Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Η MBDA Deutschland αποκαλύπτει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις των τελεστών λέιζερ


Η MBDA Deutschland είναι κοντά στο να ολοκληρώσει την ανάπτυξη δύο νέων όπλων επίδειξης λέιζερ (LWDs). Το πιο ικανό τόσο για ναυτικές όσο και για επίγειες εφαρμογές που προσδιορίζεται ως LWD 2024 αναμένεται να είναι έτοιμο το ίδιο έτος μαζί με το λεγόμενο αποσυναρμολογημένο λέιζερ MILOS-D με δυνατότητα μεταφοράς από λίγους στρατιώτες ή εγκατεστημένο σε μη επανδρωμένα ή επανδρωμένα οχήματα εδάφους

Βασισμένο σε έναν μακρύ οδικό χάρτη ανάπτυξης που ξεκίνησε το 2008 με την απόδειξη της ιδέας με επιδείξεις και πρώτες μελέτες συστήματος, ακολουθούμενη από την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών το 2010 και την επικύρωση τεχνολογιών και εννοιών συστημάτων/δείκτη συστήματος το 2016, η MBDA Deutschland έχει αναπτύξει και δοκιμάσει σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα τόσο ναυτικών όσο και χερσαίων επίδειξης το 2022. Αυτές οι δραστηριότητες άνοιξαν το δρόμο για περαιτέρω μείωση μεγέθους, μικρογραφία εξαρτημάτων και νέες τεχνολογικές εξελίξεις που εφαρμόζονται σε νέα LWD που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές δυνατότητες. «Αν ρωτάτε πότε αναμένουμε να έχουμε επιχειρησιακά οπλικά συστήματα βασισμένα σε λέιζερ, η τρέχουσα απάντησή μου είναι από το 2027 και μετά», δήλωσε η Doris Laarman, Επικεφαλής Δραστηριοτήτων Λέιζερ στην MBDA Γερμανίας, παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

Το χρηματοδοτούμενο LWD 2024 της εταιρείας αντιπροσωπεύει τη συνέχεια του High-Energy Laser Naval Demonstrator που αναπτύχθηκε από την MBDA Deutschland και τη Rheinmetall και δοκιμάστηκε πρόσφατα στη φρεγάτα Sachsen του Γερμανικού Ναυτικού, υπό την αιγίδα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εξοπλισμού, Πληροφορικής και Τεχνολογίας της Bundeswehr. -Υποστήριξη υπηρεσιών (BAAINBw). Με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτές τις δραστηριότητες ανάπτυξης και δοκιμών, και προετοιμάζοντας τον εαυτό της για μια φάση επακόλουθης σύμβασης ανάπτυξης για να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να παράσχει ένα λειτουργικό τελεστή λέιζερ, η MBDA αναπτύσσει με τη χρηματοδότηση της εταιρείας ένα αρθρωτό, μειωμένο αποτύπωμα και πιο ικανό και ολοκληρωμένο LWD, το οποίο αποκαλύφθηκε σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον χώρο του Schrobenhausen. 

Αν και η Bundeswehr δεν έχει ακόμη επιλέξει μια λύση, «Το MBDA εργάζεται σε μια ενσωματωμένη μονάδα συστήματος που μπορεί να εγκατασταθεί επί του σκάφους στη θέση ενός εκτοξευτή RAM ή ενός πυροβόλου αεράμυνας μεσαίου διαμετρήματος», εξήγησε η Doris Laarmann. Ο επίδειξης LWD 2024 αποτελείται από έναν πρόσφατα σχεδιασμένο πυργίσκο που βασίζεται σε ομοαξονική ιδέα και ένα βάθρο, που φιλοξενεί όλα τα ηλεκτρονικά και τον εξοπλισμό, εκτός από την παραγωγή ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας που παρέχεται από το σύστημα πρόωσης και παραγωγής ενέργειας του πλοίου. Ο όγκος LWD 2024 αναμένεται να είναι μικρότερος από το ένα τέταρτο του τυπικού δοχείου 20 ποδιών που φιλοξενεί τον πρόσφατα δοκιμασμένο τελεστή λέιζερ. Ολόκληρο το σύστημα έχει μάζα 6,5 τόνων, αναγνώρισε εκπρόσωπος της MBDA κατά την επίσκεψη. Αν και η παραγωγή ενέργειας προέρχεται από την πρόωση του πλοίου, το LWD θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει με μπαταρίες τόσο για ναυτικές όσο και για επίγειες εφαρμογές.    

    

Ο πύργος LWD 2024 διαφέρει σημαντικά από τον προηγούμενο καθώς η MBDA ανέπτυξε ένα ομοαξονικό σύστημα στο οποίο η σουίτα αισθητήρων χονδρικής παρακολούθησης, η οποία περιλαμβάνει οπτικά και θερμικά κανάλια καθώς και τον ανιχνευτή εύρους λέιζερ, είναι εγκατεστημένη πάνω από το διάφραγμα HEL/fine tracking. Τόσο τα λέιζερ του HEL όσο και οι σουίτες παρακολούθησης χρησιμοποιούν το ίδιο διάφραγμα και ακριβώς την ίδια διαδρομή, επομένως διασφαλίζεται η επικάλυψη σε όλες τις αποστάσεις. Η γωνία απόκλισης του λέιζερ φωτισμού μπορεί να μειωθεί σημαντικά με μια πιο αποτελεσματική χρήση της ενέργειας λέιζερ, διασφαλίζοντας υψηλότερο εύρος παρακολούθησης. «Επιπλέον, η ενέργεια παλμού του φωτιστικού έχει αυξηθεί από περίπου 20 mJ σε 50 mJ για να ωθήσει τα όρια απόδοσης έως και 5 km», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της MBDA, ενώ η σουίτα αισθητήρων ακριβούς παρακολούθησης περιλαμβάνει επίσης παθητικούς αισθητήρες για επεξεργασία πύλης, αυτή η λύση είναι υπό αξιολόγηση. 

Η MBDA ανέπτυξε επίσης μια προσαρμοστική οπτική για να επιτρέπει στο σύστημα να αντισταθμίζει τις καιρικές συνθήκες, ελαχιστοποιώντας τη μείωση της εμβέλειας σε κρίσιμες καταστάσεις, καθώς το σύστημα αυτό δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη στο πρωτότυπο που παρατηρήθηκε στο Schrobenhausen. Μια άλλη βασική βελτίωση είναι η προσθήκη ενός αποκλειστικού ραντάρ επιτήρησης με τέσσερις συστοιχίες σταθερών προσόψεων στο βάθρο, επιτρέποντας στον κύκλο αναζήτησης-βολής να διεξάγεται πλήρως αυτόνομα από τη σουίτα αισθητήρων του συστήματος μάχης, την κονσόλα εντολών και ελέγχου LWD 2024 που απαιτεί έλεγχο πυρός λειτουργίες. Αυτό θα εξασφαλίσει βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης και μειωμένο χρόνο απόκρισης σε επιθέσεις σμήνους drone. 

Η MBDA έχει ήδη επιλέξει το ραντάρ για να ικανοποιήσει τόσο τις επιδόσεις όσο και τις οικονομικές απαιτήσεις. Παρόλο που δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την ισχύ εξόδου HEL, η EDR On-Line κατάλαβε ότι η αρχική επανάληψη της σουίτας LWD 2024 λειτουργεί επί του παρόντος με μια πηγή λέιζερ 3 kW για την αντιμετώπιση μικρών στόχων drone έως 3 km, η αρχική δοκιμή στοχεύει στην επικύρωση του νέου tracking suite όσον αφορά τις επιδόσεις και τη σταθερότητα. Ωστόσο, οι απαιτήσεις των πελατών που δεν θα δημοσιευτούν θα μπορούσαν να απαιτούν έως και 200 ​​kW, ανάλογα με τον τύπο στόχου, καθώς απαιτείται μια πιο ισχυρή πηγή για να αντιμετωπίσει πιο απαιτητικές απειλές, όπως στόχους στη θάλασσα και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.

 «Η ιδέα του MBDA LWD 2024 μπορεί ωστόσο να ενσωματώσει διαφορετικές πηγές και να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εμπορικά ή στρατιωτική διαθέσιμη πηγή στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του MBDA. Όσον αφορά τον ρυθμό βολής, μια «βολή» εναντίον ενός UAV διαρκεί συνήθως 2-3 δευτερόλεπτα, ενώ μια βολή κάθε 10 δευτερόλεπτα είναι ο μέσος ρυθμός βολής.

  Σύμφωνα με το MBDA, το νέο LWD2024 αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του 2023 για τη διεξαγωγή δοκιμών προετοιμασίας και τις δραστηριότητες τελειοποίησης, οι οποίες θα διαρκέσουν μερικούς μήνες, προτού παρουσιαστεί το σύστημα στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών γύρω στα μέσα του επόμενου έτους.

Η MBDA Deutschland ολοκλήρωσε πρόσφατα τις δοκιμές της αποσυναρμολογημένης συσκευής επίδειξης λέιζερ στην περιοχή δοκιμών Meppen του γερμανικού στρατού και εργάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος, σμίκρυνση εξαρτημάτων και μείωση της μάζας για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των εφαρμογών ξηράς του πελάτη.

Ο Γερμανικός Στρατός ζήτησε μια σειρά τελεστών λέιζερ «στα οποία η MBDA ανταποκρίθηκε με την οικογένεια συστημάτων MILOS (Modular Integrated Laser Optical System), συμπεριλαμβανομένου ενός φορητού μοντέλου (1,5 kW) που θα μεταφερόταν από έναν μόνο στρατιώτη, μια αποσυναρμολογημένη έκδοση MILOS-D ( 5 kW) για μεταφορά από δύο-τρεις στρατιώτες και ικανό να χρησιμοποιηθεί επίσης σε UGV, ένα τηλεχειριστήριο/ενσωματωμένο μοντέλο (20 kW) που λειτουργεί σε ένα όχημα ή συνδέεται με το ίδιο όχημα από μια αναπτυγμένη θέση, και ένα πιο ισχυρό και ενσωματωμένη έκδοση (60 kW) που θα ενσωματωθεί σε οχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Προσεγγίσαμε πρώτα το αποσυναρμολογημένο μοντέλο για να ικανοποιήσουμε την απαίτηση εμπλοκής στατικών στόχων, όπως υλικό, αισθητήρες, συρματοπλέγματα και φράχτες, παράλληλα με τη φορητή έκδοση», είπε η Doris Laarman στο EDR On-Line, η οποία είναι μια υποβαθμισμένη επανάληψη του απομονωμένου. μοντέλο. Η εταιρεία ανέπτυξε μια πρώτη συσκευή επίδειξης του MILOS-D με πηγή λέιζερ 400 Watt με μάζα 25 κιλών και πραγματοποίησε μια πρώτη δοκιμαστική εκστρατεία πέρυσι. «Με βάση τα αποτελέσματα, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδότησε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα για τη μείωση του μεγέθους, του όγκου και της μάζας του συστήματος και για την αύξηση της ισχύος της πηγής λέιζερ έως και 3 kW για την ίδια μάζα.

 Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό εδώ και ένα χρόνο και τον περασμένο μήνα πραγματοποιήσαμε δοκιμές στο πεδίο δοκιμών Meppen του Γερμανικού Στρατού. Εμπλέκουμε στόχους στατικού σημείου στα 120 και 420 μέτρα αντίστοιχα», εξήγησε η Doris Laarman, δείχνοντας βίντεο με φράκτες και μεντεσέδες πόρτας να κόβονται χειρουργικά.   Το MILOS-D που προβλήθηκε στα μέσα ενημέρωσης αποτελείται από διαφορετικά εξαρτήματα. Το πιο κρίσιμο είναι ο κύριος φακός-τηλεσκόπιο από τον οποίο εξέρχεται η δέσμη λέιζερ, με στο πίσω μέρος του το βύσμα στο οποίο συνδέεται η ίνα του λέιζερ υψηλής ισχύος. Η πηγή λέιζερ 3 kW καθώς και οι μπαταρίες περιέχονται σε δύο ξεχωριστές θήκες. Κάμερα σκόπευσης που τοποθετείται πάνω από το τηλεσκόπιο και προσαρμόζεται στην παράλλαξη του άξονα του τηλεσκοπίου. Οι αποστάσεις λειτουργίας που επιδεικνύονται στο Meppen κυμαίνονται από 20 έως 400 μέτρα, με το σύστημα να μπορεί να λειτουργεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις ανάλογα με τους στόχους.

Δεν απαιτείται εξοπλισμός παρακολούθησης, το σύστημα χρησιμοποιείται ενάντια σε στατικούς στόχους. Αυτό μειώνει τη μάζα και τις διαστάσεις για τα αποσυναρμολογημένα και φορητά μοντέλα, ωστόσο η MBDA σχεδιάζει να προσθέσει ένα σύστημα παρακολούθησης σε περαιτέρω εξελίξεις. Κάτω από το κύριο τηλεσκόπιο βρίσκουμε τη σουίτα αισθητήρων που περιλαμβάνει ημερήσιο και θερμικό κανάλι καθώς και αποστασιόμετρο λέιζερ, με το τελευταίο να παρέχει την απόσταση στόχο που επιτρέπει την εστίαση της δέσμης λέιζερ, η οποία στην έξοδο έχει διάμετρο 120 mm, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ενέργεια. πυκνότητα στο στόχο. Τα κανάλια ημέρας και νύχτας δεν χρησιμοποιούνται στη διαμόρφωση λέιζερ, καθώς η κεφαλή που χρησιμοποιείται για την επίδειξη έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί επίσης άλλους τύπους τελεστών. Αυτά θα είναι αφαιρετικά σε ένα τελικό σχέδιο προϊόντος για εξοικονόμηση μάζας και όγκου.

Ένα ελεγχόμενο tablet με οθόνη αφής αντιπροσωπεύει τη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής, εμφανίζοντας την εικόνα της κάμερας στόχευσης σε μια οθόνη και επιτρέποντας στον χειριστή να κατευθύνει και να εστιάζει την κεφαλή του συστήματος και να μεταβαίνει από τη μια λειτουργία στην άλλη. Το σύστημα που εμφανίστηκε στις εγκαταστάσεις MBDA Γερμανίας εγκαταστάθηκε σε τρίποδο. ένα σύστημα γρήγορης απελευθέρωσης επιτρέπει την αφαίρεση της κεφαλής MILOS-D από το τρίποδο που χρησιμοποιείται για αποσυναρμολόγηση και την γρήγορη τοποθέτηση σε ένα όχημα ή αντίστροφα. 

Το τελικό προϊόν θα πρέπει να μπορεί να μεταφερθεί από μια ομάδα τριών στρατιωτών, που μεταφέρουν έως και 25 κιλά ο καθένας, ωστόσο το μοντέλο που εμφανίζεται στα εργαστήρια του Schrobenhausen εξακολουθεί να είναι υπέρβαρο ως εργαστηριακός εξοπλισμός. Η τρέχουσα πηγή λέιζερ από μόνη της έχει μάζα 25 kg, ωστόσο η MBDA Deutschland συνεργάζεται ήδη με έναν άλλο πάροχο που θα πρέπει να παρέχει μια πηγή λέιζερ 8 kg με την ίδια ισχύ 3 kW, ενώ το SWAP εξετάζεται και για άλλα εξαρτήματα. Η EDR On-Line κατανόησε ότι το τηλεσκόπιο που φαίνεται στον επίδειξη τεχνολογίας MILOS-D μπορεί να συνδεθεί με λέιζερ με ισχύ έως και 10 kW.

Η εταιρεία δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη διαθεσιμότητα και τη δοκιμή της νέας συσκευής επίδειξης.

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: θέλουμε πολλά χρόνια ακόμα για να φτιάξουμε λέιζερ με της δυνατότητες των πυροβόλων.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου