Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

USS John Finn: Αμερικανικό αντιτορπιλικό πέρασε από το Στενό της Ταϊβάν – «Μήνυμα» στην Κίνα


Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε το αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke, USS John Finn, διέσχισε τα στενά της Ταϊβάν, σήμερα Τετάρτη, «μέσω ενός διαδρόμου που ήταν πέρα από τα χωρικά ύδατα οποιουδήποτε παράκτιου κράτους».

«Η διέλευση του USS John Finn μέσω του στενού της Ταϊβάν καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ να προασπίσουν την ελευθερία ναυσιπλοΐας για όλα τα έθνη», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Κανένα μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν πρέπει να εκφοβιστεί ή να εξαναγκαστεί να παραιτηθεί από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του», προστίθεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν τακτικά πλοία σε τμήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, εξοργίζοντας την Κίνα, η οποία διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν σε ολόκληρη την περιοχή.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επισκέπτονται την Ταϊπέι, ως ένδειξη υποστήριξης μετά τις εκλογές στο νησί.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί επίσης την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει στείλει τακτικά πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στους ουρανούς και τα ύδατα γύρω από το νησί, καθώς προσπαθεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας που η κυβέρνηση της Ταϊπέι απορρίπτει.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε ότι εντόπισε 18 αεροσκάφη της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας να επιχειρούν γύρω από την Ταϊβάν και να εκτελούν «κοινές περιπολίες ετοιμότητας μάχης» με κινεζικά πολεμικά πλοία, την πρώτη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική δραστηριότητα μετά τις εκλογές στην Ταϊβάν.

Με πληροφορίες από: Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου