Τρίτη 16 Απριλίου 2024

ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ για τις θέσεις του Έλον Μασκ για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα…


Με ανάρτησή του, ο Έλον Μασκ προκάλεσε σοκ στην Ελλάδα, αναφέροντάς την ως παράδειγμα μιας “από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων”. 

Τα στοιχεία για το δημογραφικό στην Ελλάδα προκαλούν έντονο προβληματισμό, αλλά ως συνήθως τα αντανακλαστικά της χώρας κοιμούνται. Οι δε εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα κατά έως και 1,5 εκατ. μέχρι το 2050, ενώ στους κάτω των 65 ετών, η μείωση θα είναι 1,8 εκατ. άτομα.

Την ίδια ώρα, οι γεννήσεις για το 2023 κυμάνθηκαν σε χαμηλό ρεκόρ, καθώς ήταν λιγότερες από 73.000 και συγκεκριμένα 72.244, στοιχεία που αναμένεται να οριστικοποιηθούν από τα ληξιαρχεία και την ΕΛΣΤΑΤ το επόμενο διάστημα. Ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το 1,5% από το 1987 και μετά. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας αντιστοιχεί ενάμισι παιδί. Όπως αναφέρουν όμως στο DP έμπειροι αναλυτές, τα πράγματα -δυστυχώς ή ευτυχώς- δεν είναι ούτε απλά ούτε απλοϊκά και αφορούν ξεκάθαρα τις προτεραιότητες που θέτει αλλά και τον “πόνο” που είναι διατεθειμένη κάθε γενιά να “υποστεί” για την επόμενη. Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά στοιχεία:

α. Μέχρι λίγο μετά τον Β’ ΠΠ ο πληθυσμός του πλανήτη αυξανόταν με σχεδόν σταθερό ρυθμό και εξαιρετικά αργά. Οι αιτίες πολλές, όπως οι συνεχείς πόλεμοι, η έλλειψη φαρμάκων, και η παντελής απουσία επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.λπ. Η περιορισμένη πρόσβαση σε βιομηχανικού επιπέδου εξοπλισμό έχει επίσης επιπτώσεις (κάποιες δε περίεργες) καθώς η παιδική θνησιμότητα ήταν τεράστια, ενώ τα παιδιά αποτελούσαν το “βιομηχανικό αντίστοιχο” άλλων χωρών. Δεν είναι τυχαίο, ότι χώρες όπου οι βιομηχανικές διαδικασίες δεν έχουν ακόμα γίνει καθολικά αποδεκτές, συνεχίζουν να παρουσιάζουν εξαιρετικά αυξημένους δείκτες γεννήσεων (τρανταχτό παράδειγμα η Κίνα και η Ινδία, όπου η πρώτη πλέον αντιμετωπίζει -και αυτή- πρόβλημα υπογεννητικότητας!).

β. Δυστυχώς, όσο και αν προσπαθούμε να το αλλάξουμε ή να το παραβλέψουμε, ο πλανήτης μπορεί να θρέψει/φιλοξενήσει συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων, πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Πόσοι πόλεμοι δεν ξεκίνησαν για τον έλεγχο αγροτικών εκτάσεων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πλούσιες και συνεχείς σοδειές, πόσοι πόλεμοι δεν ήταν εξαιτίας λιμού ή μειωμένης παραγωγής; Όποιος πιστεύει ότι ο Τρωικός πόλεμος έγινε για τα μάτια της ωραίας Ελένης, ας ξαναδιαβάσει την ιστορία. Ακόμη και σήμερα, όπου θέλουμε να λέμε ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, πόλεμοι γίνονται και σχεδιάζονται για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, άσχετα αν δεν αφορούν -κατ’ αποκλειστικότητα- εύφορες πεδιάδες. Η φυσική τάση λοιπόν, είναι να υπάρχει μια εξισορρόπηση μεταξύ του αριθμού των ανθρώπων και των -πεπερασμένων- πλουτοπαραγωγικών πηγών.

γ. Όταν η Ινδία και η Κίνα έχουν σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού τι άραγε μας κάνει να νομίζουμε, ότι αν μειωθεί ο πληθυσμός στην Ελλάδα κάτι θα αλλάξει; Πρέπει λίγο να σταματήσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας τον ομφάλιο λώρο της γης. Στην πραγματικότητα αν αύριο εξαφανιζόμασταν δεν θα υπήρχε καμία παγκόσμια αναταραχή ή διαταραχή. Γιατί δεν αναφέρουν τις ίδιες θεωρίες συνωμοσίας οι Ιάπωνες, οι οποίοι όχι μόνο μικραίνουν πληθυσμιακά είναι και η πλέον γερασμένη χώρα στον πλανήτη – ναι, δεν είναι η Ελλάδα!

δ. Έχουμε καταλάβει ότι η αύξηση του βιοτικού επιπέδου οδηγεί νομοτελειακά σε μείωση των γεννήσεων; Συχνά, μια 40χρονη δε μένει με τους γονείς της γιατί δεν έχει λεφτά, αλλά γιατί αυτό συνεπάγεται μικρότερο κόπο για την ίδια. Γιατί έχει αποφασίσει πως το να έχει επώνυμα ρούχα και iPhone είναι πιο σημαντικό -και σίγουρα πιο εύκολο- από το να κάνει οικογένεια. Αυτό απηχεί τι ακριβώς ακούγεται από τη νέα γενιά, σε μεγάλα ποσοστά. Το ίδιο είναι και στην απόδοση που έχουν στη δουλειά που κάνουν, στην αδυναμία που δείχνουν να δημιουργήσουν κάτι πέρα από τα τετριμμένα. Όχι όλοι βέβαια, αλλά σίγουρα η μεγάλη πλειοψηφία. Όταν πηγαίνεις σε παιδιά 20 χρονών και τους λες γιατί δεν θέλετε να ασχοληθείτε με το τάδε επάγγελμα και σου απαντούν ότι “είναι δύσκολο” καταλαβαίνεις ποια κατεύθυνση έχουν πάρει τα πράγματα.

Αυτό μάλιστα μοιάζει απόλυτα λογικό, υπό την έννοια της κατανόησης των κινήτρων, όταν οι γονείς και οι παππούδες τους, τους έχουν εξασφαλίσει το μέλλον. ‘Η, έτσι νομίζουν διότι θα ξεκινήσουν τη ζωή τους με κάποια περιουσιακά στοιχεία που θα κληρονομήσουν, τα οποία θα τους εξασφαλίσουν κάποιο έμμεσο ή άμεσο έσοδο. Αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι η ζωή μπορεί να παίξει περίεργα παιχνίδια και αυτός που θα ξεκινήσει από το μηδέν θα βρεθεί να έχει στην πορεία το πλεονέκτημα. Διότι θα ξέρει πως να επιβιώνει, χωρίς να στηρίζεται στα έτοιμα. Πολλοί ξεκινούν με σπίτι και αυτοκίνητο, χωρίς να έχουν βάλει… δραχμή από την τσέπη τους! Όταν πολλά σημερινά παιδιά δηλώνουν ότι επιθυμούν να γίνουν… “influencer”, διότι εκεί είναι τα λεφτά, είναι φανερό ότι το καρκίνωμα της υπογεννητικότητας είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο και δεν χωρά απλουστευτικές και μονομερείς απαντήσεις.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου