Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Πέρασε το ψήφισμα για προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα - Απείχαν οι ΗΠΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη Δευτέρα το ψήφισμα που προβλέπει την άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ιερού μήνα για τους μουσουλμάνους. Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Η σημερινή ψηφοφορία ήρθε μετά το βέτο που άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα την Παρασκευή σε ψήφισμα που είχαν καταθέσει οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα ότι το ψήφισμα που τέθηκε προς ψηφοφορία τη Δευτέρα θα μπορούσε να βλάψει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός νέου βέτο, αυτή τη φορά από τους Αμερικανούς.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποφέρει πολύ. Αυτό το λουτρό αίματος συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό. Είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το λουτρό αίματος, πριν να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ Αμάρ Μπεντζαμά, μετά την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το Reuters, το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ακύρωνε μια προγραμματισμένη αποστολή αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον εάν οι ΗΠΑ δεν ασκούσαν βέτο στο ψήφισμα.

Σημειώνεται ότι της σημερινής ψηφοφορίας είχαν προηγηθεί άλλες τέσσερις, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Το Ραμαζάνι ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου και τελειώνει στις 9 Απριλίου, κάτι που σημαίνει ότι αν εγκριθεί το ψήφισμα, το αίτημα για κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει μόλις δύο εβδομάδες, αν και το σχέδιο αναφέρει ότι η παύση των μαχών θα πρέπει να οδηγήσει «σε μια μόνιμη βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Η ψηφοφορία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το πρωί του Σαββάτου, αλλά οι υποστηρικτές της ζήτησαν αργά την Παρασκευή αναβολή μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Το ψήφισμα απαιτεί, πέραν της άμεσης κατάπαυσης του πυρός κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού - το οποίο λήγει σε δύο εβδομάδες - την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως με την απελευθέρωση του πρώτου ομήρου και γι' αυτό πρέπει να ασκήσουμε πίεση στη Χαμάς να κάνει ακριβώς αυτό», δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η οποία επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων και την παύση των εχθροπραξιών.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία επειδή δεν συμφωνούσαν με όλα όσα περιείχε το ψήφισμα και το κείμενο δεν περιελάμβανε καταδίκη της Χαμάς.

Το ψήφισμα του «υπογραμμίζει επίσης την επείγουσα ανάγκη να επεκταθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να ενισχυθεί η προστασία των αμάχων σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και επαναλαμβάνει το αίτημά του για την άρση όλων των εμποδίων στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει βέτο σε τρία σχέδια αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα. Έχουν επίσης προηγουμένως απέχει δύο φορές, επιτρέποντας στο Συμβούλιο να υιοθετήσει ψηφίσματα που στόχευαν στην ενίσχυση της βοήθειας προς τη Γάζα και ζητούσαν εκτεταμένες παύσεις στις μάχες.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν επίσης ασκήσει βέτο σε δύο σχέδια ψηφισμάτων των ΗΠΑ για τη σύγκρουση - ένα τον Οκτώβριο και το κείμενο της Παρασκευής.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel, Axios

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου