Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

“ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ” της Naval Group σε “γερμανικά” ύδατα με τα υποβρύχια BARRACUDA για τους Ολλανδούς (pics/vid.)


Τη Naval Group επέλεξε η Ολλανδία για το εθνικό πρόγραμμα αντικατάστασης υποβρυχίου δυνατότητας (Replacement Netherlands Submarine Capability), η οποία προσέφερε σχεδίαση βασισμένη στην οικογένεια «εκστρατευτικών υποβρυχίων» Barracuda. 

Τα τέσσερα νέα υποβρύχια, που θα φέρουν τις ονομασίες NLMS Orka, HNLMS Zwaardvis, HNLMS Barracuda και HNLMS Tijgerhaai, θα αντικαταστήσουν τον στόλο των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου Walrus που σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία. Η ολλανδική επιλογή προκάλεσε την αντίδραση της γερμανικής TKMS (ThyssenKrupp Marine Systems), η οποία, ωστόσο, συνεχάρη τη γαλλική εταιρία για την επικράτηση. Συμμετείχε επίσης η σουηδική SAAB-Kockums. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 5,65 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, η Naval Group θα πρέπει να παραδώσει τα δύο πρώτα νέα υποβρύχια εντός 10 ετών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Ταυτόχρονα θα αναληφθούν δράσεις για να διασφαλιστεί ότι τα υφιστάμενα υποβρύχια τύπου Walrus μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια σε υπηρεσία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Δύο από τα τέσσερα σκάφη θα τεθούν σταδιακά εκτός υπηρεσίας (το πρώτο ήδη παροπλίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από 31 χρόνια υπηρεσίας), με σκοπό τη δημιουργία αποθέματος ανταλλακτικών για τα υπόλοιπα δύο υποβρύχια, τα οποία καθώς θα αυξάνει η ηλικία τους θα απαιτούν περισσότερη συντήρηση.

«Η παρούσα απόφαση κατακύρωσης αποτελεί την κατάληξη αυστηρής διαδικασίας επιλογής και εγκαινιάζει περίοδο αποκλειστικών συζητήσεων που οδηγούν στην υπογραφή σύμβασης», αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Naval Group. Δηλώνεται επίσης, η πρόθεση του γαλλικού ομίλου να υλοποιήσει το έργο σε συνεργασία με τους Ολλανδούς και Ευρωπαίους εταίρους του. «Αυτή η απόφαση δεσμεύει τον όμιλο να εφαρμόσει στρατηγική συνεργασία πλήρους κλίμακας με την Ολλανδία με στόχο την υποστήριξη της υποβρυχιακού στόλου του Βασιλικού Ναυτικού της Ολλανδίας και την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τους εταίρους του, το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, τη βιομηχανία και τους φορείς έρευνας & ανάπτυξης».

«Το υποβρύχιο της οικογένειας Barracuda θα προσφέρει στο Βασιλικό Ναυτικό της Ολλανδίας εκτεταμένες [επιχειρησιακές] δυνατότητες αιχμής που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις που θέτει το υπουργείο Άμυνας των Κάτω Χωρών [Ολλανδίας]. Προσβλέπουμε στην έναρξη της στενής συνεργασίας με τους Ολλανδούς εταίρους μας για την επιτυχή εκτέλεση αυτού του σημαντικού προγράμματος που συμβάλλει στη στρατηγική αυτονομία της Ολλανδίας», δήλωσε ο Pierre Éric Pommellet, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group.

Οι δυνατότητες της οικογένειας Barracuda
Η οικογένεια Barracuda που επιλέχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των Κάτω Χωρών είναι τελευταίας γενιάς υποβρύχιο που θα υποστηρίξει και ενισχύσει τις υπάρχουσες ναυτικές δυνάμεις. Χάρη στην εκτεταμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, τα εν λόγω υποβρύχια θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προστασία των χωρικών υδάτων της χώρας και των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας, που είναι κλειδί για την ελευθερία του εμπορίου.

Στόχος η στρατηγική αυτονομία
Βασική παράμετρος του προγράμματος είναι η ολλανδική απαίτηση στρατηγικής αυτονομίας, που υποστηρίζεται από φιλόδοξο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει το υφιστάμενο δίκτυο Ολλανδών εταίρων της Naval Group σε βασικά συστήματα και εξαρτήματα, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των Κάτω Χωρών και τη διατήρηση της τεχνογνωσίας και της συμμετοχής για τη διάρκεια του κύκλου ζωής των υποβρυχίων. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, η Ολλανδία αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τη Naval Group, από τα υλικά έως τα κοινά έργα έρευνας & ανάπτυξης και η πρόθεση είναι η περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου