Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Gripen: Η Ουγγαρία απέκτησε τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη με φόντο την ένταξη της Σουηδίας στο NATO


Με φόντο την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, η Ουγγαρία διαπραγματεύτηκε επιτυχώς την προμήθεια τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Gripen, στο πλαίσιο της συνάντηση του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και του Σουηδού ομολόγου του, κάτι που επιβεβαίωσε η Saab με σχετικό δελτίο Τύπου.

Ειδικότερα, η σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπεγράφη συμφωνία με την Υπηρεσία Αμυντικών Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας Σουηδίας, με αντικείμενο την πώληση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Gripen C στην Ουγγαρία.

Πρόκειται για τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης ανάμεσα στην σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Προμηθειών και του Υπουργείου Άμυνας της Ουγγαρίας σχετικά με την πώληση 14 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Gripen C/D και πλέον η νέα συμφωνία θα προσφέρει στην ουγγρική Πολεμική Αεροπορία να αναπτύσσει συνολικά 18 μαχητικά τύπου Gripen.

Επίσης, η Saab και το ουγγρικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης σχετικά με την ανάπτυξη βιομηχανικών περιοχών υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται διμερής συνεργασία για την ίδρυση, στην Ουγγαρία, ενός Κέντρου Αριστείας για τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας.

Όπως αναφέρει το Janes, τα νέα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Gripen θα είναι της έκδοσης «MS20 Block 2», στην οποία θα αναβαθιστούν και τα υφιστάμενα Gripen που διαθέτει η Ουγγαρία. Αυτά ενσωματώνουν αφενός το ραντάρ τύπου PS-05/A Mk4 της Saab, που προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες παρακολούθησης εναέριων στόχων και βελτιωμένη απόδοση του συστήματος ζεύξης δεδομένων τύπου Link 16 και αφετέρου το πιο προηγμένο σύστημα αναγνώρισης IFF τύπου NATO Mode 5.

Ακόμα, έχουν την ικανότητα να φέρουν πυραύλους αέρος – αέρος τύπου IRIS-T, Meteor, AIM-130C-8 AMRAAM και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας τύπου GBU-49 Paveway, ενώ έχουν και πυροβόλο 27 χιλιοστών.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου