολοκληρώσει τους στόχους του πολέμου στη Γάζα.

Αξιωματούχοι των IDF πρόσθεσαν ότι οι μάχες σε όλα τα μέτωπα εμπλέκουν τις παγκόσμιες δυνάμεις. Ανέφεραν τη Ρωσία, η οποία φιλοξένησε πρόσφατα ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς, και την Κίνα, η οποία «δρα από τα παρασκήνια». «Αυτές οι χώρες δημιουργούν ένα μπλοκ ενάντια στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ», όπως υποστηρίζουν.

Πηγή: Haaretz / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου