Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Εξοπλιστικά-Άμυνα: Το χρονικό μας άλμα και το ‘Το μετέωρο βήμα του πελαργού’'

…διαπιστώνουν άπαντες … τον μονόδρομο της απόκτησης των LCS, όπου αναμένονται 4 συν 4

…δεν είναι κακό να ονειρεύεται κάποιος, αρκεί να μη … γίνει ονειροπαρμένος!

Τι βιώνουμε με τα εξοπλιστικά μας:

1.       Απότομη διακοπή του εξοπλιστικού μας ίστρου με πάγωμα ή/και ακύρωση σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

2.       Δραματική-τραγική συρρίκνωση του στόλου μας με την μη ενεργοποίηση της προαίρεσης της 4ης Belh@rra και την εγκατάλειψη τους προγράμματος των 4 κορβετών.

3.       Εκ νέου περικοπή του αριθμού εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ.

4.       Επιτέλους, διαπιστώνουν άπαντες (και οι πολυάριθμοι επικριτές τους) τον μονόδρομο της απόκτησης των LCS, όπου αναμένονται 4 συν 4.

5.       Πλέον συζητάμε για το ποια LCS θα έρθουν, πως θα έλθουν, πότε θα έλθουν και με τι προβλήματα, αν έλθουν με προβλήματα. Και βέβαια, τι οπλισμό θα πάρουν, αντπλοϊκό, ανθυποβρυχιακό  κλπ.

Δύο μικρές ερωτήσεις και μικρές απαντήσεις

Α. Πως είναι σήμερα η πραγματική κατάσταση στο ΠΝ μας;

Γενικά, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες που έχουμε ακούσει, η κατάσταση είναι Τραγική (Tragic, όπως λέμε στα χωριά μας)!

Β. Θέλει  χρήμα για την Άμυνα;

Όπως έχουμε πει και γράψει ουκ ολίγες φορές, η Άμυνα δεν θέλει χρήμα, ούτε πολύ χρήμα, θέλει πάρα πολύ χρήμα! Για το τι θα έπρεπε να είχε γίνει πριν 10-15 και 20 έτη για το ένα και το άλλο πρόγραμμα του ΠΝ της ΠΑ του ΣΞ, πολλά μπορεί να πει κανείς και πολλά έχουν γραφεί και αναλυθεί.

Ειδικά όμως με το ΠΝ μας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, παίζετε μια μαύρη κωμωδία που έχει φτάσει στο επίπεδο της γελοιότητας.

Ευτυχώς στην ΠΑ μας, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα για την ώρα.

Όσο για το ΣΞ μας, έχουμε πολλά θέματα με τα τροχοφόρα παντός είδους και φυσικά με τα ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ και άλλα.

Φήμες για τα εξοπλιστικά του ΠΝ μας

Εντείνεται το ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά του ΠΝ μας καθώς το τελευταίο διάστημα άρχισαν και πάλι να διακινούνται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για πιθανή μελλοντική προμήθεια δύο φρεγατών τύπου Constellation FFG-62 καθώς και άμεση προμήθεια τεσσάρων συν τεσσάρων πλοίων παράκτιας μάχης LCS (Littoral Combat Ship) τύπου Freedom, ώστε να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά και ανυπέρβλητα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο Στόλος.

Όλοι μας διαβάζουμε και ακούμε τα πολύ έγκυρα ΜΜΕ ηλεκτρονικά και μη, για την πιθανή παραλαβή πλοίων LCS Freedom από το ΠΝ. Τα LCS δεν είναι φρεγάτες, είναι μια σημαντική λύση ανάγκης, για σχετικά νέα και ικανά πλοία που μπορούν να αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος της λάτρας του ΠΝ, ακόμα και χωρίς καμία περεταίρω αναβάθμισή τους.

Τα LCS Freedom εκτιμάται ότι θα έρθουν τελικά στην Ελλάδα, υπό τον μανδύα της ‘Ενδιάμεσης Λύσης’ ώστε να καμφθούν κάποιες αντιδράσεις που τα θεωρούν ‘άλουμινότρατες’, εξαιτίας των πολύ έγκυρων ελληνικών μας ΜΜΕ. Μόνο με την παραλαβή των LCS Freedom, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την απόσυρση-παροπλισμό των S, όπως όλοι τώρα συνομολογούν.

Το καλύτερο σενάριο λέει ότι, τα LCS που θα έρθουν, θα έχουν λυμένο το πρόβλημα του κιβωτίου (επισκευασμένο ή αλλαγμένο), ενώ θα έχουν και αρκετές ενισχύσεις σε συστήματα και όπλα. Και αυτό να μην ισχύει, τα LCS σε ελληνική υπηρεσία πλέον, θα μπορούν και το πρόβλημα του κιβωτίου τους να λύσουν και να ενισχυθούν σημαντικά σε συστήματα και όπλα, από ελληνικά χέρια πλέον. Θα μπορούσαν να αποκτήσουν αντιπλοϊκούς πυραύλους, προηγμένες σουίτες ηλεκτρονικού πολέμου, συρόμενο σόναρ, εκτοξευτή Mk41 ή eXLS, RWS μικρών διαμετρημάτων (πχ 20 mm),κάθε είδους μη επανδρωμένου θαλάσσιου φορέα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο και το πακέτο οπλικού Laser και ότι άλλο σηκώνει η…τσέπη μας και οι ανάγκες μας.

Οι LCS, δεν μπορούν (και λόγο μεγέθους) να αρχίσουν να εκτελούν τις αποστολές που εκτελούν οι ΤΠΚ σήμερα. Οι ΤΠΚ (το απόλυτο ναυτικό όπλο στο Αιγαίο για αποστολές surface dominance), είναι αξεπέραστες σε αυτό που κάνουν και δεν υπάρχει κάτι να τις αντικαταστήσει παρά μόνον μια αναβαθμισμένη ή πιο σύγχρονη ΤΠΚ. Η Γερμανία αντικατέστησε τις ΤΠΚ με τις κορβέτες κλάσης Κ-130, γιατί απλά δεν έχει Αιγαίο και δεν τις χρειάζεται. Για τους Γερμανούς, σε ένα σύγχρονο πόλεμο υψηλής έντασης, οι κορβέτες τους είναι πιο πολύτιμες από τις ΤΠΚ γιατί στο δικό τους περιβάλλον (στη βόρεια Ευρώπη), δεν έχουν πολλές δυνατότητες επιβίωσης.

Το χρονικό μας άλμα

Αν κάνουμε ένα χρονικό άλμα στο 2032 με 2034, θα δούμε τις κύριες μονάδες του ΠΝ μας με 3 φρεγάτες κλάσης Κίμων, στη πλήρη ελληνική μορφή τους (με τα όπλα και συστήματα που θέλει το ΠΝ μας), 2 φρεγάτες τύπου FFG-62 Constellation, 2 (πέσαμε στις 2 πάλι)  εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ και 8 LCS Freedom με τις 4 από αυτές να έχουν λάβει σημαντικές αναβαθμίσεις. Και σε όλα αυτά, ίσως να είναι έτοιμη μία από τις 4 κορβέτες, του προγράμματος EPC, που μας αντιστοιχούν. Δεν ξεχνάμε τα υποβρύχιά μας και τα αρματαγωγά μας που ο στόλος τους απαιτεί ανανέωση και/η αναβάθμιση.

Αλλά ας σταματήσουμε τα χρονικά άλματα και ας προσγειωθούμε στα ελληνικά πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα. Μπορούμε να ονειρευόμαστε ότι θέλουμε γιατί γίνεται … αδαπάνως! Απλωνόμαστε και κάνουμε πράξη, μόνο ότι σηκώνει η τσέπη μας.

Πάντως, δεν είναι κακό να ονειρεύεται κάποιος, αρκεί να μη το συνηθίσει και γίνει ονειροπαρμένος!  

Και κάτι ακόμα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μην τυχόν και το χρονικό μας άλμα, καταντήσει σαν την απροσδόκητη εξέλιξη της υπόθεσης των γυρισμάτων της ταινίας του αείμνηστου σκηνοθέτη μας Θόδωρου Αγγελόπουλου: ‘Το μετέωρο βήμα του πελαργού’. Τώρα πια, στην περίπτωση της Άμυνάς μας και ιδιαίτερα για το ΠΝ μας, οι όποιοι μελλοντικοί αφορισμοί του επιπέδου ‘οι … χριστιανοί πιστοί και ο … Καντιώτης, έψελναν μαζί το ''Αφορισμένοι, αφορισμένοι''’ θα είναι πολυτέλεια μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα μιας πιθανής αποτυχίας ή αστοχίας.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου