Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Μακελειό στη Μόσχα: Τα αντίποινα που σχεδιάζει ο Πούτιν

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Ρωσία εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο / συναυλιακό κέντρο του Κρόκους, για να αρχίσει μια πολυδιάστατη εκστρατεία ψυχολογικών επιχειρήσεων ως και παραπληροφόρησης με στόχο την Ουκρανία και τις ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο προφανώς ευνοείται της τρομοκρατικής επίθεσης, με βάση τους μετεκλογικούς στόχους του. Στις αρχές Μαρτίου, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ως και ορισμένοι από τους συμμάχους τους (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Εσθονία) προειδοποίησαν για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις τη Μόσχα. Ετσι, η «κοινότητα των πληροφοριών» των ΗΠΑ διέθετε πειστικές πληροφορίες που υποδείκνυαν μια τρομοκρατική συνωμοσία στα σκαριά. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η Ουάσιγκτον δεν ενημέρωσε ποτέ τη Μόσχα μέσω απόρρητων καναλιών, κάτι που εγείρει ερωτήματα.

Αυτό μοιάζει με μια προσπάθεια των Ρώσων να καλύψουν μια ακόμη τεράστια αποτυχία εκ μέρους της FSB. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει δημόσια για την επικείμενη απειλή, ακόμη και παρά τα υπάρχοντα ζητήματα (π.χ. μη διάλογος με τη Μόσχα, μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.)

Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ παρέμειναν προσηλωμένες στην υφιστάμενη συμφωνία σχετικά με τις πληροφορίες συναγερμού τρομοκρατικών επιθέσεων. Ενημέρωσαν τη Ρωσία. Στις 19 Μαρτίου, σε μια από τις δημόσιες εμφανίσεις του, ο Πούτιν απέρριψε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ως «πρόκληση», λέγοντας ότι «αυτές οι ενέργειες φαίνεται να είναι ξεκάθαρος εκβιασμός και πρόθεση να εκφοβίσουν και να αποσταθεροποιήσουν τη ρωσική κοινωνία». Ετσι, η ρωσική ηγεσία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και ως εκ τούτου μοιράζεται την ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη.

Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Μάρτιο, το Ισλαμικό Κράτος – Επαρχία Χορασάν (γνωστό ως Wilayat Khorasan ή ID-K), θυγατρική της οργάνωσης με έδρα το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σχεδίαζε επίθεση στη Μόσχα, ενώ τα μέλη του ήταν ενεργά στη Ρωσία. Η ταξιδιωτική προειδοποίηση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε ότι εξτρεμιστές σχεδίαζαν σύντομα να επιτεθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, προσθέτοντας ότι οι πολίτες των ΗΠΑ καλούνται να μην παρακολουθήσουν τέτοιες συγκεντρώσεις. Μια τρομοκρατική ενέργεια στη Ρωσία είναι τώρα ωφέλιμη για το Κρεμλίνο με τον ίδιο τρόπο που το «κόλπο Ryazan Sugar» ήταν το 1999, που σχεδιάστηκε και επιμελήθηκε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ. Μετά την απόπειρα ανταρσίας του Πριγκόζιν της WAGNER (τον Αύγουστο του 2023,) ο Πατρούσεφ ανέλαβε μέρος των προεδρικών καθηκόντων….

«Επίθεση» στην Ουκρανία για συνενοχή στο χτύπημα

1 Μπαράζ κατηγοριών κατά της Ουκρανίας για συνενοχή στην τρομοκρατική επίθεση. Αυτή είναι μια προφανής ευκαιρία ως απάντηση στις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ρωσικό στόλο και στη διείσδυση στα σύνορα από μονάδες του Ρωσικού Εθελοντικού Σώματος (RDK), που υποστηρίζουν την Ουκρανία και είναι κατά του Πούτιν. Σε αυτό το πλαίσιο, για να υπονομεύσουν τη διεθνή υποστήριξη προς το Κίεβο, οι Ρώσοι επανεξέτασαν μια παραπλανητική επιχείρηση του 2017 όπου κυκλοφόρησαν ψεύτικες αναφορές, κατηγορώντας τις αρχές του Κιέβου ότι προσφέρουν ένα ασφαλές «λιμάνι» για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή η προσπάθεια περιστροφής αυτής της αφήγησης, υπό την επίβλεψη των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών, τελικά ματαιώθηκε λόγω ανυπόστατων και απαράδεκτα διαστρεβλωμένων πληροφοριών.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ρώσοι θα ισχυριστούν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021 οδήγησε στην ενίσχυση του ISIS-Kh και στην επιχειρησιακή επέκτασή του πέρα από τα αφγανικά σύνορα. Ετσι, το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να διαλύσει τις κατηγορίες για κρυφή υποστήριξη των Ταλιμπάν, του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή.

Είναι επίσης πιθανό η Μόσχα να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κρίση για να σφραγίσει ακόμη στενότερους δεσμούς με τους Ταλιμπάν, να στρατολογήσει τους μαχητές τους για την πολεμική της προσπάθεια στην Ουκρανία, καθώς και να ανταγωνιστεί το Πεκίνο για την επιρροή στην Καμπούλ.

Fake news για τις σχέσεις ISIS – ΗΠΑ

 2 Από το 2016, η ρωσική προπαγάνδα προωθεί ενεργά παραπληροφόρηση που συνδέει το ISIS και την Αλ Κάιντα με τις ΗΠΑ. Κατηγορώντας αβάσιμα την Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις ρωσικές δολοπλοκίες. Τώρα η Μόσχα επιδιώκει προφανώς να εκμεταλλευτεί την τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο του Crocus City Hall εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, για να κατηγορήσει την κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τρομοκράτες. Αρα, να αναμένουμε προσεχώς ανυπόστατες κατηγορίες…

Θυματοποίηση του Κρεμλίνου

3 Μετά από όλα τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Σουδάν, η Ρωσία επιδιώκει απεγνωσμένα να «λευκάνει» τη διεθνή της εικόνα και να παρουσιαστεί ως θύμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αφού το Κρεμλίνο προφανώς αγνόησε την προειδοποίηση των ΗΠΑ για την «επικείμενη» επίθεση σε μια «μεγάλη συγκέντρωση», το Κρεμλίνο έγινε συνεργός σε μια τρομοκρατική επίθεση, και κάθε άλλο παρά θύμα είναι.

Σταθερά στο στόχαστρο βρίσκονται οι Τατζίκοι

4 Η κράτηση υπηκόων του Τατζικιστάν που είναι ύποπτοι για τη δολοφονία περισσότερων από 130 ανθρώπων στο συναυλιακό χώρο του Crocus City Hall δείχνει την «επιτυχία» της Ρωσίας στη ριζοσπαστικοποίηση της Κεντρικής Ασίας.

Ενας σημαντικός αριθμός στρατολογημένων του ISIS αποδείχθηκε ότι ήταν μετανάστες εργασίας που εργάζονταν στη Ρωσία και κατάγονταν από τη συγκεκριμένη περιοχή. Μαζικές διακρίσεις εις βάρος των Τατζικιστών εργατών μεταναστών στη Ρωσία έχουν αναφερθεί ευρέως: υπέστησαν ταπείνωση, κράτηση και διακρίσεις στην αγορά εργασίας της Μόσχας, με εμφανή σημάδια εμπορίας ανθρώπων.

Η Ρωσία έχει γίνει για τους εργάτες μετανάστες από την Κεντρική Ασία ένα είδος θερμοκοιτίδας για τη ριζοσπαστικοποίησή τους, οδηγώντας τους αναγκαστικά να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι συνεπές με την αποικιακή πολιτική της Ρωσίας προς το μετασοβιετικό χώρο, όπου η Μόσχα θεωρεί τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ως κατώτερα κράτη που δεν πρέπει να υπάρχουν.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου