Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Η Λευκωσία περιμένει κίνηση, αλλά ο Τατάρ ετοιμάζεται για Μπακού ως «πρόεδρος»


Ανδρέας Πιμπίσιης


Η Ολγκίν ετοιμάζεται για το επόμενο της ταξίδι στην Κύπρο, με την Λευκωσία να ελπίζει ότι θα πράγματα θα πάνε καλύτερα και θα μπορέσει να πετύχει κάποια πρόοδο. Η κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί ότι από τουρκικής πλευράς θα υπάρξει ανταπόκριση στην χειρονομία της ΕΕ. Στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ περί άλλων τυρβάζει και ετοιμάζει κι αυτός βαλίτσες για να πάει στο Αζερμπαϊτζάν ως «πρόεδρος».

Οι έως τώρα κινήσεις της τουρκικής πλευράς δείχνουν να μην έχουν ληφθεί το μήνυμα που έχει σταλεί από πλευράς ΕΕ, και επί του οποίου η Λευκωσία επενδύει για αλλαγή δεδομένων στο Κυπριακό. Παρ’ όλα ταύτα η ελληνοκυπριακή πλευρά διατηρεί την αισιοδοξία της για θετικές εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά διαθέτει συγκεκριμένα σχεδιασμό για το πως μπορούν να δημιουργηθούν θετικά δεδομένα για όλους στο Κυπριακό. «Αναμένουμε στη βάση και των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διασυνδέουν τις εξελίξεις στα ευρωτουρκικά με πρόοδο στο Κυπριακό, να δούμε στην πράξη το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη και ελπίζει να υπάρξουν εξελίξεις, σημειώνοντας επίσης πως η ε/κ πλευρά διαθέτει συγκεκριμένο σχεδιασμό για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν θετικά δεδομένα για όλους και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες θα καταλήξουν στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Όσον αφορά την επίσκεψη της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως κατά την παραμονή της στο νησί (υπολογίζεται ότι θα είναι μεταξύ 7 και 14 Μαΐου) θα έχουν δύο συναντήσεις. Αναμένεται ότι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα έχει παράλληλα και δύο συναντήσεις με τον Ερσίν Τατάρ.

Για τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων δεν αποτελεί προτεραιότητα του μια νέα συνάντηση με την Ολγκίν πόσο δε η επανέναρξη των συνομιλιών. Πρώτη έγνοια για τον Ερσίν Τατάρ είναι να πετύχει να αναγνωριστεί ως «πρόεδρος». Κάτι βεβαίως το οποίο έχει μέχρι στιγμής καταφέρει με την Τουρκία και χάρη στην Άγκυρα ευελπιστεί ότι θα το πετύχει και με το Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού μέχρι στιγμής μπορεί να έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές με το ψευδοκράτος, αλλά μέχρι στιγμής είναι προσεκτικό στο να κάνει το επόμενο βήμα, που είναι αυτό που ονειρεύεται ο Ερσίν Τατάρ, δηλαδή να αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς ως «κρατική οντότητα».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης (πηγή ΓΤΠ)  ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών μεταβαίνει στο Αζερμπαϊτζάν κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ, προσθέτοντας ότι με τις επισκέψεις θα ενισχυθούν περαιτέρω οι δεσμοί μεταξύ των «δύο κρατών».

Μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία της 47ης επετείου ίδρυσης της «ομοσπονδίας» Taekwondo Karate judo Aikido, ο Τ/κ ηγέτης χαρακτήρισε σημαντικό το να συναντιόνται σε αθλητικές εκδηλώσεις οι νέοι από το Αζερμπαϊτζάν και το ψευδοκράτος και επανέλαβε τη θέση ότι η «τδβκ» είναι αναπόσπαστο και αδιαίρετο κομμάτι του τουρκικού κόσμου. Στην εκδήλωση παρίστατο και αντιπροσωπεία από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο αθλητισμός, ανέφερε, είναι φιλία και αδελφοσύνη, αλλά, ισχυρίστηκε, η ε/κ πλευρά εμπλέκει την πολιτική στον αθλητισμό και καταβάλλει προσπάθειες να εμποδίσει τους αθλητές να συμμετάσχουν σε διεθνείς αγώνες. Ο Τ/κ ηγέτης συμμετείχε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της κοινής συνάντησης παιδιατρικής εκπαίδευσης της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα λέγοντας ότι «τα τρία κράτη πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην ιατρική και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους».

«Ένα έθνος 3 κράτη. Χαίρομαι που ένα σημαντικό συνέδριο πραγματοποιείται στη Γαλάζια Πατρίδα. Θα είναι ωφέλιμο για τα παιδιά μας. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει τους δεσμούς μας», είπε. Πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και ανέφερε ότι η ανταλλαγή απόψεων και η συνεργασία στον τομέα της ιατρικής θα είναι πολύ επωφελής για τον τουρκικό κόσμο.

Στο μεταξύ, σε άλλο τ/κ δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο πως θα μπορούσε η Τουρκία να αντιδράσει στα μηνύματα της ΕΕ στο Κυπριακό. Η διαδικτυακή Μπουγκιούν υποστηρίζει ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για χειρονομία». Η κίνηση της τουρκικής πλευράς, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα θα αφορά την μετακίνηση του σεισμογραφικού Αμπντουλχαμίτ Χαν από την Ανατολική Μεσογειο στη Μαύρη Θάλασσα. Κίνηση η οποία μπορεί να έχει περισσότερο σχέση με την αποτυχία εξεύρεσης φυσικού αερίου, αλλά η Άγκυρα θα θελήσει το «πουλήσει» ως χειρονομία καλών προθέσεων.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου