Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Μπιρλίκ: Ύπουλο σχέδιο Κυπρίων-Συμφώνησαν να κλέψουν το πετρέλαιο των Τούρκων


Ύπουλο σχέδιο υφαρπαγής ‘τουρκικού’ πετρελαίου βλέπει η τουρκική εφημερίδα ‘Γενί Μπιρλίκ’ πίσω από την υπογραφή της ανανέωσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου για το 2024.

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 υπογράφηκε το Τριμερές Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας 2024 (PTAS) μεταξύ των ελληνοκυπριακών, ελληνικών και αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στην Αίγυπτο.

Τη συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν ο αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Παναγίδης εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, ο Ταξίαρχος Βασίλειος Τσαμής εκ μέρους της Ελλάδας και ο Ταξίαρχος Mohamed Saad Al Bayomi εκ μέρους της Αιγύπτου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις που σχετίζονται με κοινές ασκήσεις, εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης τόσο στη Νότια Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Γενί Μπιρλίκ, ωστόσο, αυτή η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας έρχεται σε μια περίοδο που ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, είχε μια σειρά επαφών στο περιθώριο της ενεργειακής έκθεσης και συνεδρίου EGYPES 2024 στο Κάιρο.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα, ενώ είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα. Ο Παπαναστασίου και ο Ελ Μόλα εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και τη γεώτρηση που πραγματοποιήθηκε για ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 «Cronos» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνάντηση αυτή ο Γιώργος Παπαναστασίου φέρεται να ζήτησε υποστήριξη από την Αίγυπτο για τη νομιμότητα του αερίου που ανακαλύφθηκε.

Αναφέρεται ότι πριν από τη συνάντηση με τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου, πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Osama Mobarez, Γενικό Γραμματέα του Eastern Mediterranean Gas Forum, καθώς και με ανώτερα στελέχη των εταιρειών Eni, TotalEnergies, Chevron και ExxonMobil, για να συζητηθεί η ραγδαία εξέλιξη των ανακαλύψεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Μπιρλίκ υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που και οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο που ανακαλύπτουν οι Ε/Κ στην ανατολική Μεσόγειο, πρόκειται για σφετερισμό τουρκικού πετρελαίου από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

ΠΗΓΗ https://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου