Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Κομισιόν: «Ναι με επιφυλάξεις» στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με Ουκρανία


Πράσινο φως με ολίγον πορτοκαλί: Η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών θα συμφωνηθεί μόνο εφόσον διευθετηθεί σειρά ουκρανικών εκκρεμοτήτων που αφορούν ζητήματα κράτους δικαίου και διαφάνειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει στα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν ώστε να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αν και με επιφυλάξεις ως προς το πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν επίσημα οι συνομιλίες.

Η ημερομηνία έναρξης των επίσημων συνομιλιών θα συμφωνηθεί μόνο εφόσον ικανοποιηθεί η ουκρανική εκκρεμότητα για τη θέσπιση ειδικών νόμων που σχετίζονται με ζητήματα όπως οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών, η ρύθμιση των πολιτικών λόμπι και οι εγγυήσεις για τις εθνικές μειονότητες, σύμφωνα με αδημοσίευτο τελικό σχέδιο συμπερασμάτων της Επιτροπής, που επικαλούνται οι Financial Times.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα είναι στην ημερήσια διάταξη η έγκριση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία. Ενδιαμέσως, αύριο πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την εν λόγω έκθεση και από τους 27 Επιτρόπους.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου