Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Reuters: Το πετρέλαιο της Ρωσίας απέδωσε 2 δις δολάρια στην Τουρκία το 2023

Η Τουρκία και οι τουρκικές εταιρείες εξοικονόμησαν περίπου 2 δισ. δολάρια σε λογαριασμούς ενέργειας το 2023, αυξάνοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων με έκπτωση, όπως έδειξαν υπολογισμοί του Reuters που βασίζονται σε στοιχεία της LSEG και εκτιμήσεις εμπόρων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Τουρκία έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικής ενέργειας στο δυτικό ημισφαίριο, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε στις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Κίνα και η Ινδία έχουν εισάγει μεγαλύτερες ποσότητες από τη Ρωσία από ό,τι η Τουρκία, αλλά η εγγύτητα της Άγκυρας στα ρωσικά λιμάνια σημαίνει ότι εξοικονομεί περισσότερα από άλλους αγοραστές χάρη στα φθηνότερα ναύλα.

Οι ρωσικές αποστολές αργού πετρελαίου από τα Ουράλια προς την Τουρκία αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Νοέμβριο του 2023, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 14% των συνολικών θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας τον περασμένο μήνα.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Το υπουργείο ενέργειας της Τουρκίας, η Turpas και η εταιρεία διύλισης STAR δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχόλια.

Οι προμήθειες προς την Τουρκία αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, αφού η ιδιωτική ρωσική πετρελαιοπαραγωγός Lukoil υπέγραψε συμφωνία με την αζέρικη εταιρεία SOCAR για τη διύλιση έως και 200.000 βαρελιών πετρελαίου της ημερησίως στο τουρκικό διυλιστήριο STAR της Socar, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Επιπλέον των αυξημένων προμηθειών αργού, οι εισαγωγές ρωσικού ντίζελ, πετρελαίου θέρμανσης, καυσίμων αεριωθουμένων και ναυτιλιακών καυσίμων της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 200% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 σε περίπου 0,29 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η Ρωσία προμήθευσε στην Τουρκία τον Ιανουάριο-Νοέμβριο 13 εκατομμύρια τόνους αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένων 8,6 εκατομμυρίων τόνων ντίζελ εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (ULSD 10ppm), σε σύγκριση με 4,3 εκατομμύρια τόνους αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένων 3,2 εκατομμυρίων τόνων ULSD κατά την ίδια περίοδο του 2022.

Η Τουρκία πλήρωσε φέτος μεταξύ 25 και 150 δολάρια λιγότερα για έναν τόνο (3,3-20 δολάρια ανά βαρέλι) ρωσικού ντίζελ σε σύγκριση με τις τιμές για παρόμοιες ποιότητες στη Μεσόγειο.

Για το αργό πετρέλαιο, είχε εκπτώσεις μεταξύ 5-20 δολαρίων ανά βαρέλι. Οι φθηνότερες εισαγωγές ενέργειας έχουν βοηθήσει την Άγκυρα να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα και να μειώσει την πίεση στο νόμισμά της, το οποίο έχει υποτιμηθεί 30% μέχρι στιγμής φέτος.
Η Τουρκία έχει επίσης αυξήσει τις εξαγωγές ντίζελ κατά την ίδια περίοδο κατά 120% σε 6,03 εκατομμύρια τόνους από 2,75 εκατομμύρια τον Ιανουάριο-Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Πολλοί υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι ουσιαστικά βοηθά τη Ρωσία να διοχετεύσει τα προϊόντα της στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τις κυρώσεις. Η Άγκυρα αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει ότι εξάγει καύσιμα που διυλίζονται από διάφορους τύπους αργού.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου