Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Πώς η Χαμάς κράτησε μυστική την προετοιμασία της επίθεσης στο Ισραήλ: Εκλεισαν τα κινητά, οι εντολές δόθηκαν στόμα με στόμα


Η επιλογή να μην χρησιμοποιηθούν κινητά για να σταλούν τα μηνύματα ενεργοποίησης των "στρατιωτών" της Χαμάς, αποδείχθηκαν τα ισχυρά όπλα της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Οι αναλύσεις που γίνονται για το πώς οργανώθηκε και πώς ξεδιπλώθηκε η θηριωδία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου κατατείνουν σε ένα συμπέρασμα: Τηρήθηκε άκρα μυστικότητα. Όλοι οι συνωμοτικοί κανόνες που τηρούνται από τρομοκρατικές ή άλλες εγκληματικές οργανώσεις βρήκαν την απόλυτη εφαρμογή κατά την προετοιμασία και εκτέλεση της επιχείρησης που οι τρομοκράτες ονόμασαν "Καταιγίδα Αλ Άκσα", θέλωντας να συνδέσουν τα όσα φρικτά διέπραξαν, με το ιερό τέμενος των μουσουλάνων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Όπως αποκαλύτει η εφημερίδα Guardian, μόνο μια χούφτα ηγετικά στελέχη γνώριζαν τα πάντα για το σχέδιο εισβολής στο Ισραήλ. Οι άνδρες που το εκτέλεσαν δεν γνώριζαν τον όλεθρο που επρόκειτο να σπείρουν μέχρι τα ξημερώματα της επίθεσης. Ακόμα, δεν χρησιμοποιήθηκαν κινητά τηλέφωνα για να μεταδοθούν οι εντολές και αυτές μεταφέρθηκαν, στόμα με στόμα.

Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ώρα 4πμ... Οι πρώτες εντολές από στόμα σε στόμα

Οι πρώτες προφορικές εντολές άρχισαν να δίνονται στις 4πμ τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου. Οι τρομοκράτες της Χαμάς ούτως ή άλλως έκαναν γυμνάσια. Το πρώτο κάλεσμα σε δράση στάλθηκε προς όσους δεν θα πήγαιναν για πρωινή προσευχή στα τζαμιά.

Μία ώρα αργότερα, στις 5πμ, ο ουρανός πάνω από τη Γάζα άρχιζε να φωτίζεται από τις λάμψεις των ρουκετών. Οι ρουκέτες εκτοξεύονται ενώ παράλληλα έφευγαν και οι νέες εντολές προς μία δεύτερη ομάδα ανδρών της Χαμάς. Οι εντολές ήταν ξεκάθαρες και δίνονταν στόμα με στόμα: Φέρτε τα όπλα σας και ό,τι πυρομαχικό διαθέτετε, ενώ προσδιορίζονταν συγκεκριμέναν σημεία συνάντησης, όχι τα ίδια για όλους.

Κανείς ωστόσο δεν γνώριζε τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί. Πλήρη γνώση του επιχειρησιακού σχεδίου είχαν μόνο μια χούφτα σκληροπυρηνικοί, βετεράνοι ηγέτες της Χαμάς.

Όσο για τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, ούτε οι υπηρεσίες πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, ούτε η Μοσάντ, ούτε η Σιν Μπετ (Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ) είχαν αντιληφθεί την κινητικότητα της Χαμάς. Η δημόσια ομολογία αποτυχίας του αρχηγού της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, επιβεβαιώνει ότι η Χαμάς κατάφερε να περάσει κάτω από τα ραντάρ των διαβόητων υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ.

Η μυστικότητα και η επιλογή να μην χρησιμοποιηθούν κινητά για να σταλούν τα μηνύματα ενεργοποίησης των "στρατιωτών" της Χαμάς, αποδείχθηκαν τα ισχυρά όπλα της ισλαμιστικής οργάνωσης. Επιπλέον, επιλέγοντας να κρατήσουν όλες τις πτυχές της επιχείρησης μυστικές από τους εκατοντάδες που έλαβαν μέρος και εις γνώση μόνο μιας πολύ μικρής ομάδας, συνέβαλε ώστε να αποφευχθεί διαρροή προς το δίκτυο των πληροφοριοδοτώντου Ισραήλ που έχει διείσδυση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η "Καταιγίδα Αλ Άκσα" είναι η πιο φιλόδοξη και πιο καλά οργανωμένη επιχείρηση της Χαμάς. Και αυτή που βρήκε το στόχο της όσο καμία άλλη.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου