Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Έχουν οι λεσβίες δικαίωμα να μην τους αρέσουν τα πέη των τρανς;


Δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2023 στο Charlie Hebdo

Το Centre évolutif Lilith (CEL), μια λεσβιακή φεμινιστική ένωση, βιώνει τον εξοστρακισμό στη Μασσαλία επειδή κατηγορείται για τρανσφοβία. Ο λόγος: ισχυρίζεται ότι έχει λεσβιακό σεξουαλικό προσανατολισμό, αποτελείται δηλαδή από γυναίκες που έχουν γεννηθεί γυναίκες και αγαπούν γυναίκες που έχουν γεννηθεί γυναίκες.

Το Centre évolutif Lilith (CEL) είναι μια λεσβιακή φεμινιστική ένωση με έδρα τη Μασσαλία, η οποία πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της λεσβιοφοβίας εδώ και τριάντα τρία χρόνια. Τώρα όμως οι ακτιβίστριές του κατηγορούνται για τρανσφοβία, εκδιώκονται από διάφορα μέρη της πόλης και τους αφαιρούνται επιχορηγήσεις. Μια αντιπαράθεση που αποκαλύπτει τις συγκρούσεις μεταξύ φεμινιστικών και τρανσακτιβιστικών ενώσεων. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν ακτιβίστριες που διεκδικούν να μπορούν να σχετίζονται με άλλες γυναίκες που «γεννήθηκαν γυναίκες» και από την άλλη, τρανσακτιβίστριες που αγωνίζονται για τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου τους: ένα βιολογικά αρσενικό άτομο θα πρέπει να μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του, και να θεωρείται από τους άλλους, γυναίκα αν το επιθυμεί, ανεξάρτητα από τα γεννητικά του όργανα.

Για τις ακτιβίστριες του CEL, πρόκειται για μια ιδεολογία που κινδυνεύει να καταστήσει αόρατους τους αγώνες των γυναικών, και ιδιαίτερα των λεσβιών. «Αυτή η ιδεολογία αρνείται τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό· η λεσβία είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε γυναίκα και είναι με μια γυναίκα που γεννήθηκε γυναίκα», λέει η Σαντάλ Ζιράρ (Chantal Girard), η οποία είναι διευθύντρια του CEL από την ίδρυσή του. Η Μαρί-Νοέλ (Marie-Noëlle), η οποία είναι ακτιβίστρια της ένωσης εδώ και είκοσι χρόνια, προσθέτει: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πλέον καμία κατηγοριοποίηση μεταξύ ανδρών και γυναικών, δεν υπάρχουν πλέον πιθανά αιτήματα, όπως η ίση αμοιβή, και αυτό αποτελεί άρνηση των φεμινιστικών αγώνων».

Τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των τοποθετήσεών του, το CEL στερείται την επιχορήγηση των 3.000 ευρώ που λαμβάνει κάθε χρόνο από το δημοτικό συμβούλιο της Μασσαλίας. Επίσης, αποκλείστηκε από μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Σπίτι της Περιφέρειας για τον αγώνα κατά των διακρίσεων (Maison départementale de lutte contre les discriminations), κατά τη διάρκεια ενός μήνα που ήταν αφιερωμένος στην καταπολέμηση της ΛΟΑΤφοβίας. Οι ακτιβιστές αποκλείστηκαν επίσης από την πορεία υπερηφάνειας της Μασσαλίας. Ένα μέλος του CEL κοινοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα της ένωσης έναν πρωτοσέλιδο τίτλο της ακροδεξιάς εφημερίδας Valeurs actuelles με τίτλο «Το τρανσέξουαλ παραλήρημα», γεγονός που δεν βοήθησε την κατάστασή τους. «Ήταν πολύ αδέξιο, γι’ αυτό το κατεβάσαμε αμέσως και ζητήσαμε συγγνώμη», λέει η Σαντάλ. «Μόνο ακροδεξιές δεν είμαστε! Είμαστε αριστερές φεμινίστριες και πάντα συνεργαζόμασταν με αριστερές ενώσεις».

Διαφορετικοί αγώνες

Ορισμένα μέλη θεωρούν ότι τα τρανς άτομα είναι μερικές φορές «καρικατούρες γυναικών», σχόλια που οι τρανσακτιβιστές θεωρούν τρανσφοβικά. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των τρανς ατόμων. Το όριο των δικαιωμάτων τους σταματά εκεί που αρχίζουν να αρνούνται τα δικαιώματα των γυναικών», επισημαίνει η Σαντάλ Ζιράρ. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, υπάρχει πλήρης έλλειψη κατανόησης μεταξύ των δύο «στρατοπέδων». Ορισμένες ακτιβίστριες απειλήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στις 8 Μαρτίου.

Η ένωση διεξάγει επίσης εκστρατείες κατά του συστήματος πορνείας και κατά της Κύησης με Παρένθετη Μητέρα, υποθέσεις που υπερασπίζονται οι ενώσεις των τρανσακτιβιστών. Ορισμένες ακτιβίστριες του CEL λένε ότι έχουν αποθαρρυνθεί, αναρωτιούνται μάλιστα: «Μπορούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, και υπό ποιες συνθήκες; Θα πρέπει να σταματήσουμε τη φεμινιστική ακτιβιστική πτυχή της ένωσής μας;» Χωρίς να ξεχνάμε το ερώτημα που κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις εντάσεις: μπορούμε να αγαπάμε και να κοιμόμαστε με όποιον θέλουμε χωρίς να κατηγορούμαστε για «τρανσφοβία»;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου