Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

ΕΔ: Επιχειρήσεις “Cross-Domain”… SA-15B Tor-M1 και MLRS M270 επί πλοίων ΠΓΥ/PSV;


Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει γνωστό ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy) δοκιμάζει τον εκτοξευτή Mk70 (ο οποίος έχει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης τόσο αντιαεροπορικών πυραύλων, όσο και πυραύλων πλεύσης/cruise) τόσο σε LCS κλάσης Independence, όσο και στο USV (Unmanned Surface Vehicle – Μη επανδρωμένο Όχημα Επιφανείας) Ranger. 

Ήδη, για το συγκεκριμένο θέμα, έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν με δυο σχετικά άρθρα, το “Ελλάδα-Αεράμυνα: Θα μας βοηθήσει η Ουκρανία ώστε να καταρρίψουμε τους βολικούς μύθους που συντηρούμε;” και το “Ελληνικό ΠΛΕΓΜΑ A2/AD… με όραμα, τόλμη, αλλά και με βληματοκεντρικές επιχειρήσεις!” Επανερχόμαστε λοιπόν, παρουσιάζοντας μια πραγματική “out of the box” πρόταση.

Του Σώζοντα Α. ΛΕΒΕΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (MSc, PhDc)
Managing Director ZONOS SYSTEMS CONSULTING

Το Πολεμικό Ναυτικό, μέσω δωρεών του Ιδρύματος Λασκαρίδη, διαθέτει τρία πλοία γενικής υποστήριξης (ΠΓΥ), τα «ΑΤΛΑΣ», «ΗΡΑΚΛΗΣ» και «ΑΙΑΣ» (με ένα πέμπτο να βρίσκεται σε διαδικασία παράδοσης / προετοιμασίας από το ΠΝ), τα οποία αφορούν σε μετασκευή πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων (offshore) δραστηριοτήτων (PSV – Platform Supply Vessel), όπως η υποστήριξη της λειτουργίας των πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου. Δυο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά πλοίων αυτής της κλάσης που έχουν ενδιαφέρον, το πρώτο είναι το μεγάλο –ανοικτό– κατάστρωμα που φέρουν (όπου συνήθως τοποθετείται ποικιλία εξοπλισμού, εφοδίων, και αναλώσιμων) αλλά και το δυναμικό σύστημα διατήρησης θέσης (Dynamic Positioning), το οποίο βασίζεται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συστήματα.

Σημειώνεται εδώ, ότι η διαμόρφωση του USV Ranger είναι παρόμοια με αυτή ενός PSV. Ένας περιοριστικός παράγοντας σε μια αρχιπελαγική δομή, όπως είναι το Αιγαίο, είναι ότι η μεταφορά δυνάμεων από το ένα νησί σε κάποιο άλλο (ακόμα και γειτονικό) δεν είναι πάντοτε εύκολη, ενώ και η αμοιβαία υποστήριξη έχει αρκετούς αστερίσκους. Η τοποθέτηση λοιπόν συστημάτων Α/Α άμυνας, όπως για παράδειγμα το SA-15B Tor-M1 το οποίο διαθέτει σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης (άρα περιορίζεται λιγότερο από την υπερκατασκευή του πλοίου) ή εκτοξευτή MLRS M270, παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα…

Σημειώστε… Επίτευξη αιφνιδιασμού, περιορισμός/εξάλειψη γεωγραφικών περιορισμών, ευελιξία, διακλαδικότητα. Αποτελεί δε πρωτοπόρα σκέψη η οποία βασίζεται σε ήδη δοκιμασμένες πλατφόρμες και οπλικά συστήματα. Σε επόμενες φάσεις, θα μπορούσε να εξεταστεί η δημιουργία επιλεκτικά επανδρωμένων ή πλήρως αυτόνομων πλατφορμών, καθώς υπάρχει ήδη το dynamic positioning, στο οποίο μπορούν να γίνουν οι σχετικές παρεμβάσεις.

Στα προηγούμενα άρθρα μας, είχε σημειωθεί, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να πρωτοστατεί στην ενσωμάτωση καινοτόμων και πρωτοπόρων ιδεών και λύσεων. Η συγκεκριμένη προσέγγιση, όχι μόνο υποστηρίζει τις βληματοκεντρικές επιχειρήσεις, αλλά προωθεί και το δόγμα των cross-domain επιχειρήσεων, ενώ παρουσιάζει μια πραγματικά “out of the box” προσέγγιση. Θα ήταν ενδιαφέρον στο επόμενο ταξίδι του ο ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ, να είχε τα αποτελέσματα από αυτές τις δοκιμές μαζί του…

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου