Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρος: «Η άσκηση ΑΙΣΙΟΣ – ΟΙΩΝΟΣ έστειλε μήνυμα σε κάθε επίβουλο έναντι της χώρα μας τι κόστος θα πληρώσει»


O Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απηύθυνε χαιρετισμό στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ-23» που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο
βολής του «ΨΗΛΟΥ ΣΤΑΛΟΥ» και ήταν κατηγορηματικός για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που διακρίνει το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό.

Ο χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Φλώρου:

«Είναι μεγάλη τιμή να σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στο πεδίο βολής του «ΨΗΛΟΥ ΣΤΑΛΟΥ»,

όπου είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ-23» και να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και την αποτελεσματικότητα των οπλικών μας συστημάτων.

Η ακρίβεια και η φονική ισχύς των πυρών μας αποτελούν την ζωντανή απόδειξη του εξαιρετικού επαγγελματισμού και της εκπαίδευσης του προσωπικού μας, που διαπιστώσαμε σήμερα για μία ακόμα φορά, όπως βεβαίως έχει συμβεί στο παρελθόν και θα επαναληφθεί και στο μέλλον. Και για μία ακόμη φορά το μήνυμα που στέλνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ξεκάθαρο. Μήνυμα αποφασιστικότητας, μήνυμα ισχυρής αποτροπής μήνυμα απόλυτης αφοσίωσης στην Αποστολή τους.

Η διεξαγωγή της άσκησης ήταν απόλυτα επιτυχής, καθώς δοκιμάστηκαν στην πράξη σύνθετα σενάρια της επιχειρησιακής μας σχεδίασης, στην οποία έχουμε ενσωματώσει μεταξύ άλλων και τα διδάγματα που αποκομίσαμε από την αντιμετώπιση της υβριδικής επίθεσης στον Έβρο τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι κατά τον ΑΙΣΙΟ ΟΙΩΝΟ 23 πετύχαμε υψηλό επίπεδο ρεαλισμού, όπως και άριστη διαλειτουργική συνέργεια μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνιστά κύριο ζητούμενο των προσπαθειών μας.

Γιατί μιλάμε για μία από αυτές ακριβώς τις πολυπαραγοντικές δράσεις της επιχειρησιακής μας εκπαίδευσης που, πέραν όλων των άλλων, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού και ενισχύουν τους δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους.

Θέλω λοιπόν για όλους αυτούς τους λόγους να συγχαρώ θερμά όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την υψηλού επιπέδου άσκηση και να τους προτρέψω να ξεκινήσουν άμεσα τη σχεδίαση της επόμενης, ώστε να την κάνουν ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο αποδοτική, ακόμα πιο χρήσιμη.

Κυρίες και κύριοι, επιθυμώ να τονίσω στο σημείο αυτό ότι η Πατρίδα μας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να συνιστά ισχυρό παράγοντα στην περιοχή μας, έχοντας κερδίσει επάξια τον διεθνώς αναγνωρισμένο ρόλο του πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε εποχές μεγάλων κρίσεων, ανακατατάξεων και πολέμων σκληρών και αβέβαιων.

Και ο ρόλος αυτός δεν μας έχει αποδοθεί τυχαία. Έχει αποκτηθεί με διαχρονική επιμονή και στόχευση και με την διαρκή ενίσχυση των αμυντικών μας συνεργειών, αφού τα τελευταία τέσσερα χρόνια εδραιώσαμε και ισχυροποιήσαμε στο μέγιστο βαθμό σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας με όλους τους φίλους, εταίρους και συμμάχους μας.

Γεγονός εξάλλου που αποδεικνύεται από το ευρύτατο πλέγμα στρατιωτικών συνεργασιών με το σύνολο σχεδόν των Βαλκανικών χωρών, με σημαντικές χώρες στην ευρύτερη περιφέρειά μας όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και η Κύπρος, αλλά και με τις ΗΠΑ και την Γαλλία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να παράγουν το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας για την Χώρα μας, συμβάλλοντας στην διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Γιατί ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι να προπαρασκευαζόμαστε για πόλεμο, ακριβώς γιατί θέλουμε και επιδιώκουμε την ειρήνη πάνω και πέρα από όλα.

Σκοπός μας είναι η συνεχής και η σκληρή εκπαίδευση μέσω δράσεων όπως αυτή που παρακολουθήσαμε πριν από λίγο και είμαι βέβαιος ότι το σημερινό αποτέλεσμα αποθαρρύνει απόλυτα κάθε επίβουλο έναντι της Χώρας μας, γιατί αντιλαμβάνεται εύκολα ότι το κόστος που θα πληρώσει αν επιλέξει να προχωρήσει σε οποιοδήποτε απονενοημένο εγχείρημα, θα είναι δυσανάλογο σε σύγκριση με το όφελος που προσδοκά.

Η άσκηση που μόλις ολοκληρώθηκε με κυριολεκτικά υποδειγματικό τρόπο στέλνει ακριβώς αυτό το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, και σε θέση να εξασφαλίζουν απολύτως την Εθνική Ανεξαρτησία και την Εδαφική Ακεραιότητα της Πατρίδας μας, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Συνεχίστε να υπηρετείτε με υψηλό φρόνημα την Πατρίδα, στις επάλξεις μας στον Έβρο, στα νησιά μας και σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, με πίστη και αφοσίωση όπως πολύ καλά γνωρίζετε να κάνετε, και το κάνετε έναντι οιουδήποτε κόστους. Συνεχίστε να εκπέμπετε αυτή την αποφασιστικότητα που λάμπει στην ματιά σας, Συνεχίστε να κάνετε υπερήφανους όλους τους Έλληνες! Και μαζί τους και εμένα που για ακόμα μία φορά δηλώνω υπερήφανος για τον κάθε έναν και την κάθε μία από εσάς! Είστε ο ακρογωνιαίος λίθος της Εθνικής μας Άμυνας! Σας ευχαριστώ».

Φωτογραφία Eurokinissi

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου