Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Littoral Combat Ship και Constellation


Littoral Combat Ship και Constellation


Τι είπε, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας για την προοπτική απόκτησης των μεταχειρισμένων αμερικανικών LCS καθώς και στη προοπτική ναυπήγησης και συμπαραγωγής φρεγατών της κλάσης Constellation για το Πολεμικό Ναυτικό.

«Υπάρχει μια έναρξη αξιολόγησης της συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής και ναυπήγησης των φρεγατών Constellation. Ως ενδιάμεση λύση εξετάζεται η παραχώρηση τεσσάρων, λέγονται φρεγάτες, αλλά δεν είναι φρεγάτες, η έκφραση είναι Littoral Combat Ship από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ώστε να καλύψουμε το κενό το χρονικό».

«Οι LCS αφενός μεν έχουν επισκευαστεί στον προωθητήρα τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μας δοθούν δωρεάν, είναι ένα σύστημα το οποίο θα αξιολογηθεί από τα Γενικά Επιτελεία και θα μας λεχθεί αν το σύστημα αυτό βγάζει νόημα ως ενδιάμεση λύση. Αλλά δεν είμαι εγώ ο οποίος θα αποφασίσω, παρά μόνο αφού έχω δεχθεί τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων».

Άρα:

Πρώτη προϋπόθεση για την απόκτηση των LCS για το Πολεμικό Ναυτικό είναι να δοθούν δωρεάν (προσοχή, όχι εντελώς δωρεάν!).

Δεύτερη προϋπόθεση είναι να πρόκειται για πλοία, τα οποία έχουν επισκευαστεί εκεί που υπήρχε το βασικό τους μηχανολογικό πρόβλημα.

Τα γνωστά μας ΜΜΕ εναντίον των LCS

Κάποια γνωστά ΜΜΕ βέβαια, που συνεχίζουν να φιλοξενούν διαφήμιση της Naval Group στην ιστοσελίδα τους, επιμένουν το γνωστό τους τον χαβά για τα LCS.

1.       Το πρόβλημα φαίνεται να έχει «επιλυθεί» εν μέρει.

2.       Το Αμερικανικό Ναυτικό εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικό.

3.       Αποσύρονται πρόωρα τα πλοία λόγω υψηλού λειτουργικού κόστους.

4.       Το πρόβλημα πρόωσης των πλοίων, έχει δημιουργήσει και επιπλέον τεχνικά προβλήματα σε κάποια από τα πλοία.

5.       Για τη μηχανολογική αξιοπιστία των πλοίων έχουν καταγραφεί 32 παρατηρήσεις στο σύνολο.


Τώρα και εναντίον των Constellation

Τα ίδια αυτά ΜΜΕ βάλουν και εναντίον τη πρόσκτησης των φρεγατών Constellation. Ισχυρίζονται ότι, οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ είναι γενικόλογες,  ασαφείς και δημιουργούν μια θολούρα  προκειμένου να καταπραΰνει τις  αντιδράσεις για τις LCS!

Εγκαλούνε δε τον ΥΕΘΑ να απαντήσει πόσα χρήματα απαιτούνται για αυτές τις φρεγάτες όταν το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων κορβετών (γαλλικών φυσικά, ας είναι καλά οι διαφημίσεις) ύψους 2.2 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει ουσιαστικά παραπεμφθεί στις καλένδες.

Οι φρεγάτες Constellation είναι λέει, ένα διήγημα του ΥΕΘΑ και του υπουργείου του γενικότερα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα, αποφεύγοντας το πραγματικό ζητούμενο της επικαιρότητας, που είναι οι LCS.

Σχόλιο

Ο κάθε αναγνώστης βγάζει τα συμπεράσματά του.

Εμείς, παρακολουθούμε τα γραφόμενα γενικώς και αναμένουμε και άλλα άρθρα εναντίον των φρεγατών Constellation, από τα γνωστά αυτά ΜΜΕ. Αναμένουμε να διαβάσουμε για υπερβολικές καθυστερήσεις, για υπέρογκο κόστος, για ακαταλληλότητα οπλικών συστημάτων, για μη αποδέσμευση διαφόρων οπλικών συστημάτων από τους Αμερικάνους και άλλα.

 ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου