Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Πολύπλοκη η οικονομία της Τουρκίας: Αυξανόμενη μετανάστευση, ακάλυπτες επιταγές και... εκατομμύρια ευρώ στην Αγία Σοφία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η μετανάστευση από τις μητροπόλεις προς τα χωριά αυξάνεται ραγδαία στην Τουρκία

Η μετανάστευση από τις μητροπόλεις προς τα χωριά αυξάνεται ραγδαία στην Τουρκία. Μόνο από την Κωνσταντινούπολη 500 χιλιάδες άνθρωποι μετακομίζουν σε αγροτικές περιοχές κάθε χρόνο. Το κόστος ζωής, τα κυκλοφοριακά προβλήματα, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η συνταξιοδότηση είναι οι κύριοι λόγοι της μετανάστευσης. Όσοι μεταναστεύουν προέρχονται κυρίως από τη μεσαία τάξη και το κράτος προσφέρει επιχορηγήσεις και ευκαιρίες για να στηρίξει τη διαδικασία, όπως επιδότηση προκάτ κατοικιών έως 10.000€ για όσους έχουν γη.

Από το 2018, ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Κωνσταντινούπολη είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται. Συνολικά 2.182.000 άνθρωποι έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ηλικιακή ομάδα που αποδρά από τις πόλεις είναι 20-24 ετών, καθώς δυσκολεύονται πλέον να βρουν εργασία, ενώ η καλύτερη εκπαίδευση και η φυσιολογική ζωή στην επαρχία αποτελούν δέλεαρ.

Η φυγή από την πόλη έχει τρεις μορφές. Οι άνθρωποι επιστρέφουν στα χωριά όπου γεννήθηκαν ή πηγαίνουν σε πόλεις που είναι πιο βολικές και πιο ήσυχες ή, όσοι έχουν οικονομικές δυνατότητες, προτιμούν τις παραθαλάσσιες περιοχές και δουλεύουν από εκεί.

Η Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας είναι η πόλη που δέχεται τους περισσότερους εσωτερικούς μετανάστες.

Στις 40 λίρες οδεύει το δολάριο

Την ίδια ώρα, επικρατούσα άποψη σε έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή κορυφαίων επαγγελματιών της αγοράς υποδηλώνει ότι μέχρι το τέλος του έτους, η συναλλαγματική ισοτιμία για το δολάριο ΗΠΑ, η οποία έχει αυξηθεί πάνω από 30 τουρκικές λίρες τις τελευταίες εβδομάδες, αναμένεται να φτάσει τις 40 λίρες, ίσως και να τις ξεπεράσει.

Αύξηση - ρεκόρ ακάλυπτων επιταγών

Περίπου 146.770 συναλλαγές το 2023 αποδείχθηκαν ψεύτικες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ένωσης Τραπεζών του Κέντρου Κινδύνου της Τουρκίας, ενώ οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν συνολικά σε 57 δισεκατομμύρια λίρες, αύξηση 176,4% από το προηγούμενο έτος.

Η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας σε φίλους του Ερντογάν

Η Guryapi Restoration Contracting Company κέρδισε τον διαγωνισμό για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας έναντι 6.5 εκατ.€. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Χασάν Γκιουρσόι, είναι, σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο τύπο, φίλος του Ερντογάν.

Το 2022, η αποκατάσταση ορισμένων τμημάτων της Αγίας Σοφίας είχε ανατεθεί στον Χιλμί Σενάλπ, έναν άλλο φίλο του Τούρκου προέδρου.

Η αποκατάσταση αφορά στην επισκευή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης και των τοίχων από όπου αφαιρέθηκαν κομμάτια, στην τοποθέτηση γκαραζόπορτας στο μνημείο για την είσοδο των τουριστών και παρκέ στις ιστορικές πέτρινες σκάλες προς τον γυναικονίτη.

Διακηρύχθηκε επίσης διαγωνισμός για την ανανέωση των συστημάτων καμερών της Αγίας Σοφίας. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην επίσης φίλα προσκείμενη στο ΑΚΡ εταιρεία DMS Dizayn, η οποία προσέφερε 26.000€.

Η Koc εξοπλίζει τη Ρωσία με οικιακές συσκευές

Η εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και οι καλές σχέσεις με τον Πούτιν αντικατοπτρίζεται ακόμη και στο εμπόριο οικιακών συσκευών. Εκμεταλλευόμενη τη διπλωματική συγκυρία, ο κολοσσός Koc Holding «εισέβαλε» και κατέκτησε την αγορά λευκών συσκευών στη Ρωσία.

Η εταιρεία οικιακών συσκευών Arcelik, που ανήκει στον τουρκικό όμιλο Koc, κατέλαβε -μέσω της εξαγοράς της Indesit- την πρώτη θέση στη ρωσική αγορά στις ηλεκτρονικές πωλήσεις ψυγείων, ενώ η «αδελφή» Beko κατατάχθηκε στις 3 πρώτες σε πωλήσεις πλυντηρίων ρούχων.

Οι τουρκικές οικιακές συσκευές είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς στους Ρώσους, καθώς η οικονομική κατάσταση έχει στρέψει τη ζήτηση σε χαμηλού κόστους προϊόντα. Οι τουρκικές μάρκες αναπληρώνουν το κενό των δυτικών brands που έφυγαν από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νέα επένδυση της Τιτάν στην Τουρκία

Τέλος, δικαιώματα παραχώρησης στο ορυχείο ποζολάνης του Vezirhan, στον Ανατολικό Μαρμαρά της Τουρκίας απέκτησε η Titan Cement International (TCI), στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου να διευρύνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο προϊόντων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

Η Τιτάν ενισχύει την αναπτυξιακή στρατηγική της για το 2026, εστιάζοντας στον διπλασιασμό του παραγόμενου όγκου ‘πράσινου’ τσιμέντου και την κατά 35% μείωση των εκπομπών του άνθρακα ως το 2030.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου